Oposicions

S’inicien les oposicions docents

Unes 20.000 persones comencen demà les proves d’aquesta segona convocatòria d’oposicions massives. STEPV estarà present en tots els llocs d’actuació dels tribunals a partir de les 9h

dimarts 25 juny 2019 12:19 h

Demà 26 de juny s’inicien les proves d’oposicions d’educació amb la major oferta de places dels darrers anys. Concretament s’han ofertat 4.616 places de diferents especialitats del cos de Professorat d’Ensenyament Secundari, de Professorat Tècnic de Formació Professional, d’EOI, de Música i Arts Escèniques, d’Arts Plàstiques i Disseny, i a més, 20 places d’ingrés al Cos de Catedràtics i Catedràtiques de Música i Arts Escèniques.

El Sindicat convocarà assemblees informatives quan finalitzen les proves

Un procés que ignora la realitat de quasi cent cinquanta mil professores i professors
Aquestes oposicions formen part del marc d’oposicions massives iniciat el curs passat en el conjunt de l’estat, i concretat per la nostra Conseleria d’Educació amb 13.000 places ofertades, amb la pretensió de reduir el percentatge de la taxa de precarietat. Aquest procés, però, no ha tingut en compte que les places ofertades no són de nova creació i han estat ocupades any rere any per quasi cent cinquanta mil professores i professors en règim d’interinitat a tot l’estat, la majoria procedents d’oposicions anteriors amb les proves aprovades, que no pogueren ser seleccionades per les poquíssimes places ofertades per l’efecte de les retallades i de la taxa de reposició del 10% de les jubilacions. Ara, després d’haver aprovat les proves en anteriors convocatòries d’oposicions, són obligats a competir en noves proves alhora que han d’estar dedicant la major part del seu temps a la formació i a l’avaluació del seu alumnat en el final del curs
A més, en moltes especialitats és la primera vegada que es convoquen oposicions en anys, fins i tot dècades, fet que obliga al professorat que any rere any ha ocupat eixes places a competir per poder mantindre’s en el seu lloc de treball. Aquest fet es produeix especialment en especialitats d’ensenyaments artístics.

Mesures complementàries
STEPV ha estat crítica amb aquesta oferta de places massiva en ignorar la reponsabilitat de l’administració en la creació del problema i en no estar acompanyada d’un pacte d’estabilitat del professorat interí que actualment treballa per a Conselleria i que és qui ha estat a peu d’aula anys i anys i per al qual s’haurien d’haver activat processos de consolidació dels seus llocs de treball mitjançant l’activació de l’article 61 del TREBEP. A més, de la pressió sindical que ha fet i ha continuat fent el Sindicat en meses de negociació juntament amb el professorat en diferents mobilitzacions, per tal d’aconseguir activar processos de consolidació com és un concurs de mèrits, cal una manifesta voluntat política per part de Conselleria d’Educació de garantir la continuïtat en el treball d’aquest col•lectiu, que a hores d’ara no ha estat visible.

El precedent de 2018
És així com al 2018, van ser 3.000 places del Cos de Mestres les que es van adjudicar per concurs-oposició, i enguany quasi 5.000 places, posant en greu perill el treball i forma de vida de nombroses famílies que han dedicat a la docència hores i hores de dedicació, i que aquest curs 18/19 pot haver sigut el darrer any en la seua trajectòria professional si no supera, una vegada més,  les proves que comencen demà. Sabent que en molts casos han estat anys i anys prestant serveis com a professorat interí fruit d’una nefasta planificació de l’oferta de places heretada per la pèssima gestió de l’anterior govern del PP i de les seues retallades.

Estructura dels tribunals
Un total de 347 tribunals seran els encarregats d’avaluar la competència docent de les aproximadament 20.000 persones aspirants que s’hi han presentat, amb el context sagnant que gran part del professorat que actualment hi treballa per a Conselleria puga jugar-se la seua continuïtat. Concretament, actuaran 118 tribunals a Alacant, 36 a Castelló i 193 a València, per a una totalitat de més de 21.000 persones inscrites. Aquests tribunals gestionaran una mitjana de 55 persones opositores per tribunals, dades provisionals perquè Conselleria ha estat incapaç de poder publicar un llistat definitiu de persones aspirants degut als continus problemes per poder determinar qui disposa dels requisits de participació respecte al coneixements de les llengües, i més concretament, a qui disposa de la Certificació de la Capacitació del valencià correctament registrada.

Millores en el procediment
STEPV ha estat crític en la negociació d’aquesta segona convocatòria d’oposicions massiva, traslladant quines eren les nostres exigències perquè es materialitzaren en millores del procediment selectiu, amb la intenció de garantir els principis d’igualtat, capacitat i mèrit de les persones aspirants, però també les condicions laborals del professorat que ha d’avaluar a les persones aspirants. En aquest sentit, el Sindicat valora que enguany s’han implementat mesures que afavoriran la consecució d’aquest principis, però també que encara queden moltes mesures per acceptar per part de l’administració. Entre les noves mesures que s’implementen en aquesta convocatòria està
- la creació de la Comissió Baremadora de mèrits que gestionarà d’una forma més efectiva de la valoració de la fase de concurs i descarregarà de feina burocràtica als i les membres de tribunals,
- la creació de la Comissió Tècnica, com a òrgan que vetlarà per la coordinació de les diferents Comissions de Selecció, per tal d’establir criteris d’actuació en comú i el dret a presentar al•legacions a les diferents proves. Aquesta comissió permetrà avançar en els drets de defensa de les persones aspirants per aconseguir una qualificació adequada a les seues actuacions, entre altres més implementades.

Atenció permanent i individualitzada
STEPV estarà vigilant en tot el procés selectiu oferint un servei individualitzat a les persones aspirants tant en les seus del Sindicat com en els llocs d’actuació dels tribunals, així com farà un seguiment de les condicions laborals en les que el professorat que forma part dels tribunals desenvolupa aquesta feina.

Delegats i delegades de STEPV estaran demà a partir de les 9h en cada un dels tribunals per tal de comprovar que l’inici de les oposicions comença amb normalitat i repartir informació a les persones aspirants i assessorar-les sobre qualsevol dubte que tinguen.

El Sindicat convocarà assemblees informatives quan finalitzen les proves per a informar el personal sobre els procediments que cal seguir després de les oposicions, tant haja aprovat com no.

Etiquetat com a


Comentaris

Maria Garcia Romero

25 juny 2019 / 20:19 h

He de dir que m’he sentit molt molesta en llegir aquest article, m’ha paregut demagògic i gratuït. Sóc professora i desgraciadament des que vaig acabar la meua formació pedagògica, allà pel 2014, ni s’han convocat oposicions ni s’ha obert la borsa. L’única opció que podia tenir era accedir per les famoses “places de difícil cobertura” i tots sabem com funcionen.

Dir que un docent que ha ocupat una plaça «any rere any» té perill de perdre el seu lloc de feina per una persona que s’examina (desgraciadament) sense haver treballat encara, és una fal·làcia i l’únic que fa és crear malestar de manera gratuïta. Les persones, encara que no treballem de docents, hem de treballar i hem de gestionar el nostre temps de la mateixa manera que una altra que es trobe donant classes.

Aprofite per a recordar que l’STEPV el paguem tots: interins, no interins i persones que no estem en actiu en aquest moment.

Desitge molta sort a la gent que es presente a les oposicions de demà, ànim companys i companyes, recordeu que ningú és menys que ningú.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR