STEPV reclama la reducció horària a 23h lectives en mestres i 18h en la resta de cossos

La Conselleria planteja mantindre les 25h lectives en mestres i la reducció en secundària a 18h de forma progressiva en dos cursos

Campanya "Ja toca!" de STEPV que reclama la reducció de ràtios i hores lectives, entre altres mesures

dimecres 08 maig 2019 13:00 h

Demà dijous 9 de maig es negocia en Mesa Sectorial la proposta de Decret que té per objecte determinar la jornada lectiva del personal docent en els centres docents públics de la Comunitat Valenciana i el nombre màxim d’alumnat per aula.

STEPV no està d’acord amb la forma en què la Conselleria ha plantejat la reversió de les retallades aplicades

Recordem que el Reial Decret Llei 14/2012 establia obligatòriament que l’horari lectiu del professorat del d’infantil i primària era de 25 hores lectives i, en el cas de secundària i resta de cossos, passava de 18 a 20 hores.
Igualment, el Reial Decret Llei permetia l’augment d’un 20% de les ràtios en totes les etapes educatives, fet que el govern del PP d’aquell moment va aplicar implacablement al País Valencià. Aquestes mesures van comportar una retallada molt important de professorat. Es van perdre més de 3000 llocs de treball, que van arribar a 5000 en aplicació d’altres mesures (anteriors i posteriors a aquestes), entre 2010 i 2014.
A més, la proposta de decret de la Conselleria no contempla l’especificitat dels CAES quant a la reducció de ràtios, que ara per ara és de 20 alumnes per aula. Caldria que el decret ho contemplara perquè l’ordre d’inclusió publicada recentment deroga, entre altres coses, la normativa de referència que regula els CAES. Per tant, si no es fa cap referència a les ràtios dels CAES es genera un buit legal i una inseguretat jurídica en aquests centres.
El govern del Botànic ha reduït les ràtios en els centres educatius de manera progressiva des de 2015, però encara estem lluny d’unes ràtios alumnat/professorat satisfactòries per als nivells de qualitat desitjats. I quant a l’horari lectiu, es manté l’establert pel Reial Decret Llei excepte en algunes responsabilitats del professorat de secundària des del present curs (tutories i atenció a la diversitat) amb una reducció d’una hora lectiva. La pressió de STEPV va contribuir a aquest fet, tot i que va ser insuficient ja que no afectava al conjunt del professorat.
Ara, la Conselleria proposa un decret per a retornar a la situació anterior a les retallades, però manté les 25 hores lectives en infantil i primària i es redueixen progressivament les hores de la resta de cossos docents (de 20 a 19h en el curs 2019/20 i de 19 a 18h en 2020/21). Quant a la reducció de les ràtios es manté aquesta progressivitat iniciada en el curs 2016/17 i, per tant, no hi ha cap novetat en aquest aspecte.
STEPV no està d’acord amb la forma en què la Conselleria ha plantejat la reversió de les retallades aplicades pel RD-Llei de 2012 ja que, d’una banda, l’horari en el cos de mestres hauria de ser de 23h lectives com a màxim, com recomana la llei 4/2019 del Ministeri d’Educació, i tendir a una reducció encara major. I en el cas de la resta de cossos la recuperació de les 18h lectives s’hauria de produir el curs que ve i no esperar encara un altre curs a fer-se realitat.
És per això que STEPV plantejarà demà en la Mesa Sectorial la necessitat de reduir les hores lectives tant del cos de mestres (23h) com de secundària i resta de cossos (18h) el curs que ve i avançar en la reducció de les ràtios, especialment en primària en què la progressivitat tarda més en aplicar-se ja que és l’etapa educativa més llarga (6 cursos).

 

Etiquetat com a

mesa sectorial

Comentaris

Francesc Pérez Baldó

08 maig 2019 / 20:17 h

No queda massa bon sabor de boca entre el professorat de la gestio del botanic pel que fa al professorat com potser s’haja vist ja a les darreres eleccions. Veurem si saben prende nota


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR