Sistemes de protecció

STEPV proposa noves mesures per afegir al Pla de contingència dels centres educatius per disminuir el risc de contagis

A setembre de 2021 es va actualitzar el Pla de Contingència dels centres educatius, sense la participació dels diferents Comités de Seguretat i Salut Laboral. Malgrat això, STEPV va enviar propostes de millora amb la finalitat que s’incorporaren en una actualització posterior cosa que finalment no va ocórrer. Ara, davant l’increment de contagis i la represa de l’activitat lectiva després de Nadal, el Sindicat torna a proposar noves mesures perquè els Comités de Seguretat i Salut Laboral les acorden i traslladen a Conselleria per actualitzar el Pla de contingència.

dimecres 12 gener 2022 13:35 h

A més d’aquestes mesures, cal remarcar els aspectes següents:
Mascares FFP2 i gel hidroalcohòlic: molts centres encara estan esperant des de començament de curs el material anticovid. Eś necessari i urgent que el material de protecció individual i col·lectiu arribe ja als centres educatius i evitar que s’haja de comprar pels mateixos centres.

Purificadors d’aire (Filtres Hepa): el Servei de Prevenció de Riscos laborals de l’INVASSAT ha finalitzat en molts centres docents l’avaluació de les condicions dels centres de treball. En aquells centres que es determine cal dotar-los dels aparells de purificació de l’aire.
Permisos especials confinaments: el Sindicat exigeix que es regulen permisos especials a les famílies i personal empleat públic que tinguen els seus fills confinats. Des de l’inici de la pandèmia, STEPV i Intersindical Valenciana estem reclamant permisos especials per a les persones treballadores que tinguen els seus fills confinats a casa i que ha posat en situacions molt delicades milers de treballadores i treballadors que s’han vist en aquesta situació.
Rastreig de casos COVID: la prova diagnòstica que es realitza, després de detectar un cas confirmat en el centres pot ser retardada a causa de l’alta incidència de casos COVID-19 i la saturació de proves a realitzar. D’aquesta manera, el període d’aïllament inicial pot ser incrementat pel possible retard en la realització de les proves.
És imprescindible que es realitze el rastreig de casos COVID als centres i es facen les proves diagnòstiques als contactes estrets dels positius.
Proves diagnòstiques: com a mesura preventiva, igual que en alguns països de la UE seria recomanable proveir de test ràpids d’antígens a la comunitat educativa. Això ja passa en les residències de majors que disposen de test des de fa, un temps. També hi ha països de la UE on els docents reben tres tests setmanals, amb la finalitat de previndre possibles brots als centres educatius.

AL·LEGACIONS PLA DE CONTINGÈNCIA
1- INCORPORACIÓ PRESENCIAL DEL PERSONAL EMPLEAT PÚBLIC. PUNT. 4.8.1   (Pàg. 14).
Tampoc podran incorporar-se al seu lloc de treball les persones que estiguen en aïllament domiciliari a causa d’un diagnòstic per la COVID-19, o que es troben en quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de la COVID-19.
PROPOSTA:  Afegir: En cas d’estar en quarantena domiciliària es podran reincorporar al seu lloc de treball quan s’haja acabat la quarantena i després que el servei sanitari que pertoque constate que no són portadors del COVID-19 mitjançant prova diagnostica.

2- INCORPORACIÓ DE L’ALUMNAT. PUNT. 4.8.2 (Pàg. 15)

S’indicarà a les famílies que no pot acudir al centre l’alumnat amb símptomes compatibles amb la COVID-19 o diagnosticat de la COVID-19, o que es trobe en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte amb alguna persona amb símptomes o diagnosticat de la COVID-19.
PROPOSTA:  Afegir: En aquest cas podran acudir a l’escola si han acabat el període de quarantena i després que el servei sanitari haja constatat que no és portador del COVID-19, mitjançant prova diagnòstica.

3- B) EN EL CENTRE EDUCATIU (Pàg. 20)
Es facilitaran unes instruccions amb recomanacions d’higiene personal de mans abans de l’entrada al centre. Aquestes indicacions hauran de seguir-se ja que hauran sigut establides pel centre.
PROPOSTA:  Especificar la cartelleria del Servici de Prevenció:
- FPRL_GT03_S03 Higiene de mans. Rentada de mans
- FPRL_GT03_S04 Higiene de mans. Desinfecció.

4-  Instruccions generals sobre mesures de protecció i higiene individual en el centre educatiu. (Pàg. 22)
Personal empleat públic del centre:
L’ús de guants no és recomanable de manera general, però sí en els casos de manipulació de paper, maquinària, aliments, canvi de bolquers i tasques de neteja.
PROPOSTA: Considerant la informació de l’informe tècnic del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries sobre l’Estabilitat del virus i efectivitat de la desinfecció.

5- Zones comunes. (pág 30)
La utilització de les escales també estarà regulada amb distància física d’1,5 metres entre cada persona, i sense tocar les baranes, i en cas de no ser possible en un únic sentit
PROPOSTA: Recordar la recomanació de prevenció, per a evitar el risc de caigudes a distint nivell.
6- Reorganització dels espais i grups educatius del centre.(pag. 24)
A la resta d’ensenyaments es calcularà la distància entre llocs escolars i es reorganitzaran els espais de manera que l’alumnat compte amb una separació d’almenys 1,2 metres entre persones. (PROPOSTA: Considerem tornar al distanciament de 1`5m) La grandària dels grups ha de tindre com a màxim les ràtios establides en la normativa aplicable. En qualsevol cas, la disposició de l’alumnat evitarà en la mesura del possible l’encarament dels escolars.
7- Protocol per a les activitats extraescolars i complementàries (escola matinera i activitats al centre i fora del centre).(pag,29)
Es recomana mantindre, en la mesura que siga possible, els GCE a l’hora de realitzar les activitats.
PROPOSTA: No estem d’acord que siga recomanació. Els grups bambolla haurien de ser obligació.

Seguiment dels Plans de contingència:Respecte als Plans de contingència es va desenvolupar una plataforma informàtica amb la DGTIC per a facilitar el seguiment dels plans per sector. Intersindical Valenciana STEPV, va sol·licitar que els responsables de Salut laboral dels Sindicats i delegades i delegats de prevenció, tinguen accés a les dades, així com als de la plataforma informàtica OFICINA TÀCTICA.
STEPV reclama immediatament la figura de COORDINADOR DE RISCOS LABORALS: Segons la Llei de prevenció de riscos laborals, podrien haver en cada centre de treball un/a Coordinador/a de PRL. A més, així ho afirmen els Decrets del Consell, de regulació de l’organització i el funcionament dels centres públics. Per tant consideren necessari la implantació d’aquesta figura en tots els centres educatius ja que, si no, l’empresa podria estar incomplint la jurisprudència que ho regula.

L’espai COVID: Amb la modificació de les plantilles junt amb la continuïtat de les mesures de prevenció de contagis, fan molt difícil l’organització de l’espai COVID. A les escoles més menudes, aquest fet genera que una de les persones tutores haja de complir al mateix temps la funció de coordinació COVID. Això, junt amb la mesura de distanciament de les especialistes fa que, la tutora i coordinadora COVID haja d’abandonar la seua aula per atendre la situació de possible contagi a l’espai COVID, produint-se així una desatenció de les seues funcions a l’aula. A més, moltes escoles menudes tenen una mancança important d’espais, inclòs algunes no tenen una aula per curs escolar, així, l’espai COVID ha de ser a l’exterior i la majoria de vegades, està la persona especislista fent classe.
És per això  i per altres mencionades que es considera necessari el manteniment de les places COVID mentre estiguen implantades les mesures de prevenció de contagis, així com, una anàlisi dels espais i les infraestructures dels centres educatius per poder desenvolupar la tasca educativa i complir les mesures preventives amb condicions.
Finalment, STEPV som conscients de la situació de pandèmia i de l’estat d’alarma sanitària, laboral, social i econòmica en el qual vivim. Per això, des del sindicat oferim la nostra col·laboració en la lluita contra la COVID-19, però exigint sempre totes les mesures preventives necessàries, individuals i col·lectives, i una major inversió en prevenció del Govern Valencià, perquè la seguretat i la salut de les persones treballadores són la nostra prioritat.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR