Meses de negociació

STEPV reclama la millora de les retribucions del professorat en la Junta de Portaveus

D’altra banda, les Corts Valencianes han acceptat tramitar la ILP per la reducció de les ràtios presentada per STEPV

dijous 22 setembre 2022 15:21 h

Aquest matí ha tingut lloc la Junta de Portaveus per a tractar el calendari de negociació d’aquest curs 2022/23. La Conselleria ha donat en mà les seues propostes per a negociar després que els sindicats enviàrem prèviament els temes de negociació.

La Conselleria, encapçalada pel Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler, ha acceptat alguns dels temes proposats per STEPV (adjuntem les propostes) i ha acceptat algunes altres que s’han plantejat durant la negociació i que s’incorporaran en el calendari definitiu.

STEPV ha plantejat la necessitat de treballar altres temes que no s’han inclòs, com per exemple, les retribucions; la reducció de les ràtios; l’horari del professorat d’orientació en CEIP; la convocatòria de la Comissió de Seguiment de l’Acord de Professorat Interí i un pacte d’estabilitat per al professorat interí, amb especial atenció al professorat de 55 anys; la situació i millora de les infraestructures educatives; l’aplicació de la llei de plurilingüisme; la recuperació del servei propi de prevenció de salut laboral; la millora en la normativa de formació de persones adultes, la gran oblidada aquesta darrera legislatura, la creació d’una quarta direcció territorial, entre altres temes.

Un dels punts sobre els quals s’ha centrat el debat ha estat en les retribucions. Alguns sindicats reclamen igualar-nos amb altres comunitats autònomes però STEPV s’ha centrat en la recuperació de la pèrdua de poder adquisitiu que venim arrossegant des de la crisi de 2008, més la inflació actual. Comparar-se amb altres territoris pot significar que l’increment retributiu, que la Conselleria està disposat a estudiar, siga inferior al que suposaria recuperar el poder adquisitiu perdut i, per tant, continuaríem sense recuperar tot el que se’ns ha deixat d’ingressar.

El Secretari Autonòmic s’ha compromés ha aportar un estudi comparatiu entre territoris però no inclourà la pèrdua del poder adquisitiu, com reclama STEPV. La inconsciència d’alguns sindicats ens pot dur a la no recuperació del que l’administració ens deu, si no a una simple “compensació” en base al que cobra el professorat en altres territoris que tampoc han recuperat el poder adquisitiu que mai hauríem d’haver perdut.

D’altra banda, la Conselleria ha contestat a aquestes qüestions i a algunes preguntes plantejades durant la negociació amb les respostes següents:

      - Quilometratge itineràncies: han parlat amb Funció Pública per incrementar l’abonament del quilometratge, ara que la gasolina està tan cara, per al professorat itinerant i insistiran.
      - Horari del professorat d’orientació: la Conselleria manté que no hi ha diferència entre l’horari de permanència en el centre de primària i el de secundària, que són 30 hores setmanals.
      STEPV ha matisat que hi ha 5 hores de còmput mensual en secundària que són flexibles, quan en primària són fixes, que és precisament el que demana el col·lectiu en els CEIP: que tinguen eixa flexibilitat horària per complir amb les seues funcions, com tenen en secundària. Això en cap cas significa que no complisquen amb l’horari de permanència, si no que tenen més flexibilitat per a gestionar les nombroses reunions que tenen amb les entitats externes, entre altres qüestions.
      - Ràtios: estan disposats a estudiar reduccions de ràtio en centres concrets, atenent les seues particularitats. Han fet esforços per reduir les ràtios en general i, particularment, en molts municipis. D’altra banda, l’increment de professorat també contribueix a fer més desdoblaments de grups.
      STEPV és conscient d’aquest esforç però considera que cal avançar encara més i, per això, ha presentat una ILP per a reducció de les ràtios, que avui mateix ha estat acceptada.
      - Comissió de seguiment de l’acord de professorat interí: La convocaran durant la primera quinzena d’octubre.
      - Seguiment del Pla edificant: s’inclourà en el calendari. També per informar la dotació dels centres i el projecte de digitalització i el pla de formació corresponent.
      - Plurilingüisme: crearan un grup de treball per analitzar l’aplcació de la llei.
      - Normativa sobre FPA: s’inclourà també en el calendari de negociació.
      - Integració d’escoletes municipals: s’han integrat a la xarxa de la Generalitat sense de personal i, per això, no s’ha negociat en Mesa Sectorial.
      - Oposicions 2023: la idea és fer el concurs oposició de secundària previst en la llei Iceta en 2023, després del concurs de mèrits.
      STEPV ha manifestat el seu desacord, ja que mentre el personal de secundària i resta de cossos està esperant que es resolga el concurs de mèrits hauran de preparar les oposicions sense saber si superaran el concurs o no. Millor convocar-les a 2024. La Conselleria, després de la intervenció de STEPV, ha dit que valoraran si mantenen o canvien a 2024, i contestaran quan convoquen la mesa corresponent.
      - Professorat interí major de 55 anys i pacte estabilització: després del concurs de mèrits i de les oposicions analitzarem quins col·lectius queden en una situació complicada per poder donar una resposta.
      Aquesta resposta no satisfà les pretensions de consolidació d’aquest col·lectiu i cal avançar-se a les possibles situacions “complicades”. És per això que cal ja un pacte d’estabilitat, per al professorat major de 55 anys però també per al conjunt del col·lectiu declarat en frau de llei si no supera els processos d’estabilització.
      - Jornada continua: no canviaran la normativa.
      STEPV considera injust el criteri de vot del 55% perquè significa que qui no acudeix a votar està votant no, quan això és totalment antidemocràtic.
      - Reducció horària a majors 55 anys: la Conselleria no comparteix aquesta proposta, tot i que s’han mostrat oberts a analitzar-ho en col·lectius concrets com educació infantil.
      - Abonament dels deutes pendents al professorat (triennis i sexennis del professorat en pràctiques, tribunals d’oposició, bretxa salarial, etc.): està tot recollit en els pressupostos. El problema el tenen amb el professorat en pràctiques del curs 2021/22, perquè no estava recollit en els pressupostos de 2022.
      STEPV ha criticat que, just ara fa un any, van proposar que la Conselleria elaborara el decret (que vam negociar en juliol, amb els pressupostos ja tancats) de manera que s’haguera inclòs aquest professorat en els pressupostos de 2022. La Conselleria ha contestat que estan mirant perquè en el decret pendent de publicar es puga introduir la retroactivitat per aquest col·lectiu, però sí que podran cobrar una compensació si finalment no es poden incloure en el decret.

En el torn obert, STEPV ha plantejat les qüestions següents:

      - Llistat d’instituts que aplicaran àmbits i els que no: ho enviaran als sindicats.
      - Horari d’atenció a les direccions territorials: actualment els sindicats només podem acudir a la DT de València un dia al mes i intentaran solucionar-ho per acudir quan siga necessari.
      - Instruccions sobre l’aplicació del currículum de Biologia: el nou currículum ha “permutat” els continguts de 1r i 3r d’ESO amb la qual cosa l’actual alumnat de 3r d’ESO es queda sense estudiar continguts bàsics que ara han passat a 1r d’ESO. STEPV ha demanat unes instruccions als centres perquè puguen adaptar transitòriament els currículums i que l’alumnat no perga continguts bàsics.
      - Correcció convocatòria de càtedres per incloure els certificats de valencià com a mèrit: No tardaran en publicar la correcció.

Proposta de calendari de Conselleria

Proposta de STEPV

Etiquetat com a

junta de portaveus

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR