Plurilingüisme

Resolució del SN de STEPV davant el Decret-llei del Consell sobre l’aplicació del plurilingüisme

El Secretariat Nacional del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià – Intersindical Valenciana (STEPV) davant l’anunci de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana sobre l’aprovació d’un Decret llei per donar compliment a la suspensió cautelar dictada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) manifesta:

dilluns 04 setembre 2017 15:05 h

1. El Sindicat defensa un model educatiu que tinga el valencià com a llengua vehicular per garantir que tot l’alumnat domine i siga competent lingüísticament en les dues llengües oficials del País Valencià −valencià i castellà− i, si més no, una llengua estrangera en acabar els seus estudis no universitaris. Per al Sindicat aquesta premissa és clau per garantir la igualtat d’oportunitats laborals de totes les valencianes i valencians, per la cohesió social, la vertebració territorial i superar les desigualtats socials.

2. Els estudis sobre aprenentatge de llengües posen en evidència que la llengua «minoritzada» ha de ser la llengua vehicular del sistema educatiu per garantir el seu domini real per part de l’alumnat. En aquesta línia van les conclusions dels estudis de l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa (IVAQE) publicats en època del govern del Partit Popular.
3. STEPV ha estat, des de la seua fundació, un ferm defensor del procés de normalització lingüística del nostre País. Per això, volem una Llei d’Igualtat Lingüística que supere l’obsoleta LUEV, hem donat suport al Decret d’usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat Valenciana, hem apostat per la urgent reobertura de RTVV i per un espai comunicatiu compartit amb la resta de territoris de parla catalana i hem defensat un veritable plurilingüisme al sistema educatiu valenciana, des de l’educació infantil a la universitat.
4. El model plurilingüe que nosaltres defensem parteix dels objectius abans esmentats, per la qual cosa considerem que per aconseguir-ho cal implantar programes d’immersió lingüística i d’ensenyament en valencià en la totalitat dels centres públics i privats valencians. En aquest sentit, a hores d’ara, la majoria dels centres educatius poden impartir un mínim més ambiciós d’hores en valencià, almenys del 50%, en aquells casos que actualment compten amb menys presència del valencià.
5. En les comarques castellanoparlants s’ha de garantir que tot l’alumnat acabe els estudis dominant tant el castellà com el valencià i una tercera llengua. Per a aconseguir-ho, cal una planificació lingüística que incloga, entre altres mesures, plans específics de formació del professorat, reducció de ràtios, dotació de professorat de valencià i l’eliminació de les exempcions, que són una evident discriminació envers l’alumnat d’aquestes comarques.
6. Per posar en marxa totes aquestes propostes cal una aposta decidida i valenta per fer-ho, així com una campanya informativa i formativa al conjunt de la comunitat educativa i de la societat valenciana, especialment a les zones de domini lingüístic castellanoparlant i a les grans ciutats del País, alhora que pose en valor l’aprenentatge de llengües i els estudis científics i pedagògics.
7. Respecte les actuacions del TSJCV, el Sindicat considera que les dues sentències dictades sobre els recursos de dos sindicats, per la via de drets fonamentals, han deixat ben clar que l’actual Decret de Plurilingüisme és perfectament legal, a excepció de la disposició addicional cinquena que es refereix a l’expedició de certificacions d’anglés i valencià una vegada acabades les diferents etapes educatives. Per això, el Sindicat, com a part personada en el procés per defensar la legalitat del Decret, creu que s’ha de demanar al TSJCV l’alçament de la suspensió cautelar, tot això d’acord amb les seues pròpies sentències. A més, cal ressaltar que el mateix tribunal en les dues sentències esmentades permet anar més enllà dels programes dissenyats en l’actual Decret de Plurilingüisme quan afirma que: «s’hauria d’atorgar al valencià un tracte diferenciat sobre el castellà en una proporció raonable». Aquesta afirmació permet, des del nostre punt de vista, posar en marxa una nova norma sobre plurilingüisme basada en les nostres propostes que tinga en compte els programes d’immersió lingüística, programes d’ensenyament en valencià i programes que tinguen, com a mínim, un 50% d’hores en valencià.
8. Quant el Decret llei anunciat divendres passat pel Consell de la Generalitat Valenciana, el Sindicat considera que s’ha fet per donar compliment a la suspensió cautelar dictada pel TSJCV pel recurs presentat per la Diputació d’Alacant. Per tant, entenem que és una norma transitòria a l’espera de noves resolucions del tribunal o de noves normes legals que es poden fer per superar aquesta situació jurídica provocada per entitats que pretenen impedir que l’alumnat valencià siga competent lingüísticament i que alhora el condemnen a ser analfabet en una de les dues llengües oficials del nostre País. A més, si les entitats recurrents hagueren aconseguit l’objectiu de retornar al decret de plurilingüisme de 2012 en infantil 3 anys, haguera implicat la repetició del procés de matriculació per a tornar a triar la llengua base de l’ensenyament d’aquest alumnat, un procés que té una durada de més de dos mesos. Un procés, per tant, impossible de dur a terme pels terminis tan ajustats, ja que la suspensió cautelar va tindre lloc a finals del mes de maig. Aquest nou procés de matriculació hagués comportat, també, la repetició de l’arranjament escolar i la determinació de les plantilles de professorat. Tot plegat un autèntic trasbals per al sistema educatiu, les famílies i el professorat.
9. El Sindicat considera que calia haver informat i negociat el contingut del Decret llei als òrgans legalment establerts de representació, participació i consultius, com ara la Mesa Sectorial d’Educació o el Consell Escolar Valencià, cosa que no s’ha fet. L’acatament a la suspensió cautelar per part de la Conselleria d’Educació o la urgència per l’inici del curs no justifiquen de cap manera, aquesta actuació. El Sindicat, majoritari a l’ensenyament i únic sindicat personat en els tots els processos judicials per defensar la legalitat del Decret de Plurilingüisme, va demanar els darrers dies de juliol i la primera setmana d’agost una reunió urgent amb el conseller d’Educació per tractar sobre aquesta problemàtica, una reunió que encara no ha tingut lloc.
10. STEPV exigeix, de cara al futur, que aquesta forma d’actuar no es repetesca ja que en una societat democràtica, participativa, moderna i transparent, les organitzacions representatives de la societat i, en aquest cas, de la comunitat educativa s’han de tenir en compte per dissenyar la política educativa i la política lingüística. Per la qual cosa reiterem la petició d’entrevista urgent amb l’Hble. Conseller d’Educació i la convocatòria urgent dels òrgans de negociació i participació, en concret de la Mesa Sectorial d’Educació per tractar sobre l’aplicació del Decret llei aprovat pel ple del Consell divendres passat i sobre l’aplicació del plurilingüisme al sistema educatiu valencià.
Finalment, STEPV considera necessària una mobilització unitària, sostinguda en el temps, del conjunt de la Comunicat Educativa i de la societat valenciana per poder avançar envers una veritable igualtat lingüística i un model plurilingüe integrador.

Secretariat Nacional de l’STEPV – Intersindical Valenciana

Descarrega’t la Resolució en pdf ací

Etiquetat com a

plurilingüisme

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR