Polítiques educatives

STEPV es reuneix amb la Directora General d’inclusió educativa

El Sindicat ha fet arribar a la nova Directora General una bateria de temes que cal abordar per treballar des d’una perspectiva inclusiva en totes les etapes

un moment de la reunió amb la DG d'inclusió

dimecres 18 setembre 2019 16:49 h

STEPV s’ha reunit amb la DG d’inclusió educativa, Raquel Andrés, per a tractar diferents temes que cal abordar, tant a curt com a mitjan termini, per a fomentar la inclusió educativa, tant en les etapes obligatòries com en les que no ho són.

La Directora General es va comprometre a estudiar detingudament totes les propostes del Sindicat

Un dels eixos de la reunió va ser la necessitat de negociar unes noves plantilles de professorat en totes les etapes educatives des d’una perspectiva inclusiva, per poder donar una atenció individualitzada a tot l’alumnat. Les noves plantilles són totalment necessàries per a donar estabilitat tant al centres com al professorat i així posar fi a la situació de provisionalitat que hi ha amb llocs habilitats per cobrir les necessitats a les quals no responen les actuals plantilles retallades pel PP. També cal revisar l’ús abusiu que s’està fent de les habilitacions del cos de mestres per a cobrir aquestes necessitats.
Per al sindicat és molt important treballar per a seguir baixant les ràtios i una formació adequada de tot el professorat, per poder portar endavant el gran repte de la inclusió educativa.
Així mateix, STEPV considera que la detecció i atenció en les primeres etapes educatives és fonamental per evitar problemes en etapes posteriors. També cal tindre en compte la necessitat de disposar d’hores perquè els equips de suport a la inclusió puguen coordinar-se.
Igualment necessària és una nova regulació de les plantilles dels SPEs, augmentant la seua dotació i la dels diferents departaments d’orientació als instituts per tal de donar resposta a totes les noves funcions assignades i poder arribar a fer totes les tasques d’assessorament i dinamització d’aquest procés inclusiu als centres educatius. També es va plantejar la necessitat d’actualitzar la catalogació de llocs d’especial dificultat per tal de compensar al professorat que exerceix funcions de singular dificultat.
Un altre tema exposat a la reunió va ser la necessitat de continuar el grup de treball sobre els centres CAES i centres que escolaritzen un alt percentatge d’alumnat de compensatòria, iniciat el curs passat a petició de STEPV; així com la urgència per negociar el desplegament normatiu referent a l’alumnat de compensatòria i els centres de caràcter singular i la necessitat de seguir treballant per aconseguir una matriculació equitativa d’aquest alumnat, tal i com marca el Decret d’inclusió. En eixa línia, també es va insistir en la necessitat de posar esforços per tal de millorar la detecció, mitjançant els centres d’atenció primerenca i en col•laboració amb els serveis socials dels Ajuntaments, i així poder fer efectiva la reserva de places per aula d’aquest alumnat.
Així mateix, el Sindicat va insistir en la necessitat d’iniciar un grup de treball per abordar la problemàtica específica dels centres d’educació especial i poder donar resposta a les seues necessitats.
D’altra banda, també es va abordar la problemàtica que estan trobant els centres d’educació infantil per poder portar a terme les diferents polítiques que està implementant l’administració i la problemàtica concreta que tenen per atendre a l’alumnat amb necessitats educatives especials.
Així doncs, des de STEPV també vam manifestar la nostra repulsa davant la decisió de Conselleria de reduir a un el nombre de persones educadores d’educació infantil, independentment de les unitats de 2-3 anys que tinga el centre, tal i com determina l’Ordre 21/2019 recentment publicada. Recordem que fins al curs passat, hi havia una educadora d’educació infantil per cada unitat de 2-3 anys.
El futur traspàs del personal educador a la Conselleria d’Educació va estar altre dels temes tractats a la reunió, pas que és molt important per tal de millorar qüestions referents a la gestió d’aquests professionals com la seua substitució immediata en cas de baixa.
També es va tractar la borsa oberta el curs passat per a intèrprets de llengua de signes. Per al sindicat és molt important la diferència entre ensenyar llengua de signes i traduir una classe a l’alumnat que es comunica amb aquesta llengua i caldria una reflexió sobre aquest tema. Així mateix, vam demanar a la Directora General que s’elabore un llistat de centres amb servei de llengua de signes.
Igualment es va transmetre a la DG les inquietuds i propostes dels centres d’escolarització preferent d’alumnat motòric i la necessitat que l’alumnat matriculat a aules CIL o UEEE comporte reducció de ràtio en l’aula ordinària a la qual es va a fomentar la seua inclusió progressiva.
STEPV també va demanar a la DG que no es posen entrebancs des de Conselleria perquè les famílies amb fills/es amb NEE puguen optar a la Beca MEC, fet que possibilita que aquests xiquets/es puguen assistir a teràpies complementàries al suport que reben als centres educatius i que millora considerablement el seu desenvolupament.
Un altre tema abordat va ser la necessitat de fer un seguiment del Protocol de diversitat d’identitat de gènere, un altre gran repte dins de la inclusió educativa.
La Directora General es va comprometre a estudiar detingudament totes les propostes i aportacions fetes pel Sindicat.
Des de STEPV valorem positivament la creació d’aquest nova Direcció General dedicada exclusivament a la Inclusió Educativa, però també condicionem que cal que la Conselleria dispose dels recursos, professorat i formació necessària per a poder avançar cap a la inclusió educativa.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR