Meses de negociació

STEPV reclama millores de les condicions laborals del professorat en les instruccions d’inici de curs

Aquest matí s’han negociat les instruccions d’Infantil i Primària. Les de Secundària i Batxillerat es negociaran demà i la setmana que ve les de FP. STEPV ha fet una bateria de propostes per a millorar les instruccions i les condicions laborals del professorat

Un moment de la Mesa Sectorial d'aquest matí

dijous 27 juny 2019 18:00 h

La Conselleria ha reestructurat i ampliat els diferents apartats que composen aquestes normatives que guien la posada en marxa del curs cada any i aporten tota la normativa que han de tindre en compte els centres per a desenvolupar la seua tasca docent i no docent.

El Sindicat ha reclamat en les instruccions d’inici de curs d’Infantil i Primària la necessitat de negociació de noves plantilles d’aquests ensenyaments juntament a la necessitat d’augment de plantilles als SPES. També s’ha exigit que la Conselleria d’Educació seguisca la recomanació del Ministeri d’Educació de jornada màxima a 23 hores lectives tal i com s’explicita a la Llei 4/2019. Arran de la negociació i en resposta a propostes de STEPV, la Conselleria ha explicat que enguany no hi haurà petició de recursos extraordinaris de PT i AL en eixa nova perspectiva inclusiva que emana de la normativa corresponent. I davant de la nostra petició de manteniment de la dotació per unitat del personal educador d’educació infantil en les aules 2-3 anys, la resposta ha estat que el personal educador serà per centre i que en el cas de tindre un centre 2 aules de 2-3 anys només disposarà d’una persona educadora, tal i com regula la disposició transitòria de l’Ordre 21/2019, per la qual es regula l’organització i el funcionament de les escoles infantils de primer cicle, disposició que no estava a l’esborrany de la negociació i que va ser incorporada a la normativa finalment publicada. STEPV, davant aquestes dues intervencions per part de l’Administració, s’ha posicionat totalment en contra en tant que comporten una retallada de professorat i personal educador als centres educatius.
Un altre tema que ha centrat el debat durant la Mesa Sectorial ha estat la gestió dels recursos PAM: el Sindicat ha criticat que en molts centres la recuperació del tutor/a l’especialista de Primària ha anat a compte del PAM, quan hauria de ser totalment independent, com així ha confirmat l’enquesta que ha realitzat STEPV en centres d’infantil i primària. Per tant, molts d’aquests centres no tindran un increment de plantilla, com s’esperava, sinó un intercanvi d’uns docents per uns altres, malgrat que els centres necessiten igualment aquest increment de plantilla per atendre correctament l’alumnat.
Una altra de les crítiques que ha posat el Sindicat damunt la taula ha estat la catalogació excessiva amb el B2 d’anglés de moltes places que s’ofertaran a les adjudicacions de juliol, previsiblement més de les que els centres realment necessiten, fet que altera l’ordenació de les llistes de professorat interí a la pràctica, com ja va denunciar STEPV el curs passat. La resposta de l’administració ha estat que només es catalogaran els llocs imprescindibles per a l’aplicació del plurilingüisme. En les adjudicacions de juliol haurem de comprovar si això és així o no, finalment. STEPV ha tornat a defensar que per implementar la Llei de plurilingüisme, cal dotar als centres d’extraplantilla especialista en anglés.
Altres mesures defensades pel Sindicat que afecten han estat les següents:
- mesures per a incrementar la participació democràtica dels claustres i consells escolars en la presa de decisions, com per exemple, que tinguen capacitat per aprovar determinades mesures que afecten el funcionament dels centres o la coordinació pedagògica entre el professorat.
- necessitat de separar la coordinació de convivència i igualtat en dues coordinacions diferents, ja que les dues àrees tenen prou consistència com per a treballar per separat i evitar que una àrea se solape amb l’altra. També s’ha tornat a defensar la creació de la coordinació en prevenció de riscos laborals amb el corresponent descompte horari.
- la reducció horària dels i les mestres majors de 55 anys.
- la necessitat de tindre més hores per a les diferents coordinacions i que el repartiment d’hores entre aquestes no només siga una decisió de la direcció.
- la necessitat de desplegament normatiu de l’ordre d’inclusió.
Un altre punt que s’ha negociat és la catalogació de centres docents, de la qual depenen les retribucions dels equips directius. STEPV ha traslladat algunes peticions de centres que apareixen mal catalogats en la proposta. La Conselleria revisarà aquests casos. Igualment, el Sindicat ha proposat que els centres de menys de 6 unitats es cataloguen com a centres C i no D, com passa actualment. A més, el Sindicat ha demanat que els centres d’ensenyaments artístics superiors, dependents de l’ISEA, també es cataloguen. Igualment, s’ha recordat que queda pendent l’abonament dels equips directius entre 2013 i 2016 en què molts centres estaven mal catalogats per l’anterior administració. Recordem que una sentència guanyada per STEPV va tombar la normativa de catalogació de 2013 i gràcies a això, la catalogació actual és correcta.
Durant la Mesa Sectorial ha acudit el recentment cessat Director General de Política Educativa, Jaume Fullana, que s’ha acomiadat dels sindicats. Encara no se sap qui el substituirà.
Quant a les instruccions de Secundària i Batxillerat, s’ha ajornat la negociació per a demà pel matí. Així i tot, ha donat temps per a tractar alguns temes en el torn obert de paraules:
  • Signatura pendent del preacord sobre les titulacions del professorat interí: estan esperant l’informe jurídic per a procedir a la signatura del preacord.
  • Incidències oposicions: a més de traslladar la queixa per la no actualització dels llistats de les persones aspirants el primer dia de les oposicions, avui han arribat queixes al Sindicat sobre el no anonimat de les proves pràctiques en alguns tribunals.
  • Aplicació de les 19h lectives en ensenyaments artístics: STEPV ha demanat en repetides meses de negociació que s’informe sobre l’aplicació de la reducció horària en aquests ensenyaments, ja que la informació que té el sindicat és que no s’aplicarà en ensenyaments artístics superiors i que en els conservatoris professionals no s’està dotant de suficient professorat per mantindre el nombre d’alumnat actual.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR