Meses de negociació

Es negocien les instruccions d’inici de curs dels Ensenyaments Esportius, Professionals d’Arts Plàstiques i Disseny i de les EOI

STEPV ha fet propostes, contrapropostes, aportacions i esmenes per millorar i corregir els diferents esborranys proposats per Conselleria
Conselleria estudiarà i implementarà algunes de les demandes del Sindicat

dijous 25 juliol 2024 17:02 h

Instruccions sobre els Ensenyaments Esportius de Règim Especial
Pel que fa als ensenyaments esportius, STEPV ha manifestat la seua preocupació per la falta de control d’aquests ensenyaments en els centres privats, en els quals no se sol complir amb la normativa i malgrat això es concedeixen títols.

STEPV ha tornat a demanar que es revertisquen totes les retallades aplicades a les EOI

També resulten preocupants les condicions exigides per a la implantació del semipresencial, on el Sindicat considera que pocs centres compleixen els requisits. Sol·licitem les mateixes condicions, en l’àmbit general, de requisits per als centres privats i major control sobre aquests, ja que les seues titulacions són igual de vàlides que en els ensenyaments públics.
Sol·licitem el desenvolupament de les responsabilitats i les hores necessàries per al desenvolupament de les tutories de pràctiques en empresa i l’orientació professional.
L’augment de la burocràcia per a la caporalia del Departament i el professorat és una altra de les qüestions destacables.
Preocupa el desenvolupament que s’ha fet sobre la preparació de material i supervisió en cas d’absència per part del professorat. En el cas de ser una absència puntual és complicat trobar professorat lliure per a desenvolupar esta funció, ja que aquesta etapa educativa té una atribució docent molt específica i complica el desenvolupament d’aquesta faena. En el cas d’absències prolongades sol·licitem la cobertura de l’absència com més prompte millor.
Considerem molt perillós i rebutgem la permissivitat de la Conselleria de permetre l’ús d’aplicacions que no estan autoritzades, ja que pot vulnerar la privacitat i el dret a la intimitat, tant del professorat com de l’alumnat.
S’ha recordat la necessitat de contractar el professorat especialista fins al moment de realitzar totes les proves, des d’avaluacions fins a les proves d’accés i no sols per a donar les classes.

Instruccions sobre ordenació acadèmica i organització dels Ensenyaments Professionals d’Arts Plàstiques i Disseny

Les instruccions dels centres que imparteixen ensenyaments professionals d’Arts Plàstiques i Disseny han estat fonamentalment continuistes de les anteriors més enllà de les habituals actualitzacions a l’apartat de normativa relativa a les normes de referència com ara la Llei d’ensenyaments artístics 1/2024 o l’altra Llei 1/2024 (la d’arraconament del valencià). De la mateixa manera s’han incorporat tota una sèrie de mesures noves per assegurar el respecte de les condicions de seguretat i privacitat en l’ús d’aplicacions i plataformes informàtiques com s’ha fet a altres ensenyaments.

Al voltant de la nova figura dels tutors/es de formació en empresa el Sindicat ha demanat que es definisca al document la part relativa a les seues funcions i també a les seues condicions laborals. Una altra novetat de les instruccions és el plantejament de coordinar les proves d’accés als cicles d’ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny i les dels cicles formatius de Formació Professional en la línia d’establir una part comuna que puga servir per a tots dos ensenyaments, que es concretarà quan arribe el moment de la convocatòria.

Pel que fa a la tria d’horaris, el Sindicat ha reivindicat que s’hauria definir mínimament cóm es fa per a fer conviure els criteris que cada centre pot establir (segons les instruccions de l’ISEA) i el criteri que no s’esmenta ni concreta a les instruccions per la part dels ensenyaments professionals de les Escoles d’Art. Si per a tot allò que no es concreta es reenvia a les instruccions de FP de manera subsidiària s’hauria d’establir quins criteris prevalen. Per arribar a un equilibri en eixe sentit les instruccions de l’ISEA i les dels ensenyaments professionals impartits en aquests centres s’haurien de coordinar d’alguna manera.

En la mateixa línia de coexistència d’ensenyaments artístics professionals i superiors a les escoles d’arts plàstiques i superiors de disseny, el Sindicat ha tornat a plantejar la necessitat de crear una nova escola d’art a la ciutat de València amb oferta de tots els cicles d’ensenyaments artístics professionals d’arts plàstiques i disseny que estan sent assumits per entitats privades per manca d’oferta pública.

Al torn obert el Sindicat ha demanat que s’informe de quines són les especialitats previstes per convocar a les oposicions 2025: 1590 places per Secundària, 7 per Sectors Singulars FP, 6 places EOI, 2 Música i Arts Escèniques i 2 Arts Plàstiques i Disseny.

Finalment, STEPV ha demanat que es publique un informe dels resultats de les revisions dels diferents tribunals d’oposicions APD de 2021 en aplicació de la sentència sobre la prova de la capacitat de tutela més enllà d’haver informat les persones afectades. Pel que es va dir en mesa les revisions han comportat que de les tres persones que sí havien de passar a la fase de defensa de la programació / guia didàctica una no havia presentat programació/guia i les altres dos persones no van superar la defensa realitzada recentment.

Instruccions en termes d’ordenació acadèmica i organització de les escoles oficials d’idiomes valencianes durant el curs 2024-2025

El Sindicat ha volgut iniciar la intervenció agraint la rectificació per part de Conselleria implementant la coordinació d’igualtat i convivència tal com STEPV havia demanat en la mesa anterior.
De la mateixa manera, abans d’entrar al document hem volgut recordar com a prèvia que el Sindicat ha sol·licitat formalment a la DG de Centres que en els casos en els quals existisca major demanda que oferta s’amplie la matrícula. Que es creen grups nous sempre que haja suficient matrícula o prematrícula per arribar a la ràtio mínima per constituir un grup. Tant dins del termini de formalització de matrícula (del 11 al 30 de juliol) com en el període de matrícula extraordinària.

El Sindicat ha posat el exemple d’espanyol per estrangers, on es tripliquen les demandes en funció de les vacants ofertades i on es quedarien més de 4000 persones sense plaça si Conselleria no rectifica. STEPV ha recordat les paraules del Conseller Rovira sobre augmentar l’oferta en funció de la demanda demanant que això es traduïsca en donar cabuda a tot el alumnat allà on existisca demanda suficient per crear nous grups. Eixa mateixa demanda aplicable a Grec i Èuscar, idiomes dels quals ens consta molta més prematrícula que oferta, i que es faça extensible a tots els idiomes en la mateixa situació. Ara i en setembre.

Entrant ja al document d’instruccions el Sindicat ha denunciat que en relació a les modalitats d’ensenyament semipresencial i a distància recollides a les instruccions no s’haja consultat amb els centres/departaments ni tampoc negociat amb els sindicats de manera prèvia. De fet al punt 18.3 de les instruccions queda recollit que la Conselleria organitzarà formació per aquest professorat sense cap més concreció, fet que deixava entreveure la manca de previsió i organització de Conselleria en tota aquesta qüestió. En Mesa, s’ha aclarit que hi ha un curs en marxa i que n’hi haurà un altre al setembre. Tot i això, el Sindicat ha insistit que no són les formes ni els tempos i que s’hauria d’haver negociat prèviament.

STEPV critica la minva de qualitat de l’ensenyament dels grups a distància respecte als grups presencials, ja que tindran realment menys hores setmanals de docència tenint una ràtio més elevada que els presencials. Per una altra banda no està ben resolta la realitat del seguiment de les tasques de producció escrita de l’alumnat amb major dificultat en aquestes modalitats. El Sindicat ha demanat que es vaja fent un seguiment de la progressió d’aquestes modalitats d’ensenyament al llarg del curs i que les demandes del professorat i departaments implicats siguen ateses de manera dinàmica i efectiva.

Pel que fa als cursos d’oferta complementària, de 30 i 60 hores, STEPV ha demanat més flexibilitat en la línia que es puguen fer dues hores seguides en un mateix dia, per exemple pels cursos de 60h, o altres propostes que siguen més adaptables per l’alumnat recordant que de fet les normes de referència així ho permeten. En la mateixa direcció, sobre els minuts de pausa entre classes el sindicat ha agraït que finalment apareguera negre sobre blanc en la normativa de funcionament de manera clara i al mateix temps ha demanat autonomia per a que cada escola puga organitzar aquest temps de descans sumant els 5 minuts i situant-los al final o principi de cada classe per exemple. Conselleria ha afirmat que acceptarà les dues esmenes proposades pel Sindicat.

Sobre la ràtio màxima dels grups integrats, el sindicat ha demanar afegir a la norma la possibilitat de que tot i mantindre el màxim de 18 alumnes en total que en determinades casuístiques i a petició dels departaments es puga contemplar una flexibilització d’eixa ràtio màxima. Conselleria ha vist raonable la demanda.

En relació a la possibilitat de continuar matriculant fins el 31 de gener de 2025, el Sindicat ha traslladat que per una banda està bé poder comptar amb nou alumnat que pot fer que un grup amb poc alumnat es referme i consolide però s’ha de tindre en compte en quines condicions es fa aquesta matrícula amb el curs tan avançat. En eixe sentit una cosa és l’alumnat que comença als nivells A2 sense coneixements previs pels quals seria més raonable tindre matricula oberta fins el 31 d’octubre i una altra per l’alumnat que documente un nivell previ oficialment o l’acredite via test de classificació per qui es podria mantindre matrícula oberta fins al 31 de gener.

Tot i així, continuen havent qüestions a resoldre com ara la data d’entrega de la PGA que suposadament està establerta pel novembre i que eixe alumnat amb entrada tardana en realitat no està fent les 120 hores mínimes del currículum i es planteja que tindrien dret a l’avaluació contínua. A totes aquestes contradiccions s’ha de sumar el plantejament d’anul·lació de matrícula per inassistència del 15% que xoca frontalment amb certificar amb el 50% d’inassistència dels matriculats a 31 de gener.

Quant al calendari de proves no conduents a PUC, STEPV ha plantejat per una banda que eixe termini (del 21 al 27 de maig) és insuficient per avaluar les 5 destreses i per l’altra que ha desaparegut de les mateixes instruccions el redactat de les actuals “en el cas dels departaments didàctics que opten per fer la prova final dels nivells B1, B2, C1 o C2” amb la qual cosa es plantejava el dubte de si ara són obligatòries i de facto s’estava eliminant també la possibilitat d’eximir de la prova a l’alumnat avaluat per la via de l’avaluació contínua. De la mateixa manera, el Sindicat ha demanat la revisió dels terminis de realització i publicació de les proves extraordinàries i es modifique la data límit, 30 de juny, per a la remissió de la memòria final del curs. Conselleria ha comunicat que hi haurà una redacció nova d’aquest punt.

Pel que fa als cursos d’oferta formativa complementària, el Sindicat ha demanat que es mantinga la ràtio actual de 16 alumnes per la pràctica de les destreses orals, o fins i tot que es disminuïsca però que en cap cas augmente als 20 proposats, atés que justament és l’objectiu i sentit d’aquests grups més reduïts, millorar l’aprenentatge de l’alumnat. Al mateix temps s’ha demanat més marge als centres per poder sol·licitar estos cursos i no abans de finalitzar juliol com es planteja. Conselleria estudiarà la proposta.

En el punt on es contempla que el professorat del centre amb “els requisits acadèmics adequats” puga avaluar altres idiomes diferents dels de l’especialitat per la qual ha accedit al seu lloc de treball, el Sindicat ha senyalat que els requisits acadèmics adequats haurien de ser única i exclusivament els requerits per ingressar en el cos i especialitat corresponents i tot i així amb acceptació de la persona afectada.

Pel que fa a les reduccions horàries per coordinacions i altres funcions STEPV ha tornat a demanar que es revertisquen totes les retallades aplicades recollides al document de criteris per la determinació de les plantilles. Reiterant el rebuig del sindicat a la retallada en les coordinacions per seccions que han patit moltes escoles, tot i tindre menys de 10 grups la coordinació continua sent necessària.

Per una altra banda el Sindicat ha denunciat que al document d’instruccions no apareixen reflectits en cap moment els quadres de descàrrega horària tant dels equips directius com de les diferents figures i coordinacions que sempre es publiquen a les instruccions d’inici de curs. De manera que o bé s’inclou tota eixa informació al document d’instruccions o les instruccions de criteris per determinar la plantilla es publiquen amb format de resolució oficial i no d’instrucció interna. Aquest aspecte es resoldrà d’alguna manera, possiblement, tornant a afegir els quadres a les instruccions d’inici de curs, tot i que el Sindicat ha demanat que aprofiten la modificació4 per a revertir les retallades.

Sobre els plans de millora recollits que s’han introduït a les instruccions, el Sindicat ha sol·licitat que siga l’administració qui elabore els informes. Hauria de ser Conselleria qui analitze dades, a partir de la informació que traslladen les escoles, i genere informes globals i individuals per cada centre. Una vegada elaborada eixa documentació s’hauria d’obrir un diàleg de millora constructiva amb els centres, els departaments, el professorat i els sindicats.

Per finalitzar STEPV ha tornat a rebutjar les retallades de Conselleria posant damunt la taula contrapropostes com ara: restitució de l’oferta dels nivells inicials als idiomes de menor difusió, augment de la plantilla de valencià per redimensionar els departaments, baixada de ràtios generalitzada (mínimes i màximes) i en especial als idiomes de menor difusió, oferta d’espanyol per estrangers a totes les Escoles i seccions, reversió de les retallades i impuls de la matrícula en especial a les llengües amb menor demanda, recuperació de les coordinacions de les seccions retallades…

Torn obert:
- Data prevista publicació del resultat de la convocatòria oberta a noves entitats certificadores que podran acreditar competència lingüística en llengües estrangeres?

-Oposicions 2025: quines són les especialitats de les 6 places previstes per EOI?

-El Sindicat ha tornat a reivindicar la necessitat d’introduir la figura de la coordinació de salut laboral als centres amb el reconeixement i la descàrrega horària corresponents.

-Dades concretes centre per centre i especialitat d’oferta i demanda de places als conservatoris pel que fa a ensenyaments elementals i professionals de música i dansa.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR