Polítiques educatives

Balanç 2013: l’any de la lluita contra la LOMQE, les retallades i els acords que les avalen

STEPV anuncia mobilitzacions en febrer i una campanya de no aplicació de la LOMQE amb més de 40 mesures

diumenge 29 desembre 2013 18:22 h

L’any 2013 s’ha caracteritzat per la continuació de les lluites contra les retallades en educació que des de 2010 ha impulsat el govern valencià, reforçades pel govern espanyol: acomiadaments de professorat interí, augment del nombre d’alumnat a les aules, augment de la càrrega lectiva i burocràtica del professorat, reduccions salarials, retallades pressupostàries, retallades de beques i ajudes a l’alumnat, etc.

STEPV proposarà als claustres en gener més de 40 mesures per evitar l’aplicació de la LOMQE

Plantilles de primària
Si en 2010 les retallades de plantilles se centraven en secundària, batxillerat i FP, en 2013 li tocava el torn a les plantilles de primària. La modificació unilateral per part de la Conselleria d’aquestes plantilles en el mes de gener va suposar la pèrdua de més de 400 llocs de treball i el desplaçament de centenars de docents funcionaris de carrera dels seus centres. I per a l’any 2014, la Conselleria ja ha amenaçat en l’arranjament escolar previst per a curs que ve, la supressió de 128 unitats d’infantil que comportaran una retallada de, com a mínim, 256 llocs de treball.
Immediatament a la retallada de les plantilles de primària, la Conselleria anunciava la dotació de 800 llocs de treball provisionals per a l’aplicació dels contractes programa per a lluitar contra el fracàs escolar. És a dir, que mentre per una banda retalla plantilla estable, per l’altra dota als centres de plantilla provisional i canviant curs rere curs. Tot el contrari del que cal fer per a lluitar contra el fracàs escolar.
Acord de professorat interí
Poc després, la Conselleria deixava sense efecte l’acord de professorat interí de 2010, per substituir-lo per un altre que reordenava les borses de treball en funció de la nota de l’oposició, condemnant a més de 1.400 docents a l’atur en el present curs. Durant la negociació, STEPV, AFID i la Coordinadora de Professorat Interí van convocar sis jornades de vaga i nombrosos actes de protesta per evitar la modificació arbitrària de l’acord de 2010. Finalment, l’acord va ser signat el 3 d’abril per CCOO, CSIF, ANPE i UGT, en contra de l’opinió del col·lectiu en lluita. L’aplicació de l’acord ha estat traumàtica per al col·lectiu que ha patit enguany la reordenació (majoritàriament en el cos de mestres) i ho serà en les pròximes oposicions en la resta de cossos, a mesura que es vagen ofertant places de totes les especialitats.
Avançament de la LOMQE al PV
Aquesta política d’eliminació i substitució d’un professorat per un altre respon a la filosofia que impregna la LOMQE, que la Consellera d’Educació, María José Català, ha tingut molta pressa en començar a aplicar al País Valencià abans de ser aprovada en les Corts espanyoles. Així, hem vist com la Conselleria permetia la publicació de rànquings de centres educatius en la normativa d’admissió d’alumnat o implantava el districte únic per tal d’afavorir la concertada.
La lluita contra la LOMQE ha estat, precisament, un dels temes que ha centrat la mobilització de la comunitat educativa al llarg de 2013. STEPV ha convocat i participat en desenes de xerrades informatives sobre la llei al llarg i ample del País Valencià i ha convocat dues vages educatives de rebuig a la llei i a les retallades, el 9 de maig i el 24 d’octubre. Unes mobilitzacions seguides massivament per la comunitat educativa que han contribuït a generar una consciència social en la població valenciana de rebuig a la llei Wert, aprovada finalment pel congrés espanyol a principis de desembre.
En defensa de l’escola pública
En resposta a totes aquestes agressions que està patint -i patirà- l’escola pública, el Sindicat va impulsar una campanya de defensa i alhora de prestigi de l’escola pública amb l’edició de milers de samarretes verdes amb el lema “Estimem l’escola pública” que ha tingut molt bona acollida entre la comunitat educativa i que s’han pogut visibilitzar en les darreres mobilitzacions en defensa de l’ensenyament.
Aquesta campanya d’imatge, mimètica amb la de les Illes Balears durant la vaga indefinida, pretén donar una visió positiva de l’escola pública, perquè malgrat tots els intents d’afonar-la i de desprestigiar-la per part dels governs valencià i espanyol continua sent una escola d’èxit, d’acollida i solidària. I això gràcies a la ferma voluntat del professorat, dels equips directius i de la comunitat educativa en general, de tirar endavant a pesar de la consellera Català i del ministre Wert.
Suport a la vaga de les Illes Balears
La vaga indefinida de les Illes Balears ha sigut un exemple de resistència i d’oposició a aquestes mateixes polítiques que també combatim al País Valencià. És per això que STEPV va impulsar una comissió de suport a la vaga que va convocar diferents actes de suport durant les setmanes que va durar la vaga. També de suport econòmic a la caixa de resistència per al professorat en vaga.
Acord de retallades salarials
Doncs bé, mentre el professorat de les Illes Balears lluitava pels seus drets, amb el suport del Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de les Illes Balears i altres sindicats, al País Valencià els mateixos sindicats que signaven l’acord de professorat interí, signaven un nou acord, aquesta vegada en l’àmbit de la funció pública, que prorroga les retallades del Decret Vela (que caducava demà passat) fins a 2015, tot i que suavitzades. Un acord que legitima les retallades del Decret Vela, com afirma el preàmbul, i que li garanteix la pau social en la funció pública al govern del PP. Els sindicats firmants han passat d’exigir responsabilitats al govern valencià en la campanya de rebuig al Decret Vela, a avalar les retallades d’aquests dos anys i a continuar retallant els salaris del personal públic. STEPV-Intersindical no va signar aquest acord i es compromet a continuar lluitant per la recuperació de tot el salari robat al personal públic.
Tancament RTVV i expedient a Xàtiva
I mentrestant, el govern valencià continua retallant els drets de la ciutadania valenciana amb el tancament de RTVV després de la sentència que declara il·legal l’ERO als treballadors i treballadores de l’entitat pública de tots els valencians i valencianes. Aquesta mesura també ha estat motiu de debat per part de STEPV en les meses de negociació en ensenyament. El Sindicat no pot negociar amb l’administració fent oïdes sordes a les demandes del carrer que exigien la dimissió del govern valencià i la convocatòria d’eleccions anticipades. STEPV ha aprofitat les meses de negociació per a traslladar aquesta demanda als responsables polítics d’educació i, especialment, a la consellera Català com a corresponsable de l’apagada de la ràdio i la televisió dels valencians.
També ha estat motiu de mobilització i discussió en les meses de negociació la provocació de la consellera Català en obrir un expedient al CEIP Taquígraf Martí de Xàtiva, per les protestes de l’alumnat en l’hora del patí al pas del president Fabra el passat 4 de desembre. Expedient que STEPV exigeix que siga arxivat immediatament.
Aquestes intervencions del Sindicat s’han fet en les meses de negociació en què la Conselleria continua fent propostes aïllades a les necessitats dels centres educatius i empitjorant les condicions laborals del professorat, com són l’avançament de les proves extraordinàries de setembre a juliol, mesura que estan rebutjant els claustres dels instituts de secundària.
La defensa dels drets laborals, també en la concertada
Les retallades també han afectat al professorat de l’ensenyament concertat, especialment la retallada salarial de la paga extra de desembre de 2012. És per això que STEPV ha posat en marxa una campanya per a recuperar la part proporcional de la paga suprimida en aplicació del RD-Llei 20/2012. Així ha presentat recentment 1.500 reclamacions de professorat del sector i continuarà treballant per recuperar el 100% de la paga.
STEPV, compromesa amb les universitats públiques
El treball dels sindicat en les universitats públiques valencianes també s’ha centrat en la defensa de les condicions laborals del personal que hi treballa, tant PDI com PAS. Així s’ha estat treballant en el conveni col·lectiu del PAS, en la recuperació de la part proporcional de l’extra o la reducció de la càrrega lectiva del professorat. El Sindicat també participa de les diverses plataformes per la universitat pública en cada una de les universitats que en tenen i ha participat activament en les mobilitzacions en defensa de l’ensenyament públic que s’hi han convocat.
Campanya 2014: inaplicació de la LOMQE i defensa de les condicions laborals
És per tot això que STEPV posarà en marxa una campanya en gener de 2014 que tindrà dos vessants: la inaplicació de la LOMQE i la recuperació de les condicions laborals del professorat.
Quant al primer eix de la campanya, el Sindicat ha preparat un document sobre la inaplicació de la LOMQE en els centres educatius que conté més de 40 mesures per a aplicar pels diferents estaments de la comunitat educativa. Aquest document es distribuirà durant el mes de gener en els centres educatius perquè els claustres i consells escolars el puguen discutir i fer les propostes que consideren oportunes per tal d’ampliar-lo o millorar-lo. Per tant, és un document obert, de debat i de preparació perquè els centres educatius puguen actuar quan comence l’aplicació de la llei en el curs 2014/15.
Quant al segon eix, el Sindicat proposa una mobilització a mitjans del mes de febrer en què es reivindicarà la recuperació de les condicions laborals anteriors a totes les retallades que s’han aplicat en el sector des de 2010, incloent-hi la reducció de la tasca burocràtica que el professorat i els equips directius han de fer i la dotació de personal d’administració i serveis en els col·legis d’infantil i primària. També s’exigirà la implantació de la jornada continuada en tots aquells centres que així ho sol·liciten per al curs que ve. Prèviament, es convocaran assemblees a finals del mes de gener per a preparar la campanya.
Un pas endavant
Aquests eixos aniran acompanyats d’una altra campanya de difusió del sindicat entre el conjunt del professorat que ja ha començat. És una campanya de transparència del Sindicat i de donar a conéixer el funcionament del model assembleari i participatiu que ens caracteritza. En el darrer Allioli expliquem aquesta campanya que porta per lema “Un pas endavant”.
Judici a Vicent Maurí
Prèviament, però, el Sindicat ha engegat una campanya per la llibertat sindical i ciutadana de suport al portaveu d’Intersindical Valenciana, Vicent Maurí, que serà jutjat el pròxim 7 de gener en la Ciutat de la Justícia de València, acusat d’una falta contra l’ordre públic per una denúncia presentada per la polícia i tramitada per la Delegació del Govern durant una concentració en el mes de juliol.
Aquest judici de faltes és una peça més de la repressió que utilitza el poder per retallar les llibertats democràtiques i les lluites socials. Per això, des del Sindicat volem expressar el nostre rebuig contra la política de repressió contra els moviments socials, sindicats, partits i persones que són crítiques amb el sistema i les polítiques antisocials que apliquen els governs.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR