Llengua
La decisió del Tribunal Suprem sobre la immersió lingüística és un nou atac a la llengua
El TS rebutja el recurs de cassassió presentat pel govern català i avala la imposició d’un 25% en castellà a les escoles catalanes
Ahir es va conéixer la decisió del Tribunal Suprem (TS) de rebutjar el recurs de cassassió que havia presentat el govern català contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què imposa un 25% de castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu de Catalunya, basat en la immersió lingüística del català. La sentència del TSJC és fruit d’una demanda de només 80 famílies del milió i mig d’alumnat que té Catalunya.
La sentència del TSJC es basa en la LOMQE, una llei que ja no existeix
Aquesta decisió del TS representa un nou atac a les competències en educació que estan descentralitzades i a les recomanacions de les institucions europees que avalen el model d’immersió lingüística com a l’idoni per a la normalització de les llengües minoritàries.
A més, la sentència del TSJC es basa en la LOMQE, una llei que ja no existeix. Per tant, no té cap sentit mantindre aquesta imposició del 25% en el marc d’una nova llei, la LOMLOE, en la qual desapareix qualsevol referència a percentatges.
És sobradament conegut que el model d’immersió lingüística és l’únic que permet que l’alumnat en territoris amb dues llengües oficials, acabe l’ensenyament obligatori amb les mateixes competències lingüístiques en ambdues llengües. Al País Valencià mai s’ha aplicat aquest model i també és sobradament conegut que la immensa majoria de l’alumnat que no ha estudiat en els programes lingüístics en valencià no aconsegueix aquest objectiu.
STEPV se solidaritza i anima al govern català i a la comunitat educativa a mantindre el model d’immersió lingüística. El Sindicat també insta al govern valencià a donar passos ferms cap aquest model, en el marc de la LOMLOE, per aconseguir la plena competència lingüística del nostre alumnat.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.