Dignitat del professorat
La negociació de l’Estatut Docent comença amb la proposta de competències
Quatre grups de treball aborden els canvis tenint en compte la selecció del professorat, la formació inicial i els plans d’estudi universitaris, la inducció o la tutorització del professorat novell per persones expertes

Dijous 27 de febrer s’ha celebrat la mesa sectorial d’Educació amb el Ministeri. Finalment es crearan 4 grups de treball per abordar els canvis en els següents aspectes: la selecció del professorat, la formació inicial i els plans d’estudi universitaris, la inducció o la tutorització del professorat novell per persones expertes, i les condicions laborals i el desenvolupament professional. Els grups quedaran de la següent manera:
• Marc de Competències Professionals Docents i Formació inicial del professorat (document marc, graus i màsters en educació).
• Sistemes selectius i ingrés a la funció docent (models d’ingrés, tutoria de pràctiques i iniciació a la docència, temaris).
• Formació permanent del professorat (sistemes i procediments per al seu desenvolupament professional docent).
• Condicions de la tasca docent (jornada; ràtios, suports per a necessitats específiques, desburocratització).
STEs-i es mostra decebut amb el primer esborrany presentat per ser un document feixuc i extens, molt allunyat de la idea de desburocratitzar les condicions de la tasca docent. El Marc de Competències Professionals Docents consta de 154 pàgines que s’agrupen en 4 àrees, 12 competències, 53 descriptors, fins a un total de 212 indicadors. A més, hi ha uns nivells de progressió que permeten avaluar el grau de desenvolupament i domini de les competències des de l’inici de la tasca docent fins a una pràctica docent autònoma i eficient, adaptada a accions educatives en diferents contextos. En el nivell més avançat, el personal docent actua com a investigador i promotor de processos d’innovació.
El sindicat apunta que moltes de les mesures que vol implementar el Ministeri, com proves per accedir a Magisteri, mentories, el propi marc competencial docent i el lideratge pedagògic amb una jerarquització de les funcions directives, fa anys que funcionen a Catalunya amb uns resultats acadèmics que han empitjorat en els darrers cursos.
Les receptes proposades per l’OCDE aplicades a Catalunya, amb la LEC 2009 i els seus decrets, han suposat un avenç privatitzador del sistema educatiu, una arbitrarietat en els processos de selecció del personal docent, una erosió de la democràcia en els claustres, una limitació de la llibertat d’elecció de metodologies, un excés de poder concentrat en les direccions; i també l’aparició d’entrevistes i places perfilades per seleccionar professorat, inseguretat laboral i desmotivació de bona part de la plantilla, substitució del concurs de trasllats autonòmic similar a l’estatal per concurs de mèrits per places amb perfil amb currículum i entrevistes, competència entre centres entre altres. El territori té el qüestionable honor d’invertir el percentatge més baix de PIB i el personal docent pitjor pagat.
ESCOLA NOVA 21 va suposar l’entrada en educació d’entitats com EduCaixa, Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Aquests experts externs a l’àmbit de l’educació han posat la innovació per bandera però en el termes que marca la OCDE trencant amb la tradició de renovació pedagògica propulsada des del professorat. Han aconseguit crear una “triple xarxa educativa i guetització”, en potenciar una nova divisió entre centres innovadors i no innovadors, la qual cosa genera desigualtats i segmentació social, arribant fins i tot al punt que els centres públics poden establir quotes i exclouen famílies amb menys recursos.
Es fomenta l’avaluació contínua com a eina de millora en la línia dels models de gestió empresarial. El discurs alineat amb les tendències internacionals de tall neoliberal oculta les desigualtats estructurals i posa el professorat com a primer objecte de crítica. Quan les coses van bé, es posen les medalles; quan empitjoren els resultats acadèmics, es posa en dubte la formació i la idoneïtat del professorat i s’activa la rendició de comptes.
Per a STEs-i, la veritable transformació educativa ha de prioritzar l’equitat, la qualitat educativa i la justícia social, abordant les desigualtats socioeconòmiques que afecten l’alumnat. La nostra organització sindical continuarà participant activament en els grups de treball, defensant els drets del personal educatiu i promovent un model educatiu inclusiu i just per a totes i tots.
Per explicar la negociació d’avui i altres detalls de la reforma docent que se’ns apropa, connecteu aquesta vesprada amb la webinar.
Etiquetat com a
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.