Sistemes de protecció
Es reuneix el Fòrum Educatiu
STEPV ha demanat implementar més mesures de protecció per als centres educatius, un Pacte Educatiu per l’Educació consensuat i mantindre més reunions del Fòrum Educatiu periòdicament per abordar la situació dels centres educatius
Després de quatre mesos sense cap reunió del Fòrum Educatiu, el Conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler, assistents al Fòrum, s’han compromés en convocar periòdicament aquestes reunions (la pròxima reunió tindrà lloc en 15 dies), tal i com ha demanat STEPV i pràcticament tota la resta d’organitzacions de la comunitat educativa presents en la reunió.
Per al Sindicat la greu situació actual de l’evolució de la pandèmia justificava aquesta reunió i la implementació de més mesures de protecció, mentre els centres educatius continuen oberts. És per això que ha demanat de manera urgent que, com a mínim, es faciliten als centres educatius més mascaretes i de la màxima protecció, més filtres HEPA dels que s’han adquirit, mesuradors de CO2 per a totes les aules, més proves PCR tant a l’alumnat com al professorat quan es detecta un cas positiu i agilitzar els fons COVID als centres educatius perquè no estan arribant a temps. El Sindicat també s’ha queixat que s’han llançat moltes propostes als tres comitès de seguretat i salut laboral en les reunions dels darrers mesos que no han sigut ateses per l’administració. També ha llançat una proposta pensant en el futur del sistema educatiu, com és un Pacte Valencià per l’Educació consensuat amb la comunitat educativa i que aporte solucions als problemes que ve arrossegant el sistema educatiu i que s’han fet més evidents en la situació de pandèmia actual.
Igualment, STEPV també s’ha queixat de la situació provocada durant l’onada de fred d’aquests darrers dies i les informacions sobre la ventilació a les aules que ha estat traslladant la Conselleria, que contradiuen les recomanacions del CSIC i ha alertat de l’increment de baixes entre el professorat d’aquests darrers dies (entre les adjudicacions del 30 de desembre i les del 14 de gener s’han ofertat 910 places, la majoria per baixes mèdiques), fet que està dificultant enormement l’organització dels centres per atendre tot l’alumnat i incrementant encara més la feina del professorat que ha de cobrir aquestes baixes mentre s’adjudiquen les places en les adjudicacions. En eixe sentit, el Sindicat ha insistit en què en aquest context no es poden realitzar les oposicions, perquè el professorat que s’hi ha de presentar va desbordat ara mateix i perquè tampoc hi ha garanties que finalment es podran realitzar.
El Sindicat també ha informat a la Conselleria que les dades que es van publicar ahir sobre la incidència de la COVID en els centres educatius ha generat indignació en el col·lectiu perquè només es parla de les aules confinades però no del nombre d’alumnat i professorat que està confinat o de baixa, que s’ha incrementat enormement. La Conselleria s’ha compromés a donar aquesta informació en els pròxims comunicats, però ha insistit en què els centres educatius continuen tenint una incidència menor si atenem a les dades d’incidència acumulada en el conjunt de la societat. Proporcionalment, si es traslladara als centres educatius la quantitat d’aules que haurien d’estar confinades en proporció a la incidència del conjunt de la societat, no hi hauria ara 549 aules (la dada més alta de moment, d’altra banda) sinó més del doble, fet que demostra que els centres educatius continuen sent més segurs que altres àmbits socials i, mentre aquesta tendència no varie els centres continuaran oberts. Aquesta posició de la Conselleria l’han il·lustrat també amb dades sobre els pics més alts de contagis des de setembre, que s’han produït sempre en moments en què els centres educatius estaven tancats o s’ha incrementat la mobilitat o la concentració de persones per diversos motius: ponts festius, Black Friday o festes de Nadal. També han donat dades d’alumnat i professorat confinat a data 15 de gener: hi ha un 1,9% de l’alumnat confinat (del qual un 0,4% ha donat positiu) i un 2% del professorat (del qual un 1,2% ha donat positiu). A més, també s’ha informat que l’11% d’alumnat que ha donat positiu s’ha contagiat en els centres educatius, mentre que el 89% restant fora dels centres. Mentre aquesta tendència es mantinga, els centres educatius es mantindran oberts perquè les dades demostren que són més segurs que altres àmbits socials.
Sobre la vacunació del professorat i de la resta de treballadors i treballadores de l’ensenyament, el Sindicat ha donat suport a la proposta de la Conselleria perquè el professorat (i la resta de treballadores i treballadors dels centres educatius) siguen un col·lectiu prioritari en la segona fase de la vacunació.
A la reunió també ha acudit la Secretària Autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, que ha aclarit també alguns dubtes i ha reconegut que en aquesta tercera onada de la COVID 19 la sanitat està veient-se molt ressentida. Resumim algunes de les qüestions que s’han apuntat o aclarit, tant per part d’Educació com de Sanitat:
- Filtres HEPA: la Conselleria ha comprat 8000 unitats quan en realitat només es necessitaven 5000, d’acord amb les propostes que han fet els centres educatius. De moment s’han repartit 1812 a 362 centres de 131 municipis, especialment de l’interior del País Valencià. Es van comprar en empreses que podien garantir la fabricació i distribució més ràpida, perquè no hi havien stocks en el moment en què es van sol·licitar. A més, també s’ha informat que només el País Valencià i les Illes Balears han comprat purificadors de manera centralitzada per als centres educatius.
- Baixes del professorat per COVID: hi ha problemes en alguns casos perquè sanitat certifique la baixa per escrit. Es fa oralment i això és un problema. Estan treballant en una declaració responsable per tal d’agilitzar el procés, que intentaran tancar dijous o divendres d’aquesta setmana i s’enviarà als centres educatius.
- Pagament de les despeses COVID: són conscients que està havent problemes en els centres i estan treballant per agilitzar-ho.
- Material digital: tenen un conveni per facilitar 5000 portàtils i tauletes més per si de cas, però de moment tot l’alumnat que s’ha vist confinat ha tingut material digital si ho ha necessitat.
- Nou sistema informàtic per agilitzar la comunicació amb els centres sanitaris: amb Ítaca 3 s’agilitzarà la informació amb els centres de salut en cas de casos COVID i s’intentarà agilitzar també les PCR necessàries als centres educatius, tot i que s’ha aclarit que les PCR són efectives entre els 5 o 7 dies en cas de sospita de contagi, no abans. Això justifica que no es realitzen de manera immediata. I quant a les proves d’antígens només són efectives en cas que la persona presente símptomes.
- Pla de vacunació: des de Sanitat comparteixen que el professorat ha de ser prioritari i consideren que des de l’estat, que és qui té la competència finalment, també es considerarà així.
STEPV insistirà a la Conselleria perquè s’implementen més mesures i perquè s’aconseguisca obrir un procés de negociació que reforce l’educació i solucione els problemes que actualment tenen els centres educatius i que s’han evidenciat encara més amb la situació actual provocada per la COVID-19, ja que en aquestes reunions, que duren hores, no hi ha un segon torn d’intervencions per matisar, insistir o implementar noves propostes si és el cas. Igualment, el Sindicat continuarà treballant colze a colze amb el professorat i els centres educatius per intentar solucionar qualsevol problema, relacionat o no amb la COVID, i reforçar el sistema educatiu.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.