Reforma educativa
Davant la pressió social i política, el Ministeri retrocedeix en la implantació de les revàlides
Ahir, a la Conferència Sectorial d’Educació, el ministre Íñigo Méndez de Vigo i les administracions educatives autonòmiques acordaven atenuar les avaluacions finals de 4t i 6é d’ESO i reconvertir la revàlida de 2n de Batxillerat definitivament en una prova d’accés a la universitat molt semblant a la qual s’ha aplicat fins ara. A més, avui en el Consell Escolar de l’Estat el ministeri ha anunciat la derogació del Reial Decret 310/16, pel qual es regulen les avaluacions finals d’ESO i Batxillerat, i ha retirat l’esborrany d’ordre que el desenvolupava.
STEs-i, però, constatem que, tot i la importància de la notícia, l’avaluació final de Primària pot seguir sent mostral -obligatòria per a tot l’alumnat en aquells territoris que així ho decidisquen. A més, es manté l’esperit de segregació en 2n de secundària condicionant els itineraris de 3r i 4t d’ESO. L’alumnat rep una formació devaluada sense els programes de suport necessaris de manera que, tot i que la titulació siga única, tindrà dificultats per a la continuïtat dels seus estudis en FP o Batxillerat.
Tampoc hi ha hagut cap gest de consideració cap al professorat. Censals o mostrals, les proves continuen sent externes i es manté amb això la desconfiança cap a un professorat que no veu rebaixades les tasques burocràtiques derivades d’aquests processos amb la LOMQE. Les revàlides són innecessàries i no cal esperar a un futur Pacte Educatiu per a la seua desaparició total.
El ministre no només “continua creient en l’avaluació”. El Govern del PP tampoc ha desistit de la seua voluntat que l’oposició retire la Proposició de Llei de paralització del calendari LOMQE ni d’acudir al Constitucional per dificultar-la. Aquest retrocés en la implantació de la revàlides per part del MECD no és fruit del seu convenciment, sinó de la pressió exercida per l’oposició política i la mobilització de la comunitat educativa. El canvi que es necessita demana un diàleg no només polític, sinó sobretot social, amb les forces i les organitzacions que representem l’Educació Pública.
STEs-i exigeix ja la derogació del Reial Decret Llei 12/14, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu, i assegurar com més prompte la derogació definitiva i sense embuts de la LOMQE. STEs-i mantindrà la mobilització social i educativa de manera ferma com a estratègia imprescindible per aconseguir una educació pública democràtica, igualitària, laica, coeducativa i respectuosa amb les cultures i les llengües pròpies dels territoris de l’estat.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.