Privatització de l’ensenyament
STEs-i denuncia que el govern vol privatitzar o tancar les EOI
El ministre Wert tramita, sense negociació prèvia i en ple juliol, una modificació legal que permet a les administracions educatives traslladar el professorat que imparteix classes en escoles oficials d’idiomes (EOI) als instituts de secundària.
Mobilització a l'EOI d'Alzira (Imatge d'arxiu).
Els STEs ens preguntem i denunciem si això és, o pot ser, el primer pas per a la privatització o el tancament de les EOI.
STEs recorrerà el reial decret si no es negocia en a Mesa Sectorial d’Educació
El Ministeri d’Educació ha remés al Consell Escolar de l’Estat el projecte del reial decret que modifica el RD 1834/2008, de 8 de novembre, pel qual es defineixen les condicions de formació per a l’exercici de la docència en la educació secundària obligatòria, el batxillerat, la formació professional i els ensenyaments de règim especial i s’estableixen les especialitats dels cossos docents d’ensenyament secundari.
La modificació que es vol efectuar és afegir un nou apartat (el 4t) a l’article 8 del RD 1834/2008, de 8 de novembre, amb la redacció següent: «4. Les autoritats educatives poden incorporar els funcionaris pertanyents als cossos de catedràtics d’escoles oficials d’idiomes i de professors d’escoles oficials d’idiomes com a professors en educació secundària obligatòria, en batxillerat i en formació professional de les matèries relacionades amb l’ensenyament de llengües estrangeres, atenent a les necessitats de programació de l’ensenyament. Els requisits de titulació i formació són els que estableixen els articles 94 i 95 de la Llei 2/2006, de 3 de maig, d’educació, per al professorat d’educació secundària obligatòria, de batxillerat i de formació professional “.
En STEs-i considerem que presentar aquest canvi directament al Consell Escolar de l’Estat i sense haver passat per la Mesa Sectorial d’Educació, que és on es negocien les condicions de treball del professorat, no procedeix i és il·legal, ja que aquest canvi suposa una modificació en les condicions establides per al professorat de les EOI, i ni s’ha consultat els representants del professorat ni el personal afectat coneix els canvis que es volen imposar, i no pot, per tant, dir què en pensa.
Però el que per a STEs-i és molt més greu és que el que pareix que prepara el ministre Wert amb aquesta mesura és la privatització o el tancament de les EOI. Si les administracions es reserven la facultat d’“incorporar” el professorat de les EOI als instituts, i en vista de la destrucció que han emprés de l’actual sistema educatiu, podríem pensar que aquest és el primer pas per a tancar o privatitzar les EOI i fer-ho sense funcionaris o/i donant a aquests la possibilitat de treballar per una entitat privada o passar-se a un IES.
Els STES-i considerem que el sistema educatiu de l’Estat està compromés amb l’ensenyament dels idiomes perquè la ciutadania estiga capacitada “per a la comunicació (...) en una o més llengües estrangeres.”, Segons el punt 1.j) de l’article 2n de la LOE, cosa que fa necessària l’existència i la potenciació de les actuals EOI.
Els STES-i considerem que s’ha de retirar aquest reial decret, i així ho demanarem en la reunió de la comissió permanent del Consell Escolar de l’Estat que se celebrarà el proper dia 24 de juliol, i deixar que les EOI seguisquen formant la part de la població interessada a adquirir coneixements i competències en altres idiomes, condició necessària per a una formació completa que facilite l’accés al món del treball. Si s’aprova el reial decret sense més tràmit que el Consell Escolar de l’Estat, els STEs-i el recorrerà, ja que és preceptiva la tramitació per la Mesa Sectorial d’Educació, atés que afecta les condicions de treball del professorat.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.