Sistemes de protecció

La Conselleria enviarà mascaretes FFP2 als centres educatius, entre altres mesures

Així ha informat el Conseller d’Educació en la reunió del Fòrum Educatiu que ha tingut lloc aquesta vesprada. STEPV ha demanat implementar més mesures de protecció

dimecres 03 febrer 2021 20:34 h

Aquesta vesprada ha tingut lloc una nova reunió del Fòrum Educatiu (la darrera va ser el passat 19 de gener), en la qual el Conseller d’Educació ha informat que s’han encarregat mascaretes FFP2 per als treballadors i treballadores dels centres educatius fins al final del curs. També ha informat que s’ha agilitat les comunicacions de les baixes de professorat perquè arriben abans i que s’ha signat un contracte amb laboratoris privats per accelerar les proves PCR en els centres educatius. Igualment, ha donat dades a data d’avui sobre l’afectació de l’alumnat i professorat, que són lleugerament inferiors a les de la setmana passada (6.297 alumnes, 1167 docents i 773 grups confinats), fet que indica que entrem en una «meseta» quant a l’índex de contagis.

Sobre les dades, també ha explicat que en educació l’índex de multiplicador de contagis és inferior en els centres educatius respecte a altres àmbits (6 contra 10) i que l’índex de contagis per cada 100.000 habitants és menor en el sistema educatiu que en general Igualment, ha explicat que en les dades que dona la Conselleria cada dilluns hi ha l’acumulació de casos de la setmana anterior perquè no s’actualitzen fins que el centre no comunica un canvi a diferència dels casos que facilita la Conselleria de Sanitat diàriament que són actualitzacions diàries. En definitiva, les dades indiquen, segons el Conseller, que els centres continuen sent més segurs que altres àmbits de la societat i que per això és necessari que continuen oberts.
STEPV ha agraït que, finalment, s’atenguera la reivindicació que des de fa mesos estava reclamant el Sindicat sobre les mascaretes FFP2 i ha valorat que s’haja actuat per agilitzar les substitucions de professorat i la realització de les PCR, però ha insistit en què cal altres mesures, atenent també la situació actual i en prevenció de noves situacions similars.
En primer lloc ha demanat que es fixen uns criteris clars i uns protocols d’actuació àgils per a decretar el tancament d’un centre educatiu en cas que l’índex de contagis es dispare i/o que les baixes de professorat impedisquen l’atenció correcta de l’alumnat o l’aplicació de les mesures de seguretat, per evitar situacions que hem viscut aquestes darreres setmanes en alguns centres.
També ha demanat que es facen servir mascaretes homologades als centres educatius mentre arriben les FFP2;  distribució en els centres educatius per part de l’administració de mesuradors de CO2 per a totes les aules i els filtres HEPA necessaris; mesures urgents adreçades al personal de risc (embarassades, personal amb patologies prèvies, etc.) que incloguen adaptacions del lloc de treball o permisos retribuïts; suspensió de les proves homologades de l’A2 previstes per als pròxims dies i de les oposicions previstes per al mes de maig; atenció online en els ensenyaments no obligatoris, on per l’edat de l’alumnat es puga realitzar, com s’ha acordat per a les universitats; reducció de la presencialitat en els centres educatius; que el menjador escolar prepare menjar per emportar a l’alumnat que pot dinar a casa; i un permís retribuït per a les famílies que tenen els seus fills o filles confinats.
El Sindicat ha preguntat en quina situació es troba la proposta de vacunar el professorat, en la segona fase prevista a partir del mes de març, com va informar el Conseller en l’anterior reunió del Fòrum que havia sol·licitat.
Després de les intervencions de les organitzacions de la comunitat educativa la Conselleria ha contestat el següent:
- Sobre els criteris per al tancament de centres concrets: d’una banda s’analitza amb Sanitat la situació de contagis del centre i es prenen les decisions corresponents sobre confinament d’aules o altres mesures. Si a això s’afegeix que les baixes de professorat impedeixen el desenvolupament normal del centre, és la inspecció educativa i la direcció territorial qui intervé i pren les decisions. Tot i que ha reconegut problemes quant a l’agilització de la resposta.
- Permís retribuït als treballadors i treballadores amb fills o filles confinats: la Conselleria d’Educació ho ha demanat en diverses ocasions però és competència estatal.
- Sobre els mesuradors de CO2 i filtres HEPA: la Conselleria va encarregar al CSIC un estudi que es va fer en 17 centres educatius en el qual es van mesurar les aules i les zones a l’aire lliure dels centres en totes les situacions i casuístiques possibles. Les conclusions d’aquest estudi està reflectit en la guia de la ventilació que tenen els centres. Per tant, no cal que el professorat haja de mesurar periòdicament el nivell de CO2 de l’aula perquè les diferents situacions ja estan reflectides en la guia de ventilació dels centres. I ha remarcat que no és un problema econòmic, sinó simplement que ja està resolt en l’esmentada guia.
- Sobre la segona PCR de confirmació que han demanat diverses entitats: no ha constat mai en cap pla de contingència o protocol d’actuació perquè està descartat des de Sanitat. Després de la quarantena, si la persona no presenta símptomes, es pot reincorporar.
- Sobre la vacunació del professorat: es tractarà en la Conferència Interterritorial de Sanitat que reuneix el Ministeri de Sanitat i totes les conselleries de sanitat de tots els territoris de l’estat. Caldrà esperar a veure què es determina i la Conselleria d’Educació manté que el professorat ha de ser prioritari.
Finalment, també han explicat perquè s’ha produït un alt índex de contagis després de Nadal al País Valencià, a diferència d’altres territoris, després de consultar-ho a experts. Com que abans de Nadal el País Valencià tenia uns índex de prevalença baixos la incidència dels contagis s’ha deixat notar més que en altres territoris on la prevalença és més elevada i, per tant, la incidència ha sigut menor.
STEPV considera que, tot i que sembla que l’increment de contagis en l’àmbit educatiu disminueix, no hem de baixar la guàrdia i evitar les situacions que han viscut alguns centres educatius que s’han vist desbordats aquests darrers dies i que cal continuar reforçant els protocols d’actuació i els plans de contingència, així com les mesures de seguretat i l’agilització de la resposta als centres per part de l’administració perquè no sabem com continuarà evolucionant el coronavirus en un futur immediat.

Etiquetat com a


Comentaris

Julio Garay Gonzalez

04 febrer 2021 / 05:56 h

En el nostre centre també hem mesurat el CO₂, i després de 15 minuts amb les finestres tancades el gas supera les 700 ppm, i l’aparell comença a xiular sense parar. Això simplement indica que la ventilació és INSUFICIENT. Si la norma és que «basta ventilar 3-5 minuts cada mitja hora», Això es contradiu amb els nostres mesuraments. Amb el que no es contradiu és que mantinguem les classes obertes a totes passades, és clar.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR