Meses de negociació
La Conselleria corregeix la ràtio de les assignatures individuals en els conservatoris professionals a 1/1
També han acceptat incrementar les hores de coordinació i d’equips directius, respecte a la proposta inicial
Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial sobre les plantilles dels Conservatoris Elementals i Professionals de Música i Dansa per al curs 2024/25.
La Conselleria ha començat la seua intervenció anunciant canvis respecte a l’esborrany enviat als sindicats. El més destacable és la correcció de la ràtio d’assignatures de caràcter individual (Instrument principal, Piano Complementari, Clavecí Complementari, Tabalet Complementari) la Conselleria ha reconegut que la proposta de ràtio 1/3 era una errada i es corregirà a 1/1, com diu la normativa de rang superior. Aquest fet havia alçat molta polseguera i preocupació en els conservatoris professionals perquè comportaria una retallada enorme de professorat i perjudicaria l’atenció educativa a l’alumnat.
El Sindicat ha volgut iniciar la seua intervenció agraint que es negocien les plantilles però ha criticat el moment pel poc marge de temps existent perquè els centres puguen aplicar les possibles modificacions fruit de la negociació. Això es tradueix en una manca de respecte per les direccions, el professorat i els sindicats de la mesa i evidencia la manca de voluntat de negociar seriosament un document tan important com les plantilles docents.
De la mateixa manera STEPV ha recordat la modificació unilateral del calendari de les proves d’accés als conservatoris i la no implementació de les modificacions de currículums previstes per dansa i música. Aquesta decisió de Conselleria ha comportat molt de malestar entre els centres i el professorat i en el cas concret del nivell elemental de música una retallada d’oferta i professorat per la no implementació de guitarra, baix elèctric i cant previstes.
D’altra banda, i a banda de la modificació de les ràtios en les assignatures individuals en els professionals (com no podia ser d’altra manera), el Sindicat ha denunciat que es reduiran les hores de dedicació dels equips directius amb una afectació gran per la majoria de conservatoris. Aquest fet provocarà una retallada de professorat i un empitjorament de les condicions laborals dels equips directius complicant també la part de gestió dels centres. El criteri del nombre d’alumnat no ha de ser l’únic paràmetre per designar aquestes reduccions horàries.
Als ensenyaments artístics els projectes educatius que tiren endavant els centres són molt importants i les hores de coordinació necessàries en són moltes. No s’estan tenint en compte les coordinacions Erasmus, els projectes d’innovació o internacionalització. També es pretén reduir les hores de coordinació dels departaments, fet que el sindicat ha criticat demanant que s’amplien les hores de reducció.
Pel que fa a l’alumnat que cursa dos especialitats la pretensió de Conselleria de computar com una sola matrícula és totalment incomprensible i forçosament ha de comptar com a doble amb totes les conseqüències i també per tindre en compte la dotació de professorat.
Sobre la figura de pianista acompanyant el Sindicat ha remarcat que aquesta nova proposta organitzativa hauria d’haver estat consultada amb el professorat i els centres i no s’ha fet. En tot cas el que es recull al document pot comportar un empitjorament o condicionar l’organització interna del centre respecte al que es venia fent. Per una altra banda, STEPV també ha plantejat que aquest professorat encarregat d’acompanyar a l’alumnat requereix de temps per la preparació i assimilació de les diferents obres per acompanyar com s’escau a cada alumne i això s’hauria de tindre en compte d’alguna manera (més enllà de les hores de preparació de classes ja contemplades).
Una altra de les incoherències plantejades per Conselleria és que els idiomes aplicats al cant deixen de ser impartits per professorat de llengües estrangeres i que siguen impartits per docents del cos de música amb una “competència” sense definir i sense que es tinga atribució docent per fer-ho.
Pel que fa a l’assignatura d’Història de la Música el Sindicat ha traslladat una demanda d’aquest col·lectiu de professorat en el que sol·liciten que l’assignatura siga considerada com teoricopràctica al igual que anàlisis, harmonia o les optatives obligatòries i que la ràtio siga de 1/10 com a les optatives i anàlisi.
Resposta de Conselleria
La Conselleria ha acceptat modificar els quadres horaris de coordinacions per ampliar-los fins a 4 hores (i 2h mínim), sempre i quan es justifique l’aprofitament d’aquestes coordinacions. Respecte a les hores dels equips directius, la Conselleria ampliarà les hores, especialment en els centres els trams proposats en centres fins a 400 alumnes. En concret, en centres fins a 270 alumnes passarà de 20 a 24h i en centres d’entre 271 fins a 400 alumnes, de 30 a 34 hores. A més, les direccions dels centres podran al·legar un increment d’hores a la inspecció de manera justificada. STEPV considera insuficient aquest augment, tot i que millore la proposta inicial.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.