Polítiques educatives

STEPV demana una revisió dels recursos PAM per garantir la correcta atenció de l’alumnat

STEPV s’ha reunit amb el Director General de Política Educativa, Jaume Fullana, per a traslladar-li les necessitats urgents dels centres educatius i SPES a l’inici d’aquest curs escolar, per poder atendre adequadament a l’alumnat i, especialment, a l’alumnat amb NESE

Representants de STEPV durant la reunió amb el Director General de Política Educativa

dimecres 03 octubre 2018 18:07 h

El Sindicat ha fet un estudi sobre el repartiment dels recursos PAM, mitjançant una enquesta a la qual han participat dos centenars de centres de tot el País Valencià, per així poder traslladar-li de primera mà les conclusions a Jaume Fullana amb la finalitat que Conselleria prenga les mesures corresponents.
A l’enquesta hem analitzat diferents aspectes: tipologia de centre, pèrdua o no d’unitats a l’arranjament escolar, professorat suprimit i/o desplaçat aquest curs escolar, comparativa dels recursos rebuts el curs passat i aquest amb les necessitats de l’alumnat durant el mateix període. I també, hem recollit dades de la recuperació o no de la figura del tutor/a en Educació Primària per unitat perduda a les retallades de 2012.

El Sindicat ha insistit en la necessitat de reduir les tasques burocràtiques dels equips directius i del professorat

Les conclusions a les que podem arribar de l’estudi realitzat són les següents:

    Un 52’5% dels centres manifesten tindre més alumnat amb NESE que el curs passat i només un 1’2% del centres tenen menys necessitats.
    Pel que fa a l’atenció a la diversitat, detectem prou centres que manifesten haver perdut recursos, principalment d’AL, mantenint les mateixes necessitats d’atenció, que el curs anterior. Altres consideren necessari rebre més hores de PT i AL, per poder atendre correctament a totes les necessitats de l’alumnat.
    Si analitzem les tipologies de centre, els més afectats són els centres d’Educació Infantil (CEI) i els centres d’Infantil i Primària amb aules específiques d’Educació Especial o amb aules CIL. També caldria reconsiderar la dotació de professorat als centres CAES o a centres que matriculen un alt percentatge d’alumnat de compensatòria.


Una altra demanda dels centres és la necessitat de cobrir les hores de dedicació a tasques directives, independentment de la seua especialitat i de les persones que hi haja habilitades als centres.
STEPV considera necessari revisar la problemàtica d’alguns centres en concret i dotar-los del professorat necessari per atendre a l’alumnat amb NEE, tant temporals com permanents, en totes les etapes educatives, i també a l’alumnat de compensatòria, atenent especialment a l’etapa d’infantil. Una estimulació primerenca i l’atenció de les necessitats, en els primers anys d’escolarització, són fonamentals per evitar problemàtiques posteriors. És per això que, també cal també dotar els centres del professorat necessari per fer desdoblaments i grups flexibles.
A més, per poder atendre correctament a l’alumnat amb NESE es necessita una major dotació de professionals als SPES i una revisió dels criteris d’atenció de l’alumnat perquè aquesta siga l’adequada a totes les demandes dels centres educatius. Els SPES han traslladat al Sindicat les mancances que tenen de professorat, fet que juntament amb la falta de mestres d’AL als centres, fa que l’atenció que ha de ser coberta pels SPES siga difícil o impossible, si Conselleria d’Educació no reforça professorat.
Jaume Fullana s’ha compromés a revisar els recursos PAM seguint les observacions i conclusions de l’estudi que li hem fet arribar.
Respecte a la recuperació de la figura tutor/a per unitat a Educació Primària, el DG ens confirma que han arribat fins al 63% dels centres. I que aquesta recuperació s’ha produït entre la dotació de mestres que no han sigut suprimits, encara que s’han perdut unitats a l’arranjament escolar i els recursos PAM, que arriben enguany a la inversió de 109 milions d’euros.
Des del Sindicat hem demanat conèixer eixa relació de centres i si això ha suposat un augment real en els recursos rebuts. Així mateix, hem trasmés la necessitat de fer extensible aquesta mesura a tots els centres i de negociar unes noves plantilles.
STEPV ha aprofitat la reunió per traslladar altres temes com són la necessitat d’actualització, per part de Conselleria, de la Guia d’adequació a la LOPD al marc Europeu que va entrar en vigor el passat maig de 2018. També de la necessitat d’actualització de les diferents Plataformes Educatives dependents de Conselleria per tal de donar resposta a totes les necessitats actuals i així que l’escola pública puga estar a l’avantguarda i fer un ús adequat de les tecnologies.
Igualment, el Sindicat ha insistit en la necessitat de reduir les tasques burocràtiques dels equips directius i del professorat. Fullana ha contestat que estan treballant en millores en eixe sentit i ja informaran més endavant.
I per últim, li hem traslladat la necessitat de donar resposta a les mancances del “Programa XarxaLlibres”, amb el qual va començar la legislatura el Govern del Botànic, ja que no dóna resposta als centres que utilitzen materials propis o que volen fer ús de llicències digitals. També considerem necessari crear un lloc web amb un repositori de materials digitals elaborats pel professorat valencià i oferir una alternativa real i més significativa per a l’alumnat, que no siga el tradicional llibre de text.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR