Documents

Nota informativa sobre la paga extra de nadal de 2012

El passat 14 de juliol de 2012 es va publicar el Reial Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat i va entrar en vigor el 15 de juliol de 2012.

dijous 02 agost 2012 11:16 h

En aquest reial decret llei s’estableix que els empleats i empleades públics no percebran el mes de desembre de 2012 cap quantia en concepte de paga extraordinària, ni tampoc, cap quantitat en concepte de paga addicional de complement específic o equivalent, per supressió d’ambdós conceptes retributius previstos per a aquest mes.

No s’aprecia cap justificació per a la promulgació d’aquest reial decret llei

Aquesta mesura entra en clara contradicció amb el que estableix la Llei 2/2012, de 29 de juny, de pressupostos generals de l’Estat per a 2012 pel que fa al desplegament de l’article 22 de la Llei 7/2007, de 12 d’abril, l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic. Així mateix, aquesta norma també entra en contradicció amb el que estableix l’art. 22.4 de la Llei 7/2007 vigent, en el qual queda establit que les pagues extraordinàries seran dues per any, cadascuna per l’import d’una mensualitat de retribucions bàsiques i de la totalitat de les retribucions complementàries, excepte aquelles a què es refereixen els apartats c) i d) de l’article 24.
No s’aprecia cap justificació per a la promulgació d’aquest reial decret llei, ja que fa menys de 15 dies que es va publicar la llei de pressupostos generals de l’Estat per a 2012, i des d’aleshores no han sorgit noves raons d’urgència diferents de les existents en aquest moment.
Amb la publicació d’aquest reial decret llei es produeix una arbitrarietat dels poders públics expressament prohibida per la mateixa Constitució Espanyola de 1978, a més de produir inseguretat jurídica als afectats per aquesta.
Per tant, s’ha vulnerat el que estableix el capítol IV de l’Estatut Bàsic, atés que aquesta matèria necessita una negociació col·lectiva prèvia, el contrari del que va passar per a aquesta norma que ha sigut dictada unilateralment pel govern fent cas omís d’aquesta exigència. Això, a més, vulnera també el que estableix el Conveni 151 de l’OIT, sobre les relacions de treball en les administracions públiques.
A més, en aquesta norma, concretament en l’article 2.4, com que estableix que les quantitats no percebudes el desembre de 2012 seran destinades, en exercicis futurs, a realitzar aportacions a plans de pensions o contractes d’assegurança col·lectiva que incloguen la contingència de jubilació, es preveu una transferència de part de les retribucions del personal a entitats gestores privades de plans de pensions ja que es destinen fons públics a una finalitat diferent de la que, per llei, correspon sense que hi haja justificació ni cobertura legal.
D’altra banda, el dret de cobrament de la paga extraordinària de desembre comença a generar-se a partir de l’1 juny 2012 i n’acaba el còmput el 30 de novembre de 2012, raó per la qual, en tot cas, aquesta supressió vulnera el que estableix la mateixa Constitució Espanyola per tal com suposa, de facto, una disposició restrictiva de drets. En conseqüència, independentment del que hem exposat fins ara, almenys els drets a la percepció de la paga extraordinària de desembre de 2012 haurien de ser els generats des del dia 1 de juny de 2012 fins al 14 de juliol de 2012.
Per tot això, entenem que aquesta normativa ataca clarament els drets dels empleats i empleades públics, i per aquesta raó, el sindicat farà saber la seua opinió a les respectives administracions, institucions i empreses públiques perquè, d’acord amb tot aquest argumentari exposat, arribat el mes de desembre, actuen en correspondència.
D’altra banda, des de la Intersindical Valenciana entenem que ara mateix no procedeix la realització de cap reclamació individual, ja que encara no s’ha produït cap acte administratiu (nòmina de desembre) que s’haja de recórrer, i perquè arribat el mes de desembre, si es produïra aquest impagament, tindrem preparat un sistema de reclamació que posarem a la disposició de tots vosaltres.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR