Mesa de negociació sobre l’avantprojecte de Llei d’ensenyaments artístics

Ahir 28 de febrer va tindre lloc al Ministeri d’Educació i FP, a Madrid, la mesa de negociació sobre la futura Llei d’Ensenyaments Artístics, STEPV va estar present i va traslladar al·legacions, propostes de millora i esmenes al document tractat

Representants de STES en la Mesa de negociació sobre la llei d'ensenyaments artístics

dimecres 01 març 2023 14:19 h

El Sindicat va iniciar la seua intervenció lamentant que després de tant de temps d’espera per tindre aquest text d’avantprojecte s’estaven fent les coses de manera accelerada i deixant poc marge a la participació del professorat, recordant que els sindicats havien accedit al contingut pocs dies abans de la celebració de la mesa. De la mateixa manera va plantejar que no s’estaven tenint en compte les reivindicacions d’una part dels centres i el professorat que sol·licita una integració total a la universitat o que s’insistia en la creació d’un nou registre de centres i titulacions quan es podia haver utilitzar el actual RUCT per aproximar i situar els EAS i els seus títols al mateix nivell que els universitaris.
Tal i com ja heu pogut llegir al text de l’avantprojecte es planteja crear 4 nous cossos declarant a extingir tots els existents excepte el cos de Mestres de Taller. El professorat podrà voluntàriament integrar-se als nous cossos complint una sèrie de requisits que encara s’han de desenvolupar i procedimentar però de manera condensada serien:
●Cos de Professors d’Ensenyaments Artístics Superiors (es podran integrar acreditant haver treballat 5 anys als Ensenyaments Superiors o de manera simultània a professionals i superiors durant els 5 anys anteriors a la entrada en vigor de la llei)
●Cos de Catedràtics d’Ensenyaments Artístics Superiors (Acreditar el títol de Doctor/a, 10 anys de transitorietat per qui no el puga acreditar a partir de la entrada en vigor de la norma)
●Cos de Professors d’Ensenyaments Artístics Professionals (acreditar haver treballat als ensenyaments artístics professionals)
●Cos de Catedràtics d’Ensenyaments Artístics Professionals (pertànyer al cos de professors d’ensenyaments artístics professionals, 8 anys d’antiguitat al cos, tindre el títol de Grau i superar el procés selectiu d’accés)
●Cos de Mestres de Taller (podrà integrar-se al cos de Professors acreditant la titulació de Grau)

Tot el professorat que no s’integre als nous cossos es mantindrà al cossos d’origen declarats a extingir mantenint la seua atribució docent tots els seus drets com a funcionari de carrera.
Pel que fa al professorat interí el Ministeri va deixar molt clar que NO quedava contemplat en aquestes integracions i per tant s’haurà de veure quins plantejaments té cada Administració Educativa, ja que la gestió de les borses es competència autonòmica, i entrar a negociar-ho amb els sindicats El que sí recull l’avantprojecte és que mentre no estiga completat el desenvolupament reglamentari de la Llei les Administracions Educatives podran continuar convocant procediments selectius d’ingrés i accés o nomenar al professorat interí amb els requisits existents actualment per cada cos.
A banda de tota l’afectació i modificacions relatives al professorat i els nous cossos, a l’avantprojecte es perfilen també moltes qüestions pendents de posteriors ordres de desenvolupament i concreció, entre les quals:
●S’introdueixen nous Ensenyaments Superiors d’Arts Audiovisuals
●S’obre al possibilitat a que els centres oferisquen dobles titulacions (article 14)
●Es parla de possibilitar oferta d’ensenyaments en la modalitat semipresencial, virtual o mixta (article 15)
●Es contemplen mesures de reconeixement de l’activitat investigadora i la creació artística però no es concreta ni regula (article 49)
●S’introdueixen nous perfils de personal PAS acords a la singularitat de cada ensenyament (art.53)
●S’inclou l’estudiantat d’EEAASS en el sistema de beques aproximant-lo a l’alumnat universitari i se determina l’expedició del suplement europeu al títol (articles 47 i 60)
●S’introdueixen millores en el règim de compatibilitats del professorat de Música i Arts Escèniques (disposició final segona)
●Es contemplen diferents models de funcionament dels centres per permetran oferir simultàniament ensenyaments professionals i superiors (disposició addicional quarta).

El Secretari d’Estat d’Educació, José Manuel Bar, va fer una presentació breu de la Llei situant-la com una Llei bàsica i elemental a partir de la qual s’hauran d’anar desenvolupant i concretant normativament els diferents aspectes continguts. La intenció del Ministeri és aprovar la Llei en aquesta legislatura, tot i que també va apuntar que encara queda molt de recorregut i marge per introduir modificacions i esmenes. En eixe sentit hem d’informar que s’ha obert (igual que es va fer amb el Document Base) un termini de consulta pública que es va iniciar el 24 de febrer i que es tancarà el proper 6 de març, en aquest enllaç
Posteriorment al buidatge de les aportacions rebudes mitjançant eixe nou període de participació pública el avantprojecte tornarà al Consejo de Ministros i continuarà tot el tràmit parlamentari fins arribar a les Corts Generals. Dintre de tot eixe recorregut es convocaran igualment, el Consejo Escolar del Estado i el CSEA (Consejo Superior de Enseñanzas Artísticas), òrgan consultiu i de participació que fins el moment no ha participat gaire per no dir res en absolut en tot el recorregut de la futura Llei.

Des de STEPV instem al professorat a fer arribar les seues esmenes i aportacions directament al Sindicat i/o per la via de consulta ciutadana oberta fins el 6 de març al Ministeri d’Educació i FP. Continuarem informant de manera puntual sobre tota la evolució i tràmit de la futura Llei.

Consulta ací l’avantprojecte de llei

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR