Reforma educativa
La Conselleria està treballant per l’equiparació salarial del professorat tècnic d’FP
STEPV s’ha reunit amb Manuel Gomícia, Director General de Formació Professional i ERE. El Sindicat convoca assemblees el 28 de març
Manuel Gomícia, al mig, juntament amb els representants de STEPV
Aquest matí representants de STEPV s’han reunit amb el Director General de Formació Professional i ERE per a tractar, entre altres qüestions, de l’aplicació de la futura llei d’FP al País Valencià.
El Sindicat ha plantejat una bateria de temes sobre la situació de la FP, present i futura
Una de les primeres qüestions plantejades és el procediment pel qual el professorat tècnic d’FP amb titulació universitària s’integrarà en el cos A1. Gomícia ha contestat que, segons el Ministeri d’Educació, en aprovar-se la Llei d’FP, prevista per aquest dimecres 23 de març, s’enviarà l’esborrany als territoris amb la proposta de Decret per dur a terme aquesta integració, però el procediment concret encara es desconeix. El Sindicat opina que aquest procediment ha de ser el més automàtic possible sense cap entrebanc perquè tot el professorat que complisca amb els requisits es puga integrar el més prompte possible i amb efectes retroactius des del curs de l’aprovació de la LOMLOE i, si més no, des de l’1 de setembre de 2021.
Quant al professorat de les deu especialitats que no compten amb titulacions universitàries i el nou professorat que s’integrarà en el nou cos de Professorat Especialista en Sectors Singulars de l’FP que, segons el Director General, passarà al cos B, la Conselleria està proposant que s’equipare salarialment i laboral al cos A1, ja que comparteixen l’opinió del sindicat que no pot haver-hi tres cossos docents amb condicions laborals diferents treballant en la mateixa etapa educativa i duent a terme el mateix treball.
Si el Ministeri no ho regula d’aquesta manera estatalment, la Conselleria ja està treballant per aplicar-ho al País Valencià, ja que tenen la competència per a fer-ho.
STEPV celebra aquesta decisió de la Conselleria i confia que es puga regular també el més prompte possible.
El Sindicat també ha preguntat per la recent resolució sobre la flexibilització de la FP, que no ha estat negociada en Mesa Sectorial. Gomícia ha explicat que és un pla experimental que s’avança a la nova llei d’FP i que està tenint molt bona rebuda per part dels centres, ja que permetrà complementar les titulacions de l’alumnat amb la integració de formació d’altres titulacions. És a dir, en un únic títol constarà la formació rebuda de les dues especialitats. Amb això es pretén evitar que l’alumnat haja de cursar dues titulacions completes per a complementar la seua formació i que només es requerisca mòduls específics que s’incorporaran al títol inicial.
Un altre tema que ha plantejat el Sindicat és la dotació dels tallers, ja que en la majoria de casos es treballa amb maquinària obsoleta. El Director General ha informat que es destinarà una partida de 20 milions d’euros per a la dotació en famílies com mecanitzat, electricitat, fusta, sanitària, automoció, etc. Però també estan apel·lant a les empreses a contribuir a la dotació de la maquinària necessària per a la correcta formació de l’alumnat.
El Sindicat també li ha traslladat la demanda dels centres de recuperar el Departament d’Anglès dels CIPFP, que van desaparéixer per l’aplicació del ROF d’aquests centres, a la qual es va oposar STEPV i més ara, amb la nova llei d’FP, que fomenta el plurilingüisme i les relacions internacionals. La resposta de Gomícia és que els centres es poden organitzar com consideren amb la borsa d’hores corresponent per als departaments.
STEPV ha plantejat les seues reticències a la nova llei de la FP perquè, entre altres qüestions, està molt orientada a la microformació de l’alumnat per a les necessitats concretes d’empreses concretes i això desdibuixa la formació integral necessària entre els futurs treballadores i treballadors, ja que es perd la formació completa en un ofici i es corre el risc d’una especialització particular. Igualment el sindicat ha criticat que s’obri la porta a la privatització de l’ensenyament per agents externs, com poden ser els sindicats més representatius estatalment, aspecte que no correspon als sindicats. El Director General ha explicat que la intenció de la Conselleria és que tota la formació siga pública.
A més, el Sindicat ha plantejat l’aplicació de la FP Dual al País Valencià. Segons l’esborrany de la llei d’FP tot l’alumnat ha de fer un mínim del 25% de la seua formació en empreses. El Sindicat ha plantejat si la Conselleria considera que el teixit empresarial valencià pot assumir l’FP Dual en els termes que proposa la llei, ja que fins ara la Dual al País Valencià no estava donant resultats. La resposta de Gomícia ha estat que comparteix aquesta preocupació però que les empreses han de canviar la seua mentalitat i ser conscients que rebran alumnat en formació i no en pràctiques o mà d’obra barata i que l’única manera de fer-ho és implementar la dual de manera generalitzada.
Finalment, el Sindicat ha preguntat sobre la creació dels centres integrats de Formació Professional a Sagunt (els actuals IES Jorge Juan i Eduardo Merello) i la situació de l’IES Número 5 que ha d’absorbir la secundària i el batxillerat d’aquests centres. La Conselleria tenia previst que l’1 de setembre de 2022 s’acabaria de construir l’IES Número 5, però sembla que no podrà ser i que el Batxillerat de l’IES Jorge Juan continuarà alguns cursos més en aquest centre, mentre que la secundària podrà passar en setembre al nou institut, juntament amb l’alumnat de secundària i batxillerat de l’IES Eduardo Merello.
STEPV valora positivament aquesta reunió i l’actitud del Director General, que ha facilitat tota la informació sol·licitada pel sindicat.
D’altra banda, la Confederació d’STES ha convocat una concentració demà 22 de març a les 16h davant el senat per protestar per la nova llei d’FP.
El Sindicat convoca assemblees telemàtiques el pròxim 28 de març, a les 11h i a les 18h per a tractar la situació del PTFP i de la nova llei. En breu enviarem els enllaços.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.