Polítiques educatives

El Ministeri d’Educació pretén introduir la instrucció militar en els centres educatius

La Confederació d’STEs-i considera un greu despropòsit la iniciativa ministerial, contrària als principis bàsics de l’educació

Foto: Ministeri de Defensa

divendres 23 març 2018 13:38 h

Rebem amb alta preocupació les notícies procedents del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport que assenyalen que es pretén introduir continguts militars en els currículums escolars. De fet, el MECD i el Ministeri de Defensa han elaborat el projecte “Conocimiento de la Seguridad y la Defensa Nacional en los centros educativos”, amb l’objectiu que forme part primerament del currículum de primària i, pròximament, de l’ESO, amb el que passarà a formar part dels continguts respectius de les assignatures “Valors Socials i Cívics” i “Valors Ètics” que l’alumnat d’eixes etapes educatives haja de treballar.

STEs-i exigeix la retirada immediata d’aquests materials antieducatius

Fa dos anys els Ministeris de Defensa i d’Educació van acordar, seguint el seu programa recentralitzador, un pla per adoctrinar l’alumnat sobre l’himne, la bandera i la defensa de l’Estat. Ara el MECD, en la deriva d’actuacions unilaterals que ve practicant al marge de la comunitat educativa, ha donat un nou pas pel seu compte, en un tema d’especial sensibilitat i que incideix en la política retrògrada i passada de moda que recorda els temps predemocràtics.

La ministra Cospedal ja ha signat un conveni amb la patronal ACADE perquè aquest adoctrinament siga impartit en els centres privats. Aquest primer pas, que ara volen estendre als centres concertats i als públics, es completa amb un pla formatiu per al professorat i implementa mitjans perquè l’alumnat puga conéixer presencialment les tasques dels Exèrcits i l’Armada.

Que el mateix Ministeri d’Educació establisca com a finalitat que “es difonga en els centres escolars d’Educació Primària i Educació Secundària la cultura de defensa i els valors associats a ella”, està en clara contradicció amb un dels Pilars fonamentals de l’educació, com és la formació en l’alumnat d’actituds que afavorisquen la participació democràtica, l’esperit crític i els valors de la pau. L’interés particular del Govern central per incloure aquests continguts ens inquieta i ens du a pensar més en propaganda i interessos polítics partidistes que en el bé de l’alumnat, a qui s’adoctrina en el militarisme i se li inculca pensaments xenòfobs.

Assegurar que “les fluxos migratoris s’han transformat en un fenomen amb implicacions per a la política de seguretat”, segons apareix en la unitat 5 de primària, suposa -com ha denunciat Save the Children- reforçar “estereotips que duen a la xenofòbia i al rebuig al diferent”. Xenofòbia i colonialisme caspós que transmet també l’himne que es pretén que cante l’alumnat, La Banderita, cançó creada per a la Guerra del Nord d’Àfrica en 1917. La recentralització i el militarisme constitueixen el nucli d’aquest projecte patrioter.

En definitiva, quan per desgràcia en els últims mesos ha estat present el debat sobre l’adoctrinament en l’Educació, una iniciativa d’aquest tipus només ha de tindre la nostra oposició més enèrgica per sectària, partidista i contrària al desenvolupament de la personalitat integral de l’alumnat en els valors democràtics i de participació. Els valors que ens faran ser millors ciutadans i ciutadanes són la confiança, l’empatia, la cooperació (sense armes) i aquella educació que ens permeta veure a l’altre com un igual.

STEs-i exigeix la retirada immediata d’aquests materials antieducatius i demana a les administracions educatives autonòmiques i als centres educatius que els rebutgen de manera decidida.


Comentaris

Felix Gargallo Calduch

26 març 2018 / 12:56 h

Si he sigut reconegut com a objector de consciència pel govern espanyol, com a pare, puc evitar que els meus fills reben aquesta formació? Hi hauria cap fòrmula legal per impedir-ho?


Amadeu Sanz

27 març 2018 / 18:47 h

Hola, Félix. Com que es tracta d’una notícia de la qual encara no es coneixen els detalls, no sabem com pot anar la cosa. Jo mateix, també objector com tu, em faig la mateixa pregunta. D’entrada, entenc que els pares no podem objectar als continguts dels currículums –com tampoc no podíem objectar al servei militar, en un primer moment–; aquests són competència de l’administració educativa, com ho són el currículum d’altres assignatures com les mates o les llengües. No obstant, si es confirmara, caldria potser oposar algun tipus de resistència en forma de desobediència. Això, en qualsevol cas, és una idea meua, suggerida pel teu comentari. Salut.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR