Internacional

Unesco, així no!

Manifest contra la III Conferència Mundial d’Educació Superior -organitzada per la Unesco- que es realitza del 18 al 20 de maig de 2022 a Barcelona

divendres 20 maig 2022 17:12 h

El moviment sindical, gremial i pedagògic, docent, estudiantil i de persones funcionàries de l’educació universitària, personal acadèmic, investigadores i investigadors i intel·lectuals expressem la nostra preocupació per l’agenda, contingut, procés i ruta de la III Conferència Mundial d’Educació Superior (CMES) que es realitza del 18 al 20 de maig de 2022 a Barcelona.

La nostra posició es fonamenta en les següents raons:

1. La UNESCO va conformar un comité organitzador de la III CMES que va excloure a les
organitzacions naturals del món acadèmic, gremial i sindical de docents, estudiants i treballadores i treballadors universitaris, al mateix temps que feia aliances amb sectors empresarials, corporacions, capital trasnacional educatiu, banques de desenvolupament i filantropia vinculada al gran capital

2. L’agenda va ser elaborada sense un procés de consulta ampli i participatiu. Es van excloure temes d’especial importància com el món del treball docent en el segle XXI, així com els processos de privatització, mercantilització i desterritorialització que assetgen les universitats en la sindèmia del COVID-19.

Els 10 punts de l’agenda de la III CMES obrin perillosament les portes a la lògica del mercat en l’educació superior. Una agenda construïda des de l’externalitat de l’educació superior és una amenaça contra el pensament crític i l’autonomia universitària a escala planetària.

S’anuncia que la III CMES no tindrà una declaració final, per la qual cosa la seua realització sense línies clares d’orientació estratègica pot servir per a legitimar polítiques neoliberals que s’aprofundiaran en la dècada vinent. Esperem que això es corregisca en la pròpia III CMES3.

A hores de la realització de la III CMES no s’han donat a conéixer els documents que recolzen cadascun dels punts de l’agenda, defugint el necessari debat d’idees previ a la cita de Barcelona. Ens preguntem “Quin és el motiu de tant de secretisme? Una Conferència Mundial sense documents de treball?

De fet, en la manera de plantejar els temes de l’agenda de la III CMES s’evidencia una orientació d’educació per a satisfer les demandes del mercat, alguna cosa que esperem que es conjure en el marc de les sessions de la III Conferència Mundial d’Educació Superior.

En qualsevol cas, considerem que Barcelona 2022 no és un punt d’arribada sinó de partida per a la construcció de resistències educatives solidàries, emancipadores i de defensa de la universitat pública. Continuarem treballant en l’enfortiment del teixit social que lluita en favor del dret humà a una educació pública universitària gratuïta, científica, popular i emancipadora.

Si la UNESCO s’entrega als braços del capital trasnacional que vol convertir a l’educació en una mercaderia, les universitàries i universitaris ajuntarem les nostres consciències per a defensar el futur de l’educació pública universitària!!!


Consulta totes les entitats que han signat el manifest

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR