Llengua

3.000 persones celebren la llengua a Castelló

La marató cultural i festiva per l’escola en valencià convocada per Castelló per la Llengua reivindica l’ensenyament en valencià.

Membres de STEPV de Castelló en la Marató de dissabte.

dilluns 02 juny 2014 09:48 h

El dissabte 31 de maig, la marató cultural que organitzà la plataforma Castelló per la Llengua va convertir en una gran festa el parc Ribalta. Unes 3.000 persones acudiren al llarg de la vesprada i nit a aquest passeig des de les 16.30 h fins les 00.00 h per gaudir de les activitats que s’havien preparat. STEPV, com a membre de la plataforma Castelló per la Llengua, va col·laborar en l’organització d’aquesta marató.

La iniciativa va sorgir en resposta a les supressions d’aules i a la decisió de Conselleria d’imposar el castellà

La iniciativa va sorgir en resposta a les supressions d’aules a l’escola pública de Castelló, a la decisió de la Conselleria d’imposar l’ensenyament en castellà en el CEIP Herrero i també com a mostra de suport a les mobilitzacions d’altres col·legis públics també afectats:  Mestre Canós, Bisbe Climent, Blasco Ibañez i Antonio Armelles els quals fa mesos que prenen accions: manifestacions, concentracions, tancades i xiulades amb tallada de trànsit al centre de la ciutat…

La marató va aconseguir atraure diferents tipus de públic i implicar famílies i el món cultural en la defensa de l’escola pública en valencià: tallers, contacontes, muixeranga, animació i actuacions musicals per a menuts i grans, tot gràcies a la col·laboració desinteressada d’associacions, grups musicals i artistes locals.

Animació infantil (de 16:30 a 20:30):

Música amb els grups Trobadorets i Samarucs i contacontes amb Valentí Piñot, Rosabel Canós-Contaclown i Tània Muñoz.
Jocs i animació infantil amb l’Esplai Pentecosta, jocs tradicionals amb la Federació de Jocs Esportius Tradicionals i taller de pilota amb Aur-Art.
A més, comptàrem amb actuacions de circ de carrer a càrrec del grup Animatic (Scura Produccions) de Vila-real.

Cultura popular (de 17h a 21h):

Tallers participatius de cant d’estil (amb Associació Cant d’Estil de Castelló), de dimonis (amb Botafocs), de muixeranga (amb la Conlloga-Muixeranga de Castelló) i de danses (amb l’Agrupació Millars).
Actuacions musicals
De 18.30 a 20.30 h: actuacions en acústic dels grups Tanstupids, Malnom i Malagana i performance de música electrònica i poesia amb Lluís Roda i el Gat Negre.
De 21.45 a 00.00 h: concerts de Tomàs de los Santos (cançó d’autor), Talps  i Indezents.

Al llarg de la vesprada també vam sentir els parlaments reivindicatius de les ampa de les escoles afectades, d’Escola Valenciana, de la Plataforma per l’Ensenyament Públic i finalment el de Castelló per la Llengua.

Des de les 16.30 h una fira d’entitats amb més de 15 paradetes de diferents col·lectius i editorials es donaven a conéixer al públic fins a les 21 h, moment en què es va donar pas al sopar-tertúlia.
Vicent Pitarch ens va parlar de la primera iniciativa a Castelló d’una escola bressol en valencià: El Rotgle, Maite Ibáñez de les següents La Bolangera i La Lluna, aquesta última encara en marxa, com va explicar Anna Ferreres. Finalment Suso Monforte, portaveu de l’ampa Herrero va convidar a participar de les properes mobilitzacions contra la supressió d’unitats a la pública i perquè Conselleria d’Educació respecte la decisió del consell escolar de mantindre-hi la línia en valencià.

Una jornada encoratjadora per a continuar eixint al carrer per aconseguir una escola pública en valencià.

Més informació en la web de Castelló per la lengua.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR