Meses de negociació

Mesa Sectorial sobre les instruccions per a l’atenció educativa hospitalària i domiciliària, unitats UECO i Centres d’Educació Especial

El Sindicat ha reivindicat la necessitat d’encetar un diàleg real amb la Direcció General d’Inclusió, ja que ha estat la primera mesa del curs amb l’esmentada direcció general

divendres 19 juliol 2024 14:04 h

Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial sobre les instruccions per a l’atenció educativa hospitalària i domiciliària, unitats UECO i Centres d’Educació Especial. De manera prèvia, el Sindicat ha reivindicat la necessitat d’encetar un diàleg real amb la Direcció General d’Inclusió, ja que ha estat la primera mesa del curs amb l’esmentada direcció general, tot i que STEPV va plantejar tota una sèrie de temes que consideràvem prioritaris negociar en la Junta de Portaveus i que, malauradament, no s’han incorporat al calendari de negociació.

A més, s’ha tornat a insistir en la necessitat de racionalitzar i seqüenciar correctament les meses de negociació, més si fos possible en juliol on finalitzen tots els procediments que estan oberts al llarg del curs, de manera que els documents puguen treballar-se amb les màximes garanties possibles.

En primer lloc, s’han tractat les instruccions de l’atenció domiciliària i les aules hospitalàries. El Sindicat també s’ha fet ressò d’una de les demandes històriques de les unitats hospitalàries, la necessitat de dotar-les de normativa pròpia perquè no en tenen, amb el que açò comporta en l’àmbit administratiu, organitzatiu i pedagògic, donant resposta, per exemple, a l’accés als Programes d’Innovació, Investigació i Experimentació (PIIE) o a plataformes digitals com ITACA i Web Família.

Finalment, s’ha exigit revisar la durada dels nomenaments de les vacants de les atencions domiciliàries, ja que surten com a vacants, però finalitzen el 30 de juny, contradient l’acord d’interins, que no estableix cap restricció en aquest tipus de vacants. També s’ha demanat la possibilitat de combinar dues atencions domiciliàries, perquè són nomenaments molt precaris i de poques hores lectives.

Pel que fa a l’articulat, STEPV ha demanat:

• Que s’incloga la Formació Professional Bàsica en l’àmbit d’aplicació, com sí que queda recollit posteriorment. Conselleria ha contestat que revisarà la redacció.
• Que el període de convalescència necessari per a rebre l’atenció domiciliària siga inferior als dos mesos que es plantegen actualment. El sindicat ha demanat reduir el temps a sis setmanes.
• La revisió de l’article que fa referència a la finalització de l’atenció educativa domiciliària a partir de 10 faltes no justificades. El Sindicat considera que en els ensenyaments obligatoris és una regulació molt perillosa, perquè per sobre de tot està el dret de l’alumnat a rebre l’educació pertinent i cal tenir en compte que moltes vegades els absentistes provenen, a més a més, de contexts socioeconòmics desfavorables. Conselleria ha contestat que el que pretén és vetllar per l’alumnat i poder el seguiment i les pertinents accions en cas de necessitat, però que revisarà aquesta qüestió. STEPV considera insuficient aquesta resposta, ja que considerem que es pot iniciar qualsevol tràmit sense la necessitat d’aturar el servei.
• L’augment de les hores dedicades a les coordinacions que s’han establit en 1 hora de dedicació setmanal i ens sembla insuficient.
• El canvi de lliure designació del coordinador de les unitats hospitalàries a un concurs de mèrits, transparent, i on es valoren tots aquells aspectes relacionats en l’àmbit en qüestió.

En segon lloc, s’han vist les instruccions de les unitats UECO, el Sindicat considera que s’han millorat alguns dels apartats que fan referència als drets de l’alumnat que està escolaritzat en aquestes unitats, com per exemple, que l’alumnat de segon cicle d’Educació Infantil i segon cicle de Secundària, que no s’haguera beneficiat anteriorment del suport intensiu, podrà accedir-ne i s’estudiarà cada cas individualment. Això facilita la inclusió, ja que accedirà a determinats serveis que en una aula ordinària no té, atenent-se realment les seues necessitats físiques i psíquiques; a més, el professorat encarregat, pot veure’s sobrepassat en les seues funcions.

També s’ha sol·licitat la reducció de ràtio a l’aula ordinària quan acudisca alumnat amb necessitats, per a afavorir realment la inclusió i la dinàmica de tot el grup classe. L’objectiu de l’escolarització en aquestes unitats és que l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu normalitze la seua escolarització en l’aula de referència del centre ordinari i, fins i tot, puga arribar a escolaritzar-se en una aula ordinària o almenys puga augmentar el nombre d’hores que està en aquesta, és per això que el sindicat considera que la reducció de ràtio s’hauria d’aplicar en tots els casos, independentment de les hores inicials que l’alumnat estiga en l’aula de referència.

No hi ha cap normativa superior que impedisca aquesta reducció de ràtio, de fet, no aplicar-la sí que fa que en determinats centres s’incomplisquen el DECRET 58/2021, de 30 d’abril, del Consell, sobre jornada lectiva del personal docent i nombre màxim d’alumnat per unitat en centres docents no universitaris, que estableix la ràtio màxima en 25 per a infantil i primària i en 30 per a secundària; i fins i tot l’article 47 de l’ORDRE 20/2019 per la qual es regula l’organització de la resposta educativa per a la inclusió de l’alumnat en els centres docents sostinguts amb fons públics del sistema educatiu valencià, que en el seu punt 2 diu: «En els centres que imparteixen el segon cicle d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional el nombre màxim d’aquest alumnat és de dos per cada grup classe.» A més, repercuteix negativament en l’atenció a l’alumnat.

Finalment, s’ha recordat que la publicació de l’ingrés d’agents externs ha de passar per la Mesa Sectorial abans de publicar-se, siguen els canvis publicats mínims o no.  Conselleria ha recollit aquesta demanda i esperem que realment es tinga en compte i s’aplique en el pròxim curs.

En tercer lloc, s’han negociat les instruccions d’inici de curs dels Centres d’Educació Especial, el Sindicat ha demanat que s’atenguen les reivindicacions principals d’aquest col·lectiu: més recursos i negociació de plantilles. Els CEE arrosseguen mancances de personal docent per atendre correctament ràtios massa elevades, de personal d’infermeria, de fisioteràpia i d’orientació per fer-se càrrec de les tasques del centre de recursos.

També s’han demanat explicacions d’alguns punts que per als CEE no acaben de quedar clars: la permanència en els CEE més enllà dels vint-i-un anys, la conveniència en aquest ensenyament de la programació per competències, i la negociació i publicació de les instruccions per al curs 2024/25 del Programa de Formació de Qualificació Bàsica.

Finalment, STEPV ha animat la Conselleria perquè escolte les diferents propostes dels CEE i fer seguiment de les iniciatives com ara els protocols de contenció davant d’episodis de crisi de conducta.

En el torn obert, el Sindicat ha tornat a demanar la publicació dels protocols d’agressions al professorat, que va ser negociat fa just un any, considerem que, malauradament, els casos són cada vegada més freqüents i, per tant, és totalment necessari que el conjunt del professorat tinga al seu abast aquests protocols que instruccionen com i de quina manera actuar en aquestes situacions.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR