Retallades

La Conselleria es reitera en les retallades a les Escoles Oficials d’Idiomes en la reunió amb la DG de Centres

Les EOI s’han concentrat avui novament per protestar contra les fortíssimes retallades

Concentració avui a l'EOI de Gandia

dilluns 22 abril 2024 21:21 h

Divendres passat, l’endemà de la multitudinària concentració de protesta a Conselleria i a diferents EOI arreu del País Valencià, des de la Direcció General de Centres es va telefonar a tots els Sindicats per convocar-los a una reunió específica per parlar de la situació. A la reunió, que ha tingut lloc aquesta vesprada, Conselleria ha justificat les retallades i ha donat les explicacions que ha considerat oportunes per implementar els “ajustos” segons Conselleria o “retallades” segons STEPV.

STEPV ha preguntat per les retallades en les vacants al concurs de trasllats i el DG de Centres ha contestat que depén d’un altre departament

Malgrat les evidències, Conselleria continua afirmant que no hi ha cap retallada en la línia del que ja ha informat a les seues notes de premsa. Segons l’anàlisi que STEPV ha fet públic aquest matí, si comparem la proposta de vacants provisionals per a EOI amb les vacants definitives per la repetició del concurs de trasllats, observem que hi ha una retallada d’un 42% d’aquestes places, que corresponen al menys parcialment amb les retallades anunciades per la Conselleria d’Educació en este sector educatiu i que poden ser l’explicació del retard en publicar les vacant definitives. El Sindicat ha preguntat a la DG de Centres quina relació o correlació podien tindre aquestes dades amb els seus “ajustos” i la resposta ha sigut que el concurs de trasllats es gestiona des d’una altra Direcció General.

A banda de les retallades concretes a cada idioma i escola, que han anat transcendint, les mesures de Conselleria comporten també altres retallades generalitzades com ara les hores de reducció per coordinacions que són part essencial de les tasques docents. Des de la DG de Centres es planteja reduir hores dedicades a coordinacions de departament, mediateca i seccions o eliminar la coordinació d’igualtat i convivència. Aquestes hores per coordinacions no únicament no s’haurien de reduir sinó que s’haurien d’ampliar. STEPV ha volgut recordar que totes aquestes mesures que afecten directament les condicions laborals del professorat han de ser negociades de manera preceptiva en Mesa Sectorial i, en aquest sentit, moltes de les conseqüències que deriven dels “forecats” i es tradueixen en retallades i pèrdues han de ser negociades forçosament.

Conselleria ha confirmat que facilitarà les dades completes a partir de les quals deriven les retallades per a que els Sindicats puguem analitzar de manera detallada. De manera global Conselleria afirma que dels 2842 grups totals del sistema uns 1281 no compleixen la ràtio mínima. Segons eixes dades, que tindrem en breu, Conselleria ha explicat que un 45% dels grups estaria per sota de la ràtio i segons les seues dades únicament estan aplicant la “correcció” o “retallada” de grups en un 8% del percentatge total.

STEPV continua oposant-se de manera ferma a qualsevol retallada i convocarà assemblees de professorat per acordar la continuïtat de les accions i mobilitzacions mentre Conselleria no modifique la seua intenció de tirar endavant amb aquestes mesures completament inacceptables per part dels centres i el seu professorat, de les escoles i del seu alumnat.

Conselleria hauria de treballar per preservar el prestigi i la qualitat de l’ensenyament impartit a les Escoles Oficials d’Idiomes del País Valencià enlloc de plantejar l’oferta dels idiomes i la concepció general del present i futur de les EOI en termes exclusivament economicistes. Segons la Direcció General de Centres s’ha fet un estudi amb un perfil molt tècnic i a partir de les dades i de l’anàlisi de l’oferta i la demanda s’ha enviat la prospecció als centres.
Si analitzem les propostes de Conselleria des d’un punt de vista de les recomanacions recollides a les lleis i a diverses normatives, queda clar que no s’estan implementant els mandats recollits a la LOMLOE (Article 60.2.) “Les escoles oficials d’idiomes han de fomentar especialment l’estudi de les llengües oficials dels estats membres de la Unió Europea, de les llengües cooficials existents a Espanya i de l’espanyol com a llengua estrangera. Així mateix, s’ha de facilitar l’estudi d’altres llengües que per raons culturals, socials o econòmiques presentin un interès especial”.

Conselleria hauria d’intentar mantindre l’oferta dels idiomes i nivells actuals sense implementar cap retallada i concentrar els esforços en potenciar la matrícula, tal i com queda recollit al DECRET 167/2017, Article 32.2 “La conselleria competent en matèria d’educació difondrà l’oferta formativa de les escoles oficials d’idiomes a través dels mitjans de comunicació de què dispose.” o buscar alternatives.

Tal i com queda recollit al preàmbul de l’ordre ORDRE 87/2013, Conselleria hauria de treballar per “potenciar l’oferta educativa –en resposta a la demanda creixent d’estes ensenyances–“ per tal que “continuen sent un referent de qualitat quant a docència, especialització i certificació”.

La baixada de matrícula a la que es fa referencia des de Conselleria en alguns idiomes és en part deguda a les conseqüències del període de pandèmia que encara s’arrossega i per tant s’ha de tindre en compte que si es manté l’oferta i es potencia la matrícula es podria redreçar i recuperar la realitat anterior a eixe període i per tant mantindre el professorat existent.

En el cas d’Espanyol per estrangers no únicament hi ha prou matrícula sinó que de manera sistemàtica des de fa anys molt d’alumnat se queda sense plaça per manca d’oferta i a totes les Escoles se sobrepassen les ràtios de manera sistemàtica. Així doncs les retallades proposades per aquest idioma són totalment injustificades e inacceptables. El ensenyament d’ELE ha de ser impartit des de les EOI i no ser traslladat a altres Escoles que ni emeten els certificats oficials ni poden impartir els nivells propis de les EOI.

A més a més, a banda de desatendre els mandats de la LOMLOE s’incompleix també la Llei orgànica 4/2000, d’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seua integració social: “Les administracions públiques han d’incorporar l’objectiu de la integració entre immigrants i societat receptora, amb caràcter transversal a totes les polítiques i serveis públics, promovent la participació econòmica, social, cultural i política de les persones immigrants, en els termes que preveuen la Constitució, els estatuts d’autonomia i la resta de lleis, en condicions d’igualtat de tracte.

Especialment, han de procurar, mitjançant accions formatives, el coneixement i respecte dels valors constitucionals i estatutaris d’Espanya, dels valors de la Unió Europea, així com dels drets humans, les llibertats públiques, la democràcia, la tolerància i la igualtat entre dones i homes, i han de desenvolupar mesures específiques per afavorir la incorporació al sistema educatiu, garantint en tot cas l’escolarització en l’edat obligatòria, l’aprenentatge del conjunt de llengües oficials i l’accés a l’ocupació com a factors essencials d’integració.”

Aquest matí STEPV i la resta de Sindicats de la Mesa Sectorial d’Educació (excepte ANPE que va decidir no participar a la reunió) s’han reunit per consensuar una sèrie de demandes bàsiques unitàries molt concretes sobre les retallades que Conselleria està intentant implementar a les EOI del nostre territori.
1. Aturar immediatament les planificacions enviades a cada EOI.
2. Dades detallades de cada centre i obrir un període de negociació amb els sindicats de la Mesa Sectorial d’Educació.
3. Informació sobre el full de ruta de Conselleria relatiu a les Escoles Oficials d’Idiomes.
4. Instem a Conselleria a vetlar per mantindre la qualitat, l’oferta d’idiomes, el prestigi i l’equilibri territorial amb el que compten les EOI del País Valencià amb la plantilla i els recursos adients.
5. Garantir el dret a l’educació a la ciutadania dels idiomes oficials que recull la Constitució espanyola i l’Estatut d’autonomia i tal com recull la LOE i la LOMLOE.
6. Garantir a la ciutadania el dret a l’educació de llengües estrangeres, sense discriminació, mitjançant les EOIs com a servei educatiu públic.

Des de STEPV fem una crida al professorat a continuar participant de les diverses accions i mobilitzacions que continuen sorgint de les diferents escoles i de la mateixa manera a continuar pendents de futures accions més globals que s’aniran convocant.

EOI d’Alzira

Secció EOI Xelva

EOI Llíria

Etiquetat com a

retallades eoi

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR