Meses de negociació

Resum de la Mesa Sectorial d’Educació

S’ha negociat l’eliminació de la capacitació en valencià com a requisit, l’oferta pública d’ocupació per a 2020 i la modificació de la normativa per a la pròrroga de la jornada continuada

Un moment de la Mesa Sectorial d'aquest matí

dijous 17 octubre 2019 17:50 h

Quant al primer tema, l’eliminació de la capacitació en valencià com a requisit lingüístic per a l’accés a un lloc de treball i la seua substitució pel C1 de valencià, STEPV ha plantejat que, abans de donar cap pas en eixe sentit, cal abordar moltes altres qüestions prèvies. És per això que el Sindicat ha proposat la creació d’un grup de treball per analitzar l’aplicació de la Llei de Plurilingüisme (la normativa negociada avui deriva d’aquesta llei) i planificar el seu desenvolupament, moment a partir del qual es podria negociar un calendari de les modificacions normatives necessàries per a aconseguir els objectius de la llei.

Per al Sindicat, la reducció dels requisits lingüístics en valencià per a l’accés a la funció pública o la seua eliminació s’hauria de produir en el moment que el valencià i el castellà estiguen en igualtat de condicions, és a dir, que pel fet de ser valencià (o de qualsevol altre territori catalanoparlant) i haver estat escolaritzat ací es garantira una competència lingüística equivalent a la del castellà. Aquesta situació està lluny d’aconseguir-se i, per tant, cal donar molts passos encara per a fer-la efectiva.
Per tant, cal avaluar la feina feta fins ara, detectar els punts febles i implementar totes les accions per a corregir-los i millorar la competència lingüística en valencià del conjunt del professorat i de la ciutadania en general, objectiu que s’ha d’abordar més enllà de l’àmbit educatiu.
Com vam explicar en un posicionament recent sobre el tema, queden moltes preguntes per respondre i desconeixem la planificació de la Conselleria d’Educació quant al desenvolupament de la Llei de Plurilingüisme. Per això hem insistit en la creació d’aquest grup de treball abans de plantejar cap canvi normatiu.
La majoria de la Mesa Sectorial ha tingut un plantejament similar al de STEPV, de manera que el 80% de la representació sindical ha demanat que es paralitze aquesta negociació fins que es reflexione sobre la situació del plurilingüisme als centres educatius del País Valencià.
La Conselleria ha contestat que traslladarà les peticions sindicals als òrgans corresponents i es prendrà la decisió sobre si es continua amb la tramitació de la proposta o s’ajorna.
Quant al decret de l’oferta pública d’ocupació docent per a 2020 en secundària, FP, EOI i ensenyaments artístics, que estableix el nombre de places per cos, la Conselleria ha aportat en mà una proposta (que enllacem i que s’ha de completar en la pròxima Mesa Sectorial de la setmana que ve) sobre l’oferta per especialitats. En principi es manté la proposta de 2019, però estan oberts a considerar els canvis que proposen els sindicats. A més, cal tindre en compte que es van quedar desertes més de 700 places en les oposicions de 2019 que s’afegirien a l’oferta de 2020.
STEPV ha tornar a reclamar un pacte d’estabilitat per al professorat interí que no supere les oposicions per evitar el que ha passat enguany en diverses especialitats en què un nombre important de docents interins s’han quedat sense vacant per al present curs. A més, ha insistit en la negociació de les plantilles docents per tal de millorar-les i augmentar en nombre de professorat als centres educatius per atendre en condicions òptimes l’alumnat. En eixe sentit, el Sindicat ha demanat a la Conselleria la previsió de creixement de la plantilla per al curs que ve per l’aplicació de la reducció de les hores lectives a 18 hores.
La Conselleria també ha plantejat una proposta de calendari d’oposicions i proposta dos escenaris. Un en què les proves començarien el 6 de juny i un altre en què començarien el 17 de juny, just el dia després de la fi de curs en secundària).
El Sindicat ha aprofitat aquest calendari per a denunciar les condicions laborals dels tribunals perquè han de dedicar moltes hores al dia a la tasca de les oposicions i ha reclamat menys persones aspirants per tribunal i més temps perquè aquests puguen actuar en bones condicions laborals.
El Sindicat estudiarà els documents que ha aportat en mà la Conselleria i realitzarà les propostes que es consideren adient la setmana que ve, sempre amb la mirada posada en què cap docent interí deixe de treballar si no supera les oposicions. En eixe sentit, STEPV continua amb la campanya de modificació del Reial Decret d’ingrés a la funció pública docent, que depèn del Ministeri d’Educació per plantejar un model que permeta la consolidació del professorat interí.
Quant a la modificació de la pròrroga de la jornada continuada, la Conselleria d’Educació proposa el procediment per a sol•licitar la pròrroga de la jornada continuada per a aquells centres que superen el període de vigència de 3 anys dels seus projectes, que són més de 500, mitjançant la publicació d’una disposició transitòria en la publicació del nou Reglament Orgànic i Funcional de centres d’Educació Infantil i Primària.
Es determina que puga ser prorrogada la jornada contínua amb l’aprovació dels 2/3 dels membres del consell escolar on estan representats tots els sectors de la comunitat educativa. STEPV ha demanat en la mesa que siga suficient amb el pronunciament favorable dels membres CE, igual que es fa per a l’aprovació dels horaris especials als centres, tal i com figura a les instruccions d’inici de curs, i més sabent que les famílies han donat el seu suport a la jornada contínua amb el vot favorable del 55% dels vots possibles, proposta no acceptada en mesa per la responsable corresponent.
STEPV ha aprofitat per a traslladar-li a la nova Directora General d’Innovació Educativa i Ordenació les reivindicacions de millora a la normativa actual per tal de llevar els entrebancs de la mateixa, i fent èmfasi especial a la flexibilitat necessària a la realitat de centres com CRAs i CEE.
Se’ns ha informat per part de Conselleria que els resultats de les avaluacions de la jornada contínua són rotundes cap a una valoració positiva de la mateixa amb un 92% de satisfacció de les famílies i del professorat. Així com també que es detectes aspectes a millorar com l’organització de les activitats extraescolars i donar més flexibilitat dels horaris, criteris que estan tenint en compte en l’elaboració de la nova ordre que derogarà l’ordre 26/2016, modificada per l’Ordre 2/2018, amb previsió de publicació al mes d’abril.
També se’ns informa que a proposta de la DG Inclusió Educativa, els centres d’educació especial se’ls deixa fora de la sol•licitud de la jornada continuada.
Valorem positivament la creació d’un grup de treball per a repensar horaris escolars i calendari escolar com ens ha informat la Directora General d’Innovació.


Proposta de calendari i d’oferta per a les oposicions 2020 (que s’ha de tancar la setmana que ve)


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR