Plurilingüisme

Aclariments sobre la nova normativa de Capacitació en Valencià i Llengües Estrangeres

Al final de l’article pots descarregar-te el document en pdf i difondre’l.

dimecres 12 febrer 2020 19:13 h

A) REFERÈNCIES NORMATIVES
- LLEI 4/2018, de 21 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià (DOGV 22 febrer 2018)
- ORDRE 3/2020, de 6 de febrer, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es determina la competència lingüística necessària per a l’accés i l’exercici de la funció docent en el sistema educatiu valencià (DOGV 10 febrer 2020)

B) NOVETATS
Tant la Llei de Plurilingüisme com l’ordre 3/2020 estableixen que la competència lingüística mínima per a impartir les assignatures no lingüístiques en valencià i/o en llengües estrangeres és el C1 de la respectiva llengua.
Per tant, la Capacitació en Valencià o el Diploma de Mestres ja no són requisits ni en el concurs de trasllats ni en les oposicions i passen a ser mèrits. En el cas de la Capacitació en Llengua Estrangera tampoc és un requisit sinó un mèrit.

C) PREGUNTES I RESPOSTES
1.- A l’Ordre 3/2020 no es fa referència als ensenyaments de règim especial, també és necessari obtindre el C1 de Valencià?
Sí, perquè actualment totes les places estan catalogades en valencià, amb la qual cosa és necessari tenir el nivell de C1 com a la resta d’ensenyaments.
2.- En els ensenyaments de règim especial s’aplica la llei de plurilingüisme?
Només en els ensenyaments de Formació Professional. No en els ensenyaments artístics ni en els ensenyaments d’idiomes (EOI).
3.- Tinc el Mitjà de Valencià de la JQCV, però no el C1, complisc amb el que es demana com a requisit?
Sí, el Mitjà equival a l’actual C1 de Valencià.
4.- Tinc la Capacitació de Valencià, però no el C1, què puc fer?
Si la tens registrada o la registres abans de l’11 de febrer de 2021, podràs fer servir el títol de Capacitació com a requisit per a les oposicions o per als procediments de mobilitat (concurs de trasllats, comissions de serveis), però no la podràs utilitzar com a mèrit, perquè l’hauràs utilitzat com a requisit. Per tant, és convenient obtindre el C1 per fer-lo servir com a requisit i la Capacitació com a mèrit.
5.- Tinc el C1 de Valencià, però no l’he registrat, fins a quan puc registrar-lo?
Si l’has obtingut mitjançant la JQCV no cal que ho registres. Si l’has obtingut per altres vies (CIEACOVA o EOI), és convenient registrar-lo, tot i que potser la Conselleria ja haja rebut l’expedient i tinga registrat el títol. Pots consultar-ho a OVIDOC (https://acces.edu.gva.es/sso/login.xhtml?callbackUrl=https://ovidoc.edu.gva.es/)
6.- Les persones que estem en procés de formació de Capacitació de Valencià o Diploma de Mestre, què hem de fer?
En tenir el certificat registrar-lo, perquè hi ha un termini de 12 mesos https://stepv.intersindical.org/noticies/article/sobre_la_proposta_de_conselleria_respecte_al_c1_i_ldes de l’11 de febrer de 2020 per a fer-ho. Com en la resposta anterior, si l’obtens via JQCV no cal registrar-lo perquè és automàtic.
7.- Què passarà quan acabe el termini dels 12 mesos? Els cursos de Capacitació en Valencià i del Diploma de Mestres deixaran d’oferir-se?
En principi sí, perquè l’ordre 3/2020 deroga l’ordre 17/2013, de 15 d’abril, per la qual es regulen les titulacions administratives que faculten per a l’ensenyament en valencià, del valencià, i en llengües estrangeres. En aquesta ordre derogada es regula la Capacitació en Valencià, el Diploma de Mestre i la Capacitació en Llengua Estrangera. Per tant, ja no hi ha base legal per continuar convocant cursos de capacitació o de Diploma de Mestre en un futur, excepte per qui les estiga cursant actualment.
8.- I què passa amb la Capacitació en Llengua Estrangera?
En principi passarà el mateix i deixaran de convocar-se cursos en un futur. El que no deixa clar l’ordre 3/2020 és què passa amb les persones que estan cursant actualment o en procés de cursar la Capacitació en Llengua Estrangera en la convocatòria de 2020, ja que l’ordre 3/2020 no planteja cap límit al registre d’aquest títol (a diferència de la Capacitació en Valencià), per tant s’entén que no hi haurà problema en què es puga registrar (si s’obté mitjançant el cursos de Conselleria el registre és automàtic).
Per acabar d’assegurar-nos a la qüestió del registre, hem traslladat la pregunta a la Conselleria. En obtindre resposta l’afegirem a aquesta guia.
9.- És cert que el B2 d’Anglés i la Capacitació en Llengua Estrangera ja no serviran a partir del curs 2027/28 perquè el requisit serà el C1 d’Anglés?
Efectivament, a partir d’eixe curs el B2 d’anglés i la Capacitació en Llengua Estrangera ja no serviran. En principi es mantindran com a mèrit. Fins a eixe moment sí que serviran.

D) POSICIONAMENT DE STEPV
STEPV es va oposar a l’ordre 3/2020 quan es va negociar en Mesa Sectorial el passat mes d’octubre. Consideràvem que un canvi tan important s’havia d’estudiar molt bé i comptar amb tota la informació necessària per prendre qualsevol decisió, fet que no va ser atés per la Conselleria, que ha decidit tirar endavant, generant més dubtes i malestars que solucionant problemes. En aquests enllaços teniu el posicionament del Sindicat en el moment en què es va negociar:
- 15 d’octubre: Sobre la proposta de Conselleria respecte al C1 i la Capacitació en Valencià
- 17 d’octubre: Resum de la Mesa Sectorial d’Educació
- 30 d’octubre: Valoració de l’STEPV sobre la regulació de la competència lingüística per accedir a llocs de treball docents

Descarrega’t aquesta informació en pdf en aquest enllaç


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR