Meses de negociació
STEPV demana millores en les condicions laborals del professorat d’Orientació
Es negocia l’ordre que desenvolupa el Decret d’Orientació

Manifestació el 30 d'abril per una orientació de qualitat
Aquest matí s’ha negociat l’ordre que desplega el Decret 72/2021 d’Orientació Educativa, que ha suprimit els SPES i que s’ha aplicat aquest curs 2021/22. L’ordre proposada estableix les funcions del professorat d’orientació i de tots els òrgans de coordinació i estableix la planificació de l’orientació. Igualment es modifiquen alguns articles de l’ordre 20/2019 per la qual es regula la resposta educativa per a la inclusió.
El Sindicat trasllada a la mesa les reivindicacions del col·lectiu d’orientació
STEPV no està d’acord amb la supressió dels SPEs i va proposar en el seu moment el manteniment dels SPEs, sense perjudici de dotar els centres d’educació infantil i primària i d’educació especial de professorat d’orientació.
D’altra banda, el Sindicat ha criticat que la negociació d’una ordre tan important es convoque en el mes de juliol, quan els centres estan immersos en el tancament del curs i en la preparació del curs que ve. I més tenint en compte que l’aplicació del nou model d’orientació ha generat molts problemes com:
1.- La problemàtica dels horaris del professorat d’orientació en els CEIP i CEE no s’ha solucionat. I ja s’han negociat les instruccions d’inici de curs quan primer calia negociar aquesta ordre.
2.- Les agrupacions d’orientació en zona també han tingut molts problemes. Moltes vegades perquè són poques persones i en alguns casos amb poca experiència i, per tant, han hagut de recórrer a fórmules poc reglamentades per poder resoldre els problemes als quals han hagut de fer front. La immensa majoria s’hi senten sols per a fer front als problemes del dia a dia. A més, tenen problemes per a trobar espais escaients per a reunir-se.
3.- L’excés de burocràcia per a dur endavant qualsevol gestió. A més, el material psicotècnic està repartit pels centres educatius, de manera que no hi ha suficient material i els centres no tenen pressupost per comprar-ne (o almenys aquesta és la resposta en molts centres educatius).
En conclusió, l’aplicació del decret d’orientació no s’està desenvolupant en les millors condicions perquè la supressió dels SPES ha dispersat els recursos i ha dificultat la solució a problemes del dia a dia, a més d’empitjorar les condicions laborals del professorat.
Per solucionar aquests problemes, STEPV reivindica recuperar els SPES i, mentrestant:
1.- Solucionar l’horari del professorat d’orientació en els CEIP i CEE: 25h de permanència i 5 de còmput mensual, com a secundària.
2.- Reconeixement de la coordinació d’equip d’orientació en CEIP i CEE equivalent a la caporalia de departament i de la persona coordinadora de l’AOZ: descompte horari i retribuït.
3.- Increment del nombre de professorat d’orientació (mínim 1 per cada 500 alumnes) i negociació de les plantilles de totes les etapes. Manteniment del professorat PAM sol·licitat pels centres, especialment de PT i AL.
4.- Dotació econòmica suficient en tots els centres educatius per a fer front a les necessitats de materials dels equips d’orientació i garantir els espais adequats per a reunir-se.
A més d’aquestes propostes globals, el Sindicat ha traslladat una sèrie d’esmenes concretes a l’articulat per millorar-ne la redacció i facilitar la tasca del professorat d’orientació i la resta del personal que hi treballa en els equips d’orientació i la resta d’estructures.
La Conselleria ha contestat a les propostes plantejades pel Sindicat que és molt difícil encaixar l’horari de secundària en un centre d’infantil i primària, perquè l’organització és diferent. Quant a la reducció horària i l’abonament de les coordinacions comparteixen la proposta, tot i que no poden fer-la efectiva per qüestions pressupostàries. Respecte a les plantilles, la negociació es preveu prompte perquè s’hi està treballant.
STEPV agraeix que la Conselleria compartisca algunes de les propostes plantejades però es quedaran sense aplicació mentre no hi haja pressupost suficient per aplicar-les, que és el principal problema per aplicar la normativa d’inclusió i el decret d’orientació. Cal més plantilla i millors condicions laborals i cal reduir les ràtios d’alumnat. Mentrestant, s’està incrementant la càrrega de feina del professorat i empitjorant les seues condicions.
En el torn obert STEPV ha demanat el manteniment del professorat PAM que precisament afecta sobretot professorat de PT i AL, després que la Conselleria comunicara que el professorat extra per Covid desapareixerà el curs que ve.
El Sindicat també ha demanat un calendari de les adjudicacions de juliol, ja que encara no s’han adjudicat ni les persones desplaçades i suprimides, quan normalment es realitza la primera setmana de juliol.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Centenars de persones es manifesten per la millora de l’orientació educativa
30 abril 2022 / 15:02 h