Condicions laborals
STEPV reclama l’assignació adequada del personal educador en les unitats d’infantil 2 anys
L’ordre 21/2019, per la qual es regula l’organització i el funcionament de les escoles infantils de primer cicle assigna aquest personal al centre i no a les unitats d’infantil
El 28 de març de 2018 es va negociar en la Mesa Sectorial l’esborrany del l’ordre per la qual es regula l’organització i el funcionament de les escoles infantils de primer cicle de titularitat pública. El DOGV del 7 de maig ha publicat aquesta ordre (Ordre 21/2019, de 30 d’abril).
Es deroga el Programa experimental d’aules de 2-3 anys que passen a ser unitats consolidades en els centres
Aquesta norma deroga el Programa experimental d’aules de 2-3 anys (regulat per l’Ordre 7/2015), una de les mesures que el nou Govern del Botànic va impulsar des del principi de la legislatura en l’àmbit educatiu, que passen a ser unitats consolidades en els centres. S’ha de dir que Conselleria ni va sotmetre a negociació aquesta proposta ni encara ha fet públic cap estudi de la implantació d’aquest programa ni les conseqüències que comporta el trencament del primer cicle d’Educació Infantil. Com a Sindicat compartim la necessitat cabdal d’ampliar i fer extensiva la xarxa pública de 0-3 anys com a servei educatiu i públic indispensable en la nostra societat, i és així com hem plantejat en diverses ocasions la necessitat de fer el debat necessari de com garantir aquest dret, que encara no s’ha produït.
En la negociació, ara fa més d’un any, STEPV va advertir de la necessitat de regular les condicions del professorat, del personal especialista de suport educatiu (PESE) i de ràtios d’aquestes aules de 2-3 anys, que en comparació a les condicions en les que es troba escolaritzat l’alumnat d’escoles infantils públiques són diferents creant un greuge comparatiu que pateix l’alumnat escolaritzat i el professorat que hi treballa. És així com demanem que les condicions a les aules en escoles infantils públiques milloren i s’equiparen a les de les aules 2-3 anys en centres públics.
En la publicació al DOGV de la norma ens trobem amb una disposició transitòria nova no negociada perquè no constava en l’esborrany que es va negociar, on diu que, mentre no es modifique l’ordre de plantilles dels centres d’infantil i primària “les unitats de 2 a 3 anys en escoles infantils de segon cicle i en CEIPs de titularitat de la Generalitat seran dotades amb un docent d’Educació Infantil per unitat i amb un educador/a d’Educació Infantil per centre. Aquestes unitats tindran una ràtio màxima de 18 alumnes”.
Aquesta disposició implica, per al curs proper curs escolar 2019/20, que queda garantida el/la docent per unitat però la dotació de l’educador/a d’Educació Infantil està vinculada al centre i no a la unitat. La Conselleria d’Educació està implantant en alguns centres educatius públics més d’una unitat d’aquest tipus, per tant, implicarà que només disposaran d’una persona educadora per a les dues aules, i que la persona educadora estarà a disposició de les necessitats del centre amb la conseqüent pèrdua d’atenció específica per la unitat de 2-3 anys corresponent, fet que a la pràctica comporta una retallada de personal educador.
STEPV demanarà explicacions en la propera mesa de negociació sobre aquesta retallada de personal educador a les aules de 2-3 anys, i exigirà que per al curs 2019/20 totes les unitats d’infantil tinguen el corresponent mestre/a i educador/a. A més, continuarem exigint la negociació immediata de la normativa de plantilles per a dotar a la totalitat dels nostres centres del professorat i del personal PESE adequat per a cobrir les necessitats reals del nostre alumnat, que són la formació integral com a ciutadans i ciutadanes des d’una perspectiva inclusiva i plurilingüe.
Etiquetat com a
b_setmanal_1Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.