Llengua

STEPV i Escola Valenciana es reuneixen per analitzar la situació del valencià a l’ensenyament

Les dues entitats impulsaran accions per a frenar l’aplicació de l’ordre de plurilingüisme que es publicarà en breu

dijous 20 novembre 2014 09:56 h

STEPV i Escola Valenciana s’han reunit per analitzar la situació de l’ensenyament en valencià, especialment la nova ordre d’aplicació del plurilingüisme que pretén realitzar una consulta als pares i mares sobre els programes lingüistics plurilingües i imposar una assignatura en castellà en els programes en valencià.

STEPV i Escola Valenciana s’han compromés a treballar conjuntament per a posar fre a aquesta política de marginació del valencià

Les dues entitats coincideixen en què el model plurilingüe de la Conselleria d’Educació limita l’extensió de l’ensenyament en valencià i no serveix per assolir l’objectiu que marca la legislació vigent perquè l’alumnat assolisca les mateixes competències lingüístiques en les dues llengües oficials.
El decret de plurilingüisme de 2012, que no ha comptat amb el suport ni el consens de la comunitat educativa, s’està aplicant en el segon cicle d’educació infantil i, el curs que ve, s’aplicarà al primer curs d’educació primària. La Conselleria ha preparat ara una ordre de desplegament del decret i convocarà consultes a les famílies en tot el sistema educatiu perquè es pronuncien sobre el progama plurilingüe (en valencià o en castellà) que volen per als seus fills. STEPV i Escola Valenciana entenen que aquesta consulta és innecessària, dubten de la seua legalitat i crearà un conflicte innecessari entre les famílies i aquestes i el centre educatiu. A més, és la Conselleria la que decidirà en última instància quin programa plurilingüe aplica en el centre perquè la consulta no és vinculant.
En definitiva, aquesta nova normativa que es publicarà en breu serà un instrument més en mans del govern valencià per a continuar entrebancant l’ensenyament en valencià al sistema educatiu públic. Recordem que només el 30% de l’alumnat estudia en valencià, no per falta de demanda sinó per les polítiques involutives del govern valencià en matèria lingüística, no només en ensenyament sinó en el conjunt de la societat valenciana.
Per tot això, STEPV i Escola Valenciana s’han compromés a treballar conjuntament per a posar fre a aquesta política de marginació del valencià i oferir alternatives perquè el pròxim govern de la Generalitat es comprometa a potenciar l’ensenyament en valencià i plurilingüe en el sistema educatiu.

Etiquetat com a

valencià llengua

Comentaris

Josep Franco Giner

20 novembre 2014 / 12:16 h

Ben fet. Als polítics que arriben, pedagogia. Haurien de llegir-se els dos documents -un de l’STEPV i l’altre d’EV- que es varen elaborar a les envistes del Decret de Plurilingüisme. Pedagogia distinta però amb el mateix objectiu, al sud, i al sud del sud -que també n’hi ha- i a les ciutats dimitides, i als ponents indissolubles. I si cal, anomenar les coses pel seu nom, que la gent en general sàpiga de què parlem, què ens hi juguem. Els polítics que han d’arribar ja no poden ignorar què és el que realment està passant amb la llengua, més enllà o més ençà de les xifres disfressades. I algú els ho haurà de dir. Trobe que convé que siga aviat, ja si és possible. I encara més, suggeriria que feren ben visibles les seues propostes per la llengua. Altrament el naufragi serà inevitable, em tem.
Salutacions cordials, companys.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR