Requeriment de vigilàndia de la salut en el treball

El dia 28 d’abril hem commemorat el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut Laboral en el Treball. El Sindicat continua amb la campanya per la seguretat i la salut laboral

dijous 28 abril 2022 12:13 h

La vigilància de la salut en el treball aprofita per a prevenir i identificar malalties professionals. S’ha de realitzar acomplint uns criteris ètics que es concreten en el « Codi ètic de la Comissió  Internacional de Medicina del Treball».

L’acompliment de la vigilància de la salut en el treball ha de ser una realitat a totes les empreses. En tots els centres i llocs de treball es poden donar exposicions concretes amb efectes negatius en la salut de la classe treballadora, les quals es poden identificar i monitoritzar mitjançant el control i la vigilància de la salut en el treball amb exàmens mèdics adaptats a les exposicions i condicions en el lloc de treball.  D’altra banda també es poden realitzar proves biològiques (inclòs el control biològic) per a detectar indicadors específics de risc. Els sistemes de vigilància de la salut han d’aplicar-se per a millorar la protecció i per a la prevenció de riscos, acomplint criteris,  com ara la necessitat, la rellevància, la validesa científica, l’ eficiència i l’ètica.

 

L’ètica en la vigilància de la salut ocupacional. Tota acció de vigilància de la salut ha de ser transparent. Realitzada per professionals de la salut independents i imparcials, i garantir la privacitat de les persones treballadores. Cal destacar també la importància de la confidencialitat de la informació mèdica individual i que els controls mèdics de salut no s’han d’utilitzar per a discriminar ningú. Les accions són justificables si són necessàries, han d’aprofitar per a millorar la prevenció i paren especial atenció a la dignitat de la classe treballadora. Ningú no pot ser obligat a participar en els reconeixements mèdics. Tanmateix, la negació pot impedir exercir el treball en els casos en els que siga una condició per al lloc te treball. Les persones treballadores han de tindre accés als seus propis registres mèdics.

 

El contractant i les representants de les persones treballadores només poden ser informats mitjançant dades recopilades de forma anònima o amb el consentiment previ de la persona treballadora. Els resultats es comunicaran a la persona treballadora, clara i equilibradament, amb consells per a la protecció de la salut.


La denúncia a la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) per incompliment per vigilància de la salut. Exposició d’un cas


Com a delegada i delegat de prevenció del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), el 29 de desembre de 2020 vàrem comunicar a la ITSS de València l’incompliment de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, i els seus responsables directius, de l’obligació de realitzar la vigilància de la salut, a una professora de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) que havia reiterat la seua petició des de l’any 2015 fins a la data de la comunicació. Ja l’any 2016 havíem denunciat el seu incompliment a la ITSS de València, que va realitzar un requeriment i una visita al centre de treball de la professora sense resultats reals.

 

Amb data 7 d’octubre de 2021, la ITSS va emetre un nou «Requeriment». Vàrem rebre l’»informe» de la ITSS, en el que consta que, amb data 16/10/2016, la ITSS ja va emetre un requeriment per a que es completara i implantara el Pla de Prevenció i es realitzara el procediment de vigilància de la salut en funció de l’avaluació de riscos existent. La documentació sol·licitada va ser aquesta: avaluació dels llocs de treball en les EOI, protocols mèdics específics a aplicar en la vigilància de la salut de cada lloc de treball del centre, justificants, actuacions mèdiques, oferta informada i rebutjada de reconeixements mèdics practicats en el centre de treball i , en particular,  de la professora sol·licitant.

 

A l’informe s’indica que el Servei de prevenció de Riscos Laborals (SPRL) de la Conselleria d’Educació, Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT) a València, va informar que l’any 2016, havia realitzat l’avaluació de riscos laborals i la planificació preventiva.


Després de l’avaluació de riscos laborals


La ITSS diu, segons la informació donada pel SPRL, que no s’han seguit els protocols per a la vigilància de la salut en cadascun dels llocs de treball ni la planificació de la vigilància de la salut per la utilització de la Pantalla de Visualització de Dades (PVD)  per a totes les persones treballadores exposades a risc. I no hi consta cap reconeixement mèdic fins la data del requeriment.

A més a més, «se li dona una contestació negativa» a la reclamació de vigilància de la salut presentada per la professora de l’EOI.

 

Requeriment de 7 d’octubre de 2021


Tenint en compte tot l’exposat la ITSS va emetre un requeriment a la Unitat Administrativa i la imposició de mesures correctores d’incompliment en matèria de Prevenció de Riscos Laborals (PRL) en l’àmbit de l’Administració General de l’Estat, segons el Reial Decret (RD) de 19 de juliol de 2002 (BOE del 31). Transcripció Literal:


“Se recuerda y advierte al Centro Directivo que la vigilancia de la salud deviene obligatoriamente de la evaluación de riesgos, de lo dispuesto en el artículo 4 del RD 488/1997, de 14 de abril, sobre disposiciones mínimas de seguridad y salud relativas al trabajo con equipos que incluyen pantallas de visualización. Y se debe considerar los puestos con riesgo de enfermedades profesionales, como los nódulos de cuerdas vocales a causa de esfuerzos sostenidos de la voz por motivos profesionales en el caso de Personal Docente. Todas las empresas están obligadas a realizar un reconocimiento médico previo a la admisión de los trabajadores si el puesto de trabajo tiene un riesgo de enfermedades profesionales, según el artículo 243.1 del RD Legislativo 8/2015, de 30 de octubre, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley General de la Seguridad Social y las consecuencias previstas en el artículo 244.2 “


Les infraccions constatades


En la literatitat esmentada s’hia afegeix, pel que fa a les infraccions, que “ se incumple el artículo 22 de la Ley 31/1995, de 8 de noviembre, de Prevención de Riesgos Laborales, que establece que el empresario garantizará a las personas trabajadoras a su servicio la vigilancia periódica de su estado de salud en función de los riesgos inherentes al trabajo”.


La ITTS requereix la imposició de «medidas correctoras»d’incompliments en matèria de PRL en l’àmbit de l’Administració General de l’Estat aprovat pel RD de 19 de juliol de 2002 (BOE del 31) per a que s’adopten les mesures preventives que, literalment assenyala d’aquesta manera

 

— «Revisión de planificación preventiva de todos los puestos de trabajo de los centros de Escuela Oficial de Idiomas, actualizando las medidas implantadas y concretando plazos de ejecución de las que no lo estén. Fundación y planificación de las evaluaciones específicas que se encuentren pendientes de realización en ese momento”


— “Se proceda a practicar los reconocimientos médicos a todos los trabajadores expuestos a riesgos por PVD o por enfermedad profesional, teniendo en cuenta que el artículo 22 de la LPRL 31/1995 en su número 2 dispone que la vigilancia de la salud sólo podrá llevarse a cabo cuando el trabajador
preste su consentimiento. Del carácter voluntario sólo se exceptuarán, previo informe de los representantes de los trabajadores, los supuestos en los que la realización de los reconocimientos sea imprescindible para evaluar los efectos de las condiciones de trabajo sobre la salud de los trabajadores o para verificar si el estado de salud del trabajador puede constituir un peligro para él mismo, para los demás trabajadores o para otras personas relacionadas con la empresa, o cuando así esté establecido en una disposición legal en relación con la protección de riesgos específicos y actividades de especial peligrosidad “


Finalment, es concedeix un termini de 4 mesos a la Unitat Administrativa per a comunicar a l’Inspector de Treball i Seguretat Social actuant,  l’ESMENA de les deficiències comprovades i còpia de la documentació que ho acredite (art. 5.2 del RD 707/2002 del 19 de juliol, BOE del 31) .


Reflexió final a destacar

 

Com a reflexió final, cal destacar que el professorat de l’ensenyament públic no universitari del País Valencià es troba amb una situació preventiva i d’identificació de malalties professionals molt precària i preocupant. L’ informe de la ITSS, de data 07/10/2021, demostra l’incompliment reiterat de la vigilància de la salut del professorat de les EOI, que es pot generalitzar a tot el sector docent.

  Les delegades i els delegats de prevenció de STEPV-Intersindical Valenciana hem demanat reiteradament que l’ Administració de la Generalitat Valenciana no estalvie esforços en la vigilància de la salut en el treball, així com en els Comités de Seguretat i Salut Laboral (CSSL), en la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut en el Treball (CSSST), i en la Comissió Paritària de Seguretat i Salut en el Treball (COPASESA), complint escrupolosament amb la legalitat vigent i actuant amb la sensibilització que exigeix un tema tan important

Així doncs, com a delegats i delegades de prevenció (representants de les persones treballadores amb funcions específiques en matèria de prevenció de riscos laborals), demanem la vigilància de la salut en cada centre i lloc de treball, i denunciem el seu incompliment en la Inspecció de Treball i Seguretat Social, perquè  la salut laboral és un dret i l’hem de defensar.

 

Manuela Latorre Latorre i Ferran Pastor Belda, Exdelegada i delegat de prevenció del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV)

 

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR