Llengua

La llengua no es toca! L’escola no es toca!

USTEC-STES (Catalunya), STEI Intersindical (Illes Balears) i STEPV-Iv (País Valencià), sindicats majoritaris en els seus territoris, acorden aquest manifest en defensa de la llengua a l’ensenyament

dissabte 27 novembre 2021 11:11 h

Davant els atacs dels tribunals de justícia espanyols a l’ús vehicular del català a l’ensenyament, USTEC-STES (Catalunya), STEI Intersindical (Illes Balears) i STEPV-Iv (País Valencià), sindicats majoritaris en els seus territoris, acorden aquest manifest en defensa de la llengua a l’ensenyament:

Animem a la mobilització de la comunitat educativa si s’aplica la sentència

1.- Rebutgem la decisió del Tribunal Suprem de desestimar el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya sobre la sentència del TSJC que imposa que el 25% del currículum dels centres educatius s’ha d’impartir en llengua espanyola.
2.- La sentència es basa en una llei, la LOMQE, que ja no existeix. L’actual llei educativa, la LOMLOE, no fa referència a proporció d’ús vehicular de les llengües oficials.
3.- El sistema d’immersió lingüística està avalat per la Comissió Europea i pel Consell d’Europa, en multitud d’informes sobre les llengües minoritzades d’Europa.
4.- És l’únic que garanteix el coneixement en igualtat de condicions del castellà i el català, com avalen els estudis tant a Catalunya com al País Valencià (en els antics programes lingüístics en valencià) i a les Illes Balears.
5.- El model d’immersió lingüística de Catalunya és un model que compta amb un grandíssim consens i acceptació de més del 80% de la població catalana.
6.- La judicialització del model per part de 80 famílies d’entre milió i mig d’alumnes i la sentència del TSJC que estima les seues pretensions posa de manifest la manca de protecció de les llengües pròpies per part del govern espanyol. Igualment, al País Valencià, el TSJCV també va tombar el decret de plurilingüisme en 2017 i el decret d’usos lingüístics en 2018. També acabem de conéixer una sentència del Tribunal Suprem en què avala la suspensió de diversos articles del decret pel qual es regula l’Oficina de Drets Lingüístics al País Valencià. L’«especial respecte i protecció» cap a les llengües pròpies de què fa gala l’article 3 de la Constitució Espanyola és paper mullat.
7.- Exigim, per tant, a la justícia espanyola que no decidisca les polítiques educatives dels nostres territoris ni quin ha de ser l’ús vehicular de la llengua pròpia dels nostres territoris.
8.- Exigim als nostres governs valentia a l’hora de defensar la nostra llengua i que implanten totes les mesures necessàries per a contrarestar l’impacte d’aquestes sentències en la nostra societat i en l’àmbit educatiu. En el cas concret de Catalunya, demanem a la Generalitat no acatar aquest nou atac al model d’escola catalana.
9.- Exigim al govern de l’estat que no permeta l’execució d’aquesta sentència i que treballe per protegir les llengües pròpies d’aquells territoris de l’estat que en tenen.
10.- Si es decreta l’execució de la sentència, animem a la comunitat educativa i al conjunt de la ciutadania dels nostres territoris a manifestar el seu rebuig absolut al desmantellament del model d’immersió lingüística.

Perquè la llengua no es toca!
Perquè l’escola no es toca!

Comunicat en pdf ací

Etiquetat com a

sentència llengua

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR