Reforma educativa

STEPV acusa el govern espanyol d’afavorir clarament l’ensenyament privat

El nou projecte de LOMQE afig més contrareforma i atac a l’ensenyament públic

divendres 07 desembre 2012 12:13 h

El segon esborrany de l’avantprojecte de la LOMQE, que hem conegut aquesta setmana, ha empitjorat molt més encara l’avantprojecte inicial, tot i que semblava impossible.

Cal una mobilització forta i contínua per a impedir que aquesta reforma tire avant.

Aquest nou text ens trasllada a una època que tots ens pensàvem que havia desaparegut: a l’època en què l’Església catòlica dirigia de manera omnipresent els designis educatius en aquest país. Tot i que la societat cada dia es secularitza més, fet que confirma el vertiginós descens del nombre d’alumnat que cursa Religió catòlica en els centres públics, l’Església hauria aconseguit el seu objectiu: tornar a introduir en el currículum la matèria de Religió amb una alternativa “dura” i avaluable que espentarà l’alumnat a cursar la religió, ja que sap que té garantida -vegeu les estadístiques- notes de luxe. Fins i tot s’equipara la Religió en 2n de batxillerat amb la resta d’assignatures anomenades “específiques”, amb idèntica validesa que un segon idioma, Tecnologia Industrial, Història de la filosofia, etc.
STEPV rebutja la introducció en el text de privilegis als centres concertats, als quals es millora -de quatre a sis anys a primària- la durada dels concerts educatius, i es garanteixen la creació de places privades amb els diners dels nostres imposts per a atendre la suposada “demanda social”. La llibertat d’elecció de centres, és a dir, la llibertat dels centres privats de seleccionar l’alumnat, es potencia la desigualtat, es finançarà retirant fons, com ja estem veient en els pressupostos generals de l’Estat, als que més en necessiten.
Però cal assenyalar que els elements nocius que ja havíem denunciat en el primer esborrany es mantenen en l’essencial: la figura del director (sic) com a gerent amb capacitat per decidir noms i cognoms dels que treballen al centre -rebutjant el professorat interí que no s’adeqüe al seu “projecte educatiu de qualitat”, o reclamant per al centre professorat funcionari “afecte”. Els desplaçaments dels que no complisquen aquestes característiques i tinguen la plaça al centre, tot i que la referència en l’articulat haja desaparegut, continuaran. El director, a través de l’avaluació dels docents, tindrà a les mans el destí i les retribucions del professorat.
La qüestió lingüística és el més cridaner del nou avantprojecte: la seua concepció d’afavorir l’ensenyament privat es mostra d’una manera que atempta contra els principis democràtics i els drets lingüístics de les poblacions: es pretén obligar les comunitats autònomes a pagar l’ensenyament privat -sense límit de despesa- als que utilitzen l’excusa que en la xarxa pública no es garanteix el dret a l’ensenyament en castellà, quan l’alumnat d’aquestes comunitats el domina perfectament, com reflecteixen informes educatius internacionals.
La resta d’aspectes que hem criticat s’hi mantenen. Ens referim a les revàlides, a la infravaloració del professorat en retirar-li la capacitat que amb les seues avaluacions i notes s’obtinguen els títols acadèmics corresponents als estudis realitzats, a la segregació primerenca de l’alumnat, a la conversió de l’alumnat de FP en mà d’ obra gratuïta i sense drets, a la intenció de posar fi a la gestió democràtica dels centres i a la participació de la comunitat educativa.
En definitiva, rebutgem aquest nou avantprojecte ja que entenem que no millora l’ensenyament, sinó que potencia la Religió catòlica i l’ensenyament privat, i perquè considerem que les modificacions que presenta empitjoraran les condicions en què l’alumnat rep les classes.
Atés que les conseqüències de la seua aplicació seran desastroses per a la formació i l’educació dels nostres joves i per al conjunt de la societat, des de STEPV considerem que cal una mobilització forta i contínua per a impedir que aquesta reforma vaja endavant.
Per això, animem el professorat, el conjunt de la comunitat educativa i la societat en general a acudir massivament a les manifestacions convocades per a la setmana que ve: el dijous 13 de desembre a València (plaça de Sant Agustí, 18 h) i el dissabte 15 de desembre a Castelló (plaça de la Independència-La Farola, 18 h).


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR