STEPV-Iv s’oposa contundentment a l’externalització de la vigilància de la salut

El Sindicat exigeix a l’Administració que adopte les mesures necessàries per posar fi a l’incompliment sistemàtic de la llei de prevenció de riscos laborals

dimecres 18 maig 2022 21:10 h

El 5 de maig de 2022 es va convocar sessió de la Comissió Paritària de Seguretat i Salut en el treball (COPASESA). Aquest és l’òrgan superior de participació institucional de l’administració de la Generalitat Valenciana en matèria de seguretat i salut, l’àmbit de la qual s’estén a totes les dependències i centres de treball de l’administració de la Generalitat Valenciana. Durant la reunió se’ns va informar de la decisió d’externalitzar la vigilància de la salut.

Cal fer memòria per saber com hem arribat a aquesta situació. Davant l’incompliment reiterat de la vigilància de la salut per part de l’Administració, STEPV-Iv va interposar diverses denúncies a Inspecció de treball. Aquestes denúncies van motivar una sèrie de requeriments que han desembocat en la decisió d’externalitzar temporalment la vigilància de la salut.

Hem de recordar que, segons la llei de Prevenció de riscos laborals 31/1995 de 8 de novembre art.22, l’empresari ha de garantir a les treballadores i treballadors el servei de la vigilància periòdica del seu estat de salut. I aquesta no s’està oferint i ni es garanteix de manera periòdica a totes les persones treballadores. És cert que s’ha aconseguit que es reprenga en alguns territoris, però, malauradament, ens consta que no s’ofereix de manera periòdica des de fa 28 anys.

Els arguments que s’han donat per justificar l’externalització han sigut la manca de personal, d’infraestructures i de recursos materials, entre d’altres, que no es solucionaran amb la legislació vigent i futura, sinó amb dotació pressupostària.

Des de STEPV-Iv hem denunciat des del primer moment l’externalització a mútues de l’atenció mèdica per contingències del treball ja que era i és un clar transvasament de diners públics a empreses privades. Dia a dia, des de l’any 2011, queda demostrada la deficient atenció per part d’aquestes mútues que rep el personal interí i funcionari. Una constatació que allò que el neoliberalisme pregona sobre la bona gestió de l’empresa privada és fals.

Cal recuperar amb urgència els Serveis de Prevenció de riscos Laborals propis dels docents, segons la pròpia Llei de Prevenció capítol IV art. 31.

Reivindiquem el servei propi i reforçat de l’INVASSAT, per poder coordinar-se amb el coordinador de Riscos Laborals a tots els centres educatius
Així mateix, considerem necessari que retornen els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals propis dependents de cada Conselleria, art 10 decret 123/2001, de 10 de juliol, del Govern Valencià, pel qual s’aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció de Riscos Laborals en l’àmbit de l’administració de la Generalitat Valenciana i dels seus organismes autònoms.

Davant l’exposat anteriorment , demanem:

Que es dote dels recursos i estructura necessària per a que el Servei de Prevenció de Riscos Laborals propi d’INVASSAT, puga realitzar-la en les condicions establertes a la Llei de Prevenció, com també al decret 123/2001 del Govern Valencià, assumint l’Administració la responsabilitat d’integrar la vigilància de la salut al seu sistema d’organització.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR