Meses de negociació

El Ministeri d’Educació no atén les directives europees i sentències del TJUE en el desplegament del concurs de mèrits extraordinari

Aquest matí ha tingut lloc una mesa de negociació amb el Ministeri per a tractar el barem del concurs de mèrits derivat de la Llei Iceta. Al final de la notícia teniu els esborranys del barem de mèrits i del procediment

Seu del Ministeri d'Educació a Madrid

dimarts 26 juliol 2022 17:17 h

• STEs s’ha mostrat a favor de l’esperat concurs de mèrits però detecta nombroses irregularitats en la implementació que impedeix transposar les sentències europees, generant gran inseguretat jurídica.
  • A diferència d’altres administracions com la universitària, els ajuntaments i les diputacions, l’Educació pública no universitària reglamenta un reial decret d’ingrés que suposa una barrera per estabilitzar les persones en frau de llei per abús de temporalitat.
  • Personal de l’ensenyament privat que mai no va trepitjar un centre públic o el personal laboral que imparteix Religió per designació del bisbat, poden aconseguir plaça com a funcionariat de carrera en aquest procés extraordinari, que al principi estava dissenyat per a empleades i empleats públics eventuals per realitzar necessitats estructurals. El funcionariat de carrera pot concórrer al Concurs de Mèrits per un altre cos diferent del seu.
  • Docents amb més de 20 anys exercint la tasca d’ensenyar als Conservatoris, que mai no van tenir oportunitat d’opositar, seran el col·lectiu més perjudicat juntament amb els Ensenyaments de Règim Especial.

El Ministeri manté les limitacions denunciades per STEs en la proposta de barem de mèrits

STEs-i ha reivindicat un concurs de mèrits extraordinari que complisca la Directiva 1999/70 CE, que estableix que es produeix abús de temporalitat quan un empleat públic eventual és destinat a realitzar tasques pròpies del personal fix i quan s’utilitzen nomenaments temporals per a necessitats permanents -estructurals- durant la Mesa de Negociació de Personal Docent no Universitari del Ministeri d’Educació i Formació Professional. Amb la proposta actual se seguirà incomplint l’Acord Marc de la CES, l’UNICE i el CEEP que desembocarà en una allau de contenciosos contra l’Estat.
Des dels STEs històricament hem reivindicat l’accés diferenciat, però no renunciem a qualsevol sistema que propicie l’estabilització definitiva del professorat interí. Per això, vèiem al concurs de mèrits del RD 270/2022, que l’EBEP recull a l’art. 61.6, una possible solució per a l’estabilització del professorat interí en situació d’abús de temporalitat davant de l’ordinari concurs oposició, basat en proves memorístiques i molt allunyat de la pràctica docent.

Un recorregut cronològic
Llarg ha estat el camí des d’aquella Directiva de 1990 que va desembocar aquests anys enrere en sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra l’estat espanyol, iniciant un procés normatiu que va començar amb el Reial Decret-Llei 14/2021 “Decret Iceta” -prèvia firma d’un acord de 3 sindicats amb el Govern-, va encendre els ànims del personal interí i va acabar incendiant els carrers perquè perpetuava el sistema de taxes fracassat per estabilitzar les persones. Finalment va ser retirat i substituït el desembre passat per la Llei 20/2021 (Llei Iceta), que incloïa la convocatòria excepcional d’estabilització d’ocupació de llarga durada –concurs de mèrits– que ara ens ocupa.
En els mesos següents, es van dictar Resolucions de la Secretaria d’Estat de Funció Pública amb orientacions generals per a totes les administracions, orientades a la posada en marxa dels processos, i esmenades al seu torn per un Dictamen del Consell d’Estat, que en una decisió sense precedents, treia de la via extraordinària les places de reposició –jubilacions i defuncions–. A partir d’aquí, el Ministeri d’Educació i Formació Professional mateix va concretar les orientacions per al procés d’estabilització deixant plena llibertat i criteris gens clars als territoris, de manera que aquestes actuacions es van plasmar en l’aprovació d’ofertes públiques d’ocupació que no van identificar correctament les places; es va notificar una total falta de transparència i que en alguns casos es troben impugnades als seus respectius Tribunals Superiors de Justícia regionals.
El capítol següent va ser la modificació del RD 276/2007 per a les places d’estabilització que va menystenir i va limitar l’antiguitat, es va publicar el RD 270/2022, de 12 d’abril, on establia una doble via: places per a concurs oposició. anteriors a 31-12-2020- per a les places de més de 3 anys i places per a concurs de mèrits -Taxa d’Estabilització anteriors a 1/01/2016- per a les places de més de 5 anys. Aquest darrer Reial decret ha estat recorregut per la Confederació de STEs-i en entendre que ens transposa les Directives Europees i les Sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Reglament d’ingrés a la funció pública docent no universitària, una barrera per a l’estabilització del personal temporal precari
Convé saber que només el personal docent no universitari -en desenvolupament de la llei orgànica educativa- publica un reglament d’ingrés com a normativa bàsica, cosa que no passa a la universitat, als ajuntaments, diputacions o organismes regionals. Això suposa a la pràctica un gran problema per al personal temporal de llarga durada perquè existirà un únic procés de lliure concurrència, una mena de districte únic que tindrà un perniciós efecte crida i que canviarà el lloc de treball de la majoria –en el millor de els casos- mentre que molts altres perdran la seva feina.
Representants de STEs exemplifiquen situacions concretes que es donaran: “Penseu en una professora de saxofon d’un Conservatori de Música que fa 20 anys que treballa sense oportunitat d’opositar perquè la seva plaça o altres mai no es van convocar. És comú que només hi haja una plaça d’aquesta especialitat al seu centre de treball, que s’haja posat en una hipoteca i que ara es trobe que aquesta plaça eixirà al procés d’estabilització al qual podran concórrer des de totes les regions en un únic procés. Aquesta persona té limitada la seva possibilitat de fer mèrits a un topall de 10 anys i els criteris de desempat se centren en altres mèrits diferents del seu exercici professional diari. Aquesta única plaça es cobrirà més aviat que tard i la docent engrandirà les llistes de l’atur. Són situacions dramàtiques que seran habituals”.
D’altra banda, la manca de lideratge del Ministeri i l’erràtica gestió i interpretació que algunes comunitats autònomes, amb convocatòries injustificadament i il·legalment exigües, suposaran en molts casos el fracàs dels processos d’estabilització perquè no es complirà l’objectiu de reduir la taxa d’interinitat al 8% i no estabilitzarà la majoria de les persones que estan en situació d’abús de temporalitat. S’acosta un període de gran incertesa, els STEs ho hem advertit per activa i per passiva i el Ministeri ha fet orelles sordes i ha mirat cap a una altra banda.

- Esborrany barem de mèrits
- Esborrany procediment per a desenvolupar el concurs de mèrits


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR