Núm. 290

Les “últimes cançons” de Rafa Xambó

Ritmes d’ara i ací, article de Vicent Xavier Contrí

dilluns 06 novembre 2023 10:59 h

El sociòleg, professor, escriptor, periodista, agitador cultural i músic, Rafa Xambó, ha anunciat que plega dels escenaris. El passat 11 d’octubre presentava al Teatre Micalet de València el disc Últimes cançons, amb el qual realitzarà els darrers concerts. Xambó porta des dels anys 70 posant música i lletra a la nostra cultura, encara que la irrupció definitiva del polifacètic artista es va produir en el segle XXI. Des de 2002 ha tret nou discos, que l’han situat com un dels referents de la cançó d’autor valenciana. Amb aquest treball, Xambó ens ompli de poesia, una vegada més, musicant textos de grans poetesses i amigues: Maria Mercè Marçal, Àngels Gregori, Maria Josep Escrivà, Fina Cardona-Bosch i Teresa Pasqual, A més, Xambó s’ha retrobat amb Shakespeare, Estellés i la pensadora alemanya Hannah Arendt. Així que assaborim un disc de comiat en el qual l’autor ha decidit no aportar cap lletra pròpia i on venç la presència femenina. Res és casual. El disc alterna les declamacions amb música («Aviat l’instant», «Seda» i «Lluna de València») junt amb les cançons pròpiament dites (a destacar: «Un aire absent» i el fantàstic «Sonet 73»). El resultat és un compendi d’interpretacions on naveguen la fredor, la calidesa, la nostàlgia, l’amor, la llibertat… la vida.

El cantautor d’Algemesí torna a comptar amb músics de confiança com ara Àlvar Carpi, Salva Vázquez, Christian Berejano i Miquel Xambó. Melodies majoritàriament pausades, de piano estant i guitarres acaronadores. Després, trobem l’adeu coral, el dels amics i companys de viatge musical. En el tema «No puc dir el teu nom» sentim les veus de Pau Alabajos, Clara Andrés, Vicent Torrent, Jesús Barranco, Àlvar Carpi, Karla Fos, Joan Palomares, María Amparo Hurtado i Tomàs de los Santos. Finalment, cal fer esment del dissenyador Cèsar Amiguet, que ha realitzat un exquisit llibret que acompanya el disc.

Si vols llegir l’Allioli sencer, clica ací.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR