Meses de negociació

STEPV reclama recuperar les hores de l’acord de plantilles en la Mesa sobre les instruccions d’FP

El Sindicat també ha reclamat que es regule en les instruccions la continuïtat del PEPLI en els centres d’FP

Un moment de la Mesa Sectorial d'aquest matí (FONT: web Conselleria d'Educació)

dijous 11 juliol 2024 15:53 h

Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial sobre les instruccions d’inici de curs de Formació Professional. Les instruccions no acaben de resoldre algunes incerteses que està generant l’aplicació de la nova llei d’FP.

Normalment les instruccions d’inici de curs són un recull de la normativa d’aplicació en una etapa determinada i no solen introduir noves mesures. En aquest cas, la Conselleria ha creat diferents comissions (com el Consell orientador per a l’alumnat d’FP Bàsica), nous mòduls (com l’anomenat “Horari reservat al desenvolupament de la competència professional” o el “Projecte Intermodular”), noves programacions de pràctiques en empresa, realització de certificats de professionalitat, etc.
Recordem que la Conselleria va denunciar les plantilles de secundària i FP que comportava un increment d’hores de dedicació a tutoria, coordinacions, càrrecs directius, etc. Per això, STEPV ha reclamat la recuperació d’aquestes hores retallades i l’assignació de més hores en les comissions que s’han creat per evitar un increment de la burocràcia.
En concret, el Sindicat ha demanat més hores per a:
- Desenvolupar els programes de la xarxa Novigi.
- Hores per a Orientació.
- Hores per a la comissió d’Orientació Professional.
- Hores per a comissió de Coordinació Pedagògica.
Sobre la recuperació de les hores de l’acord denunciat, la Conselleria s’ha limitat a prendre nota i s’ha compromés a valorar-ho.
A més, per a poder adequar la nova normativa també s’ha sol·licitat de nou el retard en el començament de curs de l’alumnat de 1r.
D’altra banda, com que la mal anomenada llei de Llibertat Educativa ha anul·lat l’aplicació de la Llei de Plurilingüisme en la Formació Professional per al curs que ve, el Sindicat ha criticat que no es regule absolutament res en les instruccions d’inici de curs, per la qual cosa els centres d’FP tindran un buit legal i una inseguretat jurídica a l’hora d’impartir qualsevol mòdul en qualsevol llengua, fins i tot, anglés. És per això que STEPV ha proposat que per al curs que ve es continue amb els programes existents (PEPLI).
La resposta de Conselleria sobre aquesta qüestió ha estat que tenen voluntat de mantindre el que hi ha i estudiaran afegir-ho a les instruccions.
Respecte a la col·laboració de la figura de Prospecció en l’elaboració de les programacions de la Formació en Empresa, donada la complexitat de poder assessorar a totes les famílies de tots els centres d’FP, l’Administració ha transmés la seua tranquil·litat ja que eixa col·laboració només consistirà a enviar unes indicacions generals.
La Conselleria no ha pogut aclarir (entre altres coses) com es desenvoluparan les funcions i horaris per a la dedicació als Certificats de Professionalitat i moltes altres qüestions han quedat sense resoldre perquè, segons la Conselleria, el Ministeri està publicant correccions o noves instruccions aquests dies sobre l’aplicació de la nova Llei d’FP.
En el torn obert de paraules, s’ha comentat la problemàtica, cada vegada més estesa d’absència de places que s’oferixen d’especialitats que no tenen l’atribució docent en FP.
S’ha preguntat sobre el mòdul “Horari reservat al desenvolupament de la competència profesional” i la resposta ha sigut que es tracta una borsa horària per a l’alumnat, perquè puga flexibilitzar la seua educació, donant resposta a les “soft skills”, i que cada centre s’adequara a les necessitats d’alumnat i, per tant, l’atribució docent dependrà del tipus de docència que s’aplique en aquest mòdul. Igualment també es reforçarà el mòdul de “Projecte intermodular”, donant així flexibilitat als centres.
Hem recordat també la:
- Necessitat d’avaluar tots els riscos laborals específics en els centres de FP pel servei de prevenció.
- Importància de seguir les instruccions operatives del servei de prevenció de riscos laborals respecte a adequació de màquines, utilització d’EPIs i gestió de residus en tots els centres de FP.
- Habilitació de coordinador de riscos laborals en els centres de DP, definint prèviament les seues funcions i garantint-li crèdit horari.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR