Condicions laborals
STEPV considera totalment insuficient la proposta de plantilles presentada avui pel secretari autonòmic
La Conselleria ha presentat la seua proposta sobre les plantilles docents d’infantil i primària en la segona sessió del grup de treball
La sessió d’avui ha començat amb retard, donat que prèviament s’ha presentat la proposta a les associacions de direccions. En la nova sessió del grup de treball, el secretari autonòmic Miquel Soler ha presentat la proposta de la conselleria per millorar les plantilles docents dels centres educatius d’infantil i primària. Tot i que, de moment, no es facilitarà la documentació al Sindicat, sí que s’ha explicat el seu contingut.
STEPV convocarà aviat assemblees per debatre aquesta qüestió tan important per a la qualitat de l’ensenyament
La secretaria autonòmica ha explicat els criteris que s’han fet servir pel disseny de les noves plantilles, perseguint l’objectiu de consolidar la dotació del PAM a les plantilles i no sols recuperar les plantilles del 97 sinó millorar-les. Els criteris han estat:
- En primer lloc, apostar per la recuperació de la figura del mestre tutor per cada unitat.
- En segon lloc, incrementar la dotació d’hores de dedicació dels equips directius i les coordinacions docents.
- Atendre la reducció horària de 25 hores lectives a 23.
- També poder oferir una xicoteta millora a aquells centres que es van veure “menys afectats” per la norma del 2013.
Una de les novetats presentades és que una part de la plantilla de catàleg puga ser triada per les direccions d’acord amb les característiques, necessitats i projectes del centre. STEPV considera que els centres han de tenir unes plantilles estables que puguen oferir un ensenyament de qualitat i que puguen respondre a les necessitats actuals dels centres, atendre la inclusió i el plurilingüisme. Aquesta estabilitat no s’aconsegueix amb la tria de perfils, si no oferint totes les places en els concursos de trasllats per tal que el professorat aconseguesca una destinació definitiva en el centre. Altrament, significarà que eixes places no seran estructurals i el professorat que les ocuparà pot anar canviant periòdicament de centre, mantenint la inestabilitat de les plantilles que es vol combatre.
La secretaria autonòmica també ha explicat que en la seua proposta volen garantir la presència de les especialitats de PT i AL a tots els centres. El sindicat ha reclamat que una de les principals qüestions que cal resoldre amb aquestes plantilles és l’atenció adequada a la inclusió educativa i que no es pot prescindir de cap d’aquestes especialitats. A més, STEPV ha sol·licitat que es tinguen en compte les unitats d’infantil (també les de 2/3 anys) per a la dotació d’aquests professionals, que la dotació siga progressiva en funció del nombre d’unitats (1 PT i 1 AL per cada sis unitats) i dotació extraordinària per a centres que ho necessiten, així com la inclusió i millora de la dotació del personal d’orientació. El sindicat també ha demanat la incorporació d’altres agents d’externs de suport a la inclusió (fisioterapeutes, personal educador, treballadors i educadors socials…). El secretari autonòmic ha respost que en aquesta ordre no es tractarà la plantilla d’orientació ni altres agents, tot i que tenen voluntat d’anar augmentar-la progressivament.
Igualment, el secretari autonòmic ha avançat que estan estudiant fórmules per poder catalogar llocs de primària i infantil amb B2 per poder garantir l’aplicació de la llei de plurilingüisme. STEPV ha demanat una reflexió sobre l’aplicació del plurilingüisme, tot tenint en compte les experiències d’altres territoris els quals aplicaven un model similar que ha demostrat no ser efectiu perquè l’alumnat no aprén ni la matèria ni la llengua. El sindicat ha demanat una vegada més una ampliació de la plantilla de professorat d’anglés que permeta fer desdoblaments i metodologies que permeten un ús real de la llengua estrangera.
Algunes de les altres propostes que STEPV ha presentat de nou han sigut:
- - La reducció de 25 hores lectives a 23 s’ha de reflectir clarament en un augment de plantilla.
- - Tenir en compte les casuístiques particulars dels centres d’educació infantil.
- - Mestre de suport en infantil per cada dues unitats.
- - Garantir un reforçament mínim per a totes les unitats.
- - Dotar de professorat especialista itinerant a aquells centres afectats pel nombre d’unitats (CRAs i incomplets) i no tenen plantilla completa.
- - Dotació extraordinària per als centres de caràcter singular amb especial atenció a aquells que atenen més del 50% d’alumnat amb necessitat de compensació de desigualtats.
- - Dotació extraordinària per als centres que tenen una UECO, centres de matriculació preferent…
- - Plantilles de CEE, per a les quals conselleria encara no ha formulat una proposta concreta.
- - Cobertura efectiva de les hores de dedicació als equips directius, coordinacions, membres del comité de seguretat i salut laboral de i les juntes de personal.
El sindicat ha demanat una nova sessió del grup de treball amb tota la documentació per poder treballar aquesta qüestió amb els centres educatius i poder contraargumentar les respostes de la secretaria autonòmica amb dades. Igualment, la sessió s’ha tancat sense poder exposar amb el temps suficient algunes de les qüestions que no quedaven resoltes.
STEPV convocarà aviat assemblees per debatre aquesta qüestió tan important per a la qualitat de l’ensenyament i l’estabilitat de tot el professorat.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.