STEPV es reuneix amb el Director General Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial

La reunió va tindre lloc el passat 14 de maig amb el Director General d’FP i ERE (Manuel Gomicia) i es van tractar diversos assumptes pendents i temes sobrevinguts per la crisi sanitària amb el COVID19. Relacionem els temes tractats i les respostes:

diumenge 17 maig 2020 18:22 h

ROF dels CIPFP
El DGFPERE ha comunicat al Sindicat que el ROF dels CIPFP ha de passar pel Consell Valencià de la FP el proper dijous 20 de maig, posteriorment haurà de ser sotmès a l’anàlisi del Consell jurídic consultiu i, per tant, s’estima que es publicarà al DOGV abans de l’inici de proper curs (amb entrada en vigor el 1 de setembre de 2020). El ROF dels Conservatoris ja ha passat tots els tràmits i es publicarà en breu.

Consells territorials de la FP
L’esperada posada en marxa dels Consells territorials de la FP al País Valencià es demorarà en aquestes circumstàncies sanitàries excepcionals, impossibilitant la seua participació en la definició de l’oferta de FP del curs 2020/21. Des de l’òptica de la territorialitat i atenent a les demandes dels centres, en els propers 2 cursos s’obriran al voltant de 39 nous cicles formatius en FP i Arts Plàstiques i Disseny, i s’estima que tancaran uns 50 grups per manca de matrícula. No es contempla actualment des de la DGFPERE atendre la petició que des d’alguns sectors directius han proposat de migrar temporalment oferta de FP presencial a semipresencial per la situació sanitària extraordinària.

Prospectors de Formació Professional
Els nomenaments dels anunciats prospectors de Formació Professional es realitzaran finalment en agost per començar a treballar al setembre 2020. Estes figures de dinamització de les FCT i FP dual estan finançades al 100% pel Fons Social Europeu i treballaran en comissió de serveis dins l’estructura dels CEFIRES territorials. Els 29 prospectors de FP que han de ser nomenats assumiran també altres funcions que exploren el sector empresarial i fomenten la FP, emmarcat en les àrees funcionals establertes. El principal criteri que segons la DGFPERE s’ha tingut en compte com a primordial per la seua selecció ha sigut que hagueren estat tutors de FCT o FP dual. Des del Sindicat hem trobat a faltar més transparència i publicitat en el seu procediment selectiu.

Avaluació en FP
La DGFPERE està contestant tots els dubtes relacionats amb la Resolució del 4 de maig i les actuacions previstes pel tercer trimestre de 2019/20 al professorat que els contacta per mail, alguns d’ells sobre avaluació en FP:
- Les proves finals de les convocatòries ordinàries i extraordinàries en FP semipresencial es desenvoluparan sense presencialitat amb 2 alternatives: examen a distància amb els mitjans telemàtics disponibles, o bé, no realitzar dit examen final avaluant amb els indicadors obtinguts en les 3 avaluacions, si és possible.
- El 1r curs de FP bàsica disposa de convocatòria extraordinària, tot i que no s’explicita en eixa resolució.

Procediments pendents
Respecte a diferents procediments que estaven pendents de continuar, ajornar-se o suspendre’s se’ns ha comunicat el següent:
- Les estades en empresa del professorat, depenent de Formació del professorat, no s’ofertaran aquest curs.
- Continuen en procés les convocatòries d’acreditacions professionals que estaven en marxa.
- Les proves lliures de cicles formatius estan previstes per ser realitzades al mes d’octubre de 2020.
- És possible que s’incorpore algun títol de FP aquest curs perquè les concrecions autonòmiques dels nous currículums s’han continuat treballant a la DGFPERE.

Professorat especialista
Donat que la situació d’alerta sanitària allarga el calendari per l’avaluació tardana en centres i les provés d’accés, la DGFPERE confirma que s’estudiarà la prolongació de les contractacions del professorat especialista tant en FP com en ERE en aquelles situacions que siga justificat. Algunes situacions estan identificades, altres no, pel que es recomana que es contacte amb la DGFPERE per comunicar aquells casos que requerisquen les pròrrogues dels contractes per part dels centres implicats.

Mesures de prevenció
STEPV ha aprofitat la reunió per transmetre la seua preocupació per la falta de garantia de les mesures de prevenció de riscos biològics COVID19 que es proposen en totes les fases de l’alerta sanitària pel sector educatiu des de les diferents institucions responsables (MEFP, Conselleria de Sanitat, INVASSAT i Conselleria d’Educació), especialment quan es concreten per els ensenyaments pràctics de FP i ERE que suposen nombroses situacions d’interacció personal allunyades de la docència estàtica en aula polivalent:
- Fase I: Reunions de coordinació no necessàries
- Fase II: Provés d’accés amb contingut pràctic que suposen risc i que haurien de ser ajornades
- Fase III: Desenvolupament del currículum amb pràctiques amb equipaments i materials compartits i amb gran interacció humana
El sindicat s’ha oferit a participar més activament en la definició de les propostes preventives i en transmetre la realitat docent dels ensenyaments pràctics perquè les mesures adoptades siguen més adients.

Altres temes
Finalment, els aspectes referents al Ministeri d’Educació i Formació Professional que s’han tractat en la reunió han sigut:
- Els materials didàctics a distància de totes les famílies professionals que es varen elaborar al Ministeri fa una quants anys seran lliurats prompte, quan es trobe una plataforma digital on poder bolcar-los i facilitar-los, estaran en format Moodle.
- La casuística de l’alumnat de FP que ha decidit ajornar la FCT en empresa per que fora presencial i li facilités una experiència professional real amb possibilitat d’inserció laboral anava a ser penalitzat per no complir les bases de les beques del MEFP, sense considerar que la situació és extraordinària i que eixe alumnat ha actuat així de manera responsable i sobrevinguda (Instruccions de reintegrament de beques). Mes que al transmetre esta situació a la DGFPERE va informar al sindicat que els serveis jurídics del Ministeri s’havien pronunciat desfavorablement, la mateix vesprada del dia de la reunió el Ministeri va realitzar aclariments al respecte en favor de l’alumnat (Carta d’aclariment). STEPV celebra la rectificació del MEFP que evita eixa discriminació.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR