Professorat interí

Quina és la situació de l’acord de professorat interí a partir de la sentència?

dijous 11 juny 2015 17:52 h

En l’àmbit jurídic

  1. Què diu exactament la sentència?
    La sentència anul·la totalment l’acord de 2013 perquè la denúncia de l’acord de 2010 es va fer dins dels quatre anys en què encara estava en vigor (fins l’1 de setembre de 2015) i, per tant, només es pot denunciar sis mesos abans de la finalització de l’actual curs 2014/15.
  2. Què passa si la Conselleria presenta recurs de cassació al Tribunal Suprem tal i com ha anunciat?
    La Conselleria té 10 dies des de la comunicació de la sentència per anunciar el recurs (fins el 18 de juny) i un mes hàbil per a formalitzar-lo des del moment en què s’admet a tràmit pel TS. Per tant, ens plantem amb molta seguretat en el mes d’agost. En aquest procés també se’ns crida a comparéixer al Sindicat perquè presentem al·legacions al recurs de cassació. A partir de la formalització del recurs al TS, aquest l’ha de resoldre i pot tardar anys en fer-ho.
    En el moment en què Conselleria presente el recurs i ens emplacen al Sindicat, STEPV demanarà al Tribunal Superior de Justícia que execute la sentència provisionalment per evitar la rebaremació. El TSJ pot tardar en pronunciar-se (uns sis mesos) i, per tant, és molt probable que no ho faça abans de les adjudicacions de juliol pel tema dels terminis.
  3. Què passa si la Conselleria finalment no presenta el recurs?
    En el supòsit que la Conselleria no recurrira en els 10 dies que té de termini per a anunciar que presentarà recurs (fins el 18 de juny), es declararia ferma eixe dia, supòsit que pensem que no es produirà. Però si es produeix, s’aplicarien els criteris de l’acord de 2010 encara en vigor (després detallarem aquests criteris).
  4. Si la Conselleria presenta el recurs, es pot aplicar l’acord de 2013 en les adjudicacions de juliol?
    Mentre la sentència no siga ferma, l’acord de 2013 continua desplegant efectes. N’hi ha antecedents en què ha passat, per tant, es pot continuar aplicant l’acord de 2013 en les adjudicacions de juliol.
  5. Quines possibilitats hi ha perquè no s’aplique l’acord de 2013 si la Conselleria presenta el recurs.
    El nou govern, depenent de quan es configure, pot parar aquest procés, o bé desistint d’interposar el recurs en el termini del mes que té per a fer-ho o bé retirant el recurs si es constitueix el govern després que la Conselleria actual en funcions el presente.
    Per tant, depén de quan es constituïsca el nou govern i la Conselleria d’Educació es podrà parar o no la rebaremació.
  6. Si finalment s’aconsegueix aplicar la sentència en les adjudicacions de juliol, quins criteris s’aplicarien?
    Com que la sentència anul·la tot l’acord de 2013, el que està en vigor és l’acord de 2010. A més, entenem que tots els efectes de l’acord de 2013 queden també anul·lats, per tant, el professorat reordenat després de les oposicions de 2013, ha de recuperar el seu lloc en les borses de treball per a l’adjudicació de juliol de 2015.
    Recordem breument com es configuren les borses segons l’acord de 2010 i des de fa 30 anys:
    • A les borses s’entra, de forma ordinària, per oposició d’acord amb la nota de la fase d’oposició.
    • De forma extraordinària per borsa extraordinària, que també té la seua baremació (amb valoració de les notes oposicions, formació i treball exercit) i, en alguns cossos, prova des de fa uns anys.
    • En el moment que es presta serveis es consolida per a sempre el lloc en borsa.
    • Els qui no presten serveis mantenen el lloc, ordenats per l’any i sistema pel quan han entrat.

    Per tant, només hi ha dos col·lectius, els qui presten serveis i els qui no.

    Com s’ordenarien les borses a juliol si s’aplica la sentència?

    En el cas de les borses que van tindre oposició en 2013 (i també en els casos dels docents de l’especialitat de primària que tenen altres especialitats i han estat rebaremats també per primària), s’ordenarien per l’ordre en què van accedir en el seu moment a les borses (recuperarien el lloc els qui el van perdre en 2013), és a dir, l’ordre abans de la rebaremació. Després els qui es van incorporar a partir de 2013 i van prestar serveis per l’ordre en què van entrar (nota oposició) i després els qui s’han incorporat en 2013 i no han prestat serveis per l’ordre en què van entrar, després dels qui no han prestat serveis mai i van entrar abans de 2013.

    En el cos de secundària i resta de cossos que no van tindre oposició en 2013, es queden com estan ara.

  7. Altres accions jurídiques que posarà en marxa STEPV paral·lelament.

    El sindicat presentarà recursos contenciosos administratius contra l’article 14 de la convocatòria d’oposicions de mestres i secundària (ja s’ha iniciat la via del recurs d’alçada individual) i contra la base segona apartat 6 dels procediments d’adjudicacions de juliol (DOCV 5 de juny 2015) perquè en tots els casos es fa referència a l’ordenació de les borses segons l’acord de 2013, que ara està anul·lat. El Sindicat demanarà la suspensió cautelar d’aquests articles concrets, no de la convocatòria d’oposicions, que continuarà en marxa.

    El nou govern, si es configura a temps, hauria de modificar aquests articles i fer referència a l’acord de 2010 que és el que està en vigor segons la sentència.

  8. Quan poden reclamar indemnitzacions les persones afectades per l’acord de 2013 que van deixar de treballar bé totalment bé parcialment?

    Només es poden reclamar les indemnitzacions una vegada la sentència siga ferma.

    Les reclamacions són individuals. STEPV anunciarà quan arribe el moment el procediment per a reclamar-les (documentació que cal aportar, cita prèvia amb els serveis jurídics, etc.).

En l’àmbit sindical

Al marge de les accions jurídiques, STEPV està desplegant altres accions, de caire polític, que són:

  1. Hem demanat per registre una reunió urgent amb la Consellera Català per a tractar l’aplicació de la sentèncial. Això va ser divendres 5 de juny.
  2. Estem parlant amb els partits polítics que en principi configuraran el pròxim govern (PSOE i Compromís), perquè manifesten la seua intenció d’aplicar la sentència, recuperar els rebaremats i parar la rebaremació en les oposicions 2015. També perquè s’adrecen a Conselleria perquè aplique la sentència i no condicione el nou govern.
  3. En les meses sectorials aprofitem per exigir l’aplicació de la sentència.
  4. Als partits que configuraran govern els hem demanat que treballen per l’ampliació de les plantilles i la recuperació dels 5000 docents retallats aquest darrers 4 anys per tal de garantir que tot el món que ha treballat fins ara ho continue fent pròximament.
  5. Estem llançant un missatge d’unitat del professorat interí, fonamental per a defensar els interessos del col·lectiu, que no són altres que treballar. STEPV és un sindicat que defensa els interessos de tots els treballadors i treballadores de l’ensenyament. Per tant, tot el món que ha treballat té dret a continuar fent-ho. Però per això cal recuperar i ampliar les plantilles, perquè cap acord d’ordenació de les borses de treball garanteix això.

Comentaris

Israel Ortin Nicolas

11 juny 2015 / 20:48 h

Hola,  ¿cuándo debería entrar el nuevo gobierno para poder paralizar, si se diera el caso, el recurso?
Esta misma mañana Mónica Oltra ha dicho que lo harán lo antes posible.
Gracias.


Emilio Antonio Mirambell Piqueres

15 juny 2015 / 20:58 h

¿Es sap ja què han dit els partits que integraran el nou govern?
Trobe que és important saber quina és la seua actitud.


Miriam Zorraquino Martinez

29 juny 2015 / 12:43 h

Ja tenim nou conseller i ara què?


Angeles Martinez Salazar

01 juliol 2015 / 12:04 h

No hem canviat res?


Inma Ferrero Gramage

02 juliol 2015 / 07:21 h

Estimats companys,
Estem molts a l’espera d’aquest tema. És molt complicat, ho sé, però també és normal estar tots molt nerviosos, els que estan opositant, per supost i els que varem ser rebaremats al 2013 que esperem tornar al nostre lloc i poder treballar.
Gràcies per estar ahi


Angeles Martinez Salazar

04 juliol 2015 / 16:25 h

Moltes gràcies


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR