Meses de negociació

STEPV considera totalment insuficient la proposta de plantilles d’educació infantil i primària i EE

STEPV no descarta convocar mobilitzacions per reclamar una millora efectiva de les plantilles

Concentració de STAS i STEPV Intersindical Valenciana reclamant millors plantilles durant la Mesa Sectorial

dijous 15 desembre 2022 18:04 h

Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial per a tractar l’ordre de plantilles d’Educació Infantil, Primària i Educació Especial. La negociació d’aquesta normativa és importantíssima i fonamental per als centres educatius, per al professorat i per a l’alumnat, ja que estableix el professorat mínim necessari per a poder fer funcionar un centre.

El Sindicat ha forçat que no es tanque la negociació avui, com pretenia la Conselleria

Recordem que el govern del PP va retallar les plantilles docents, d’infantil i primària, però també de secundària i FP (negociació que també està prevista en aquest curs). STEPV porta anys reclamant la negociació de les plantilles per adequar-les a les necessitats de l’alumnat, i la proposta de la Conselleria es queda curta.
La Conselleria ha elaborat una proposta fonamentada en tres objectius principals: recuperar la figura de mestre-tutor per cada unitat, millorar no sols la norma del PP sinó també l’anterior (any 1997) i cobrir la reducció horària a 23 hores lectives.
Tot i això, aquesta proposta no dona resposta a les necessitats actuals dels centres educatius. La filosofia de la inclusió educativa com a principi rector de l’organització escolar encetada per la mateixa Conselleria, materialitzada al Decret i Ordre d’Inclusió, requereix ara unes plantilles enfortides amb mestres especialistes d’atenció especialitzada que puguen donar resposta a les necessitats de l’alumnat, però també a les necessitats del centre i la resta de personal docent i no docent. En un sentit similar, la política lingüística d’aquesta conselleria, requereix unes plantilles amb recursos suficients per a poder desenvolupar els Projectes Lingüístics dels centres, que passa, com no pot ser d’altra forma, per garantir la suficient dotació de professorat especialista de llengua estrangera.
La proposta de Conselleria tampoc satisfà les necessitats de plantilla dels centres d’Educació Especial, centres singulars, etc.
A banda de ser una proposta insuficient, també resulta molt preocupant el gran volum de personal que queda a decidir pels centres educatius, així com la manca de concreció de les especialitats (no es fa diferència entre les especialitats de llengua estrangera i educació física ni entre pedagogia terapèutica i audició i llenguatge).
Un altre dels aspectes negatius que recull l’esborrany és la sobredotació de places catalogades amb el requisit d’anglés per aplicar la llei de plurilingüisme. En l’etapa d’Infantil, per exemple, amb una necessitat de sols el 10% del temps lectius, es cataloguen un 25% dels llocs amb aquest requisit. En l’etapa de primària, la xifra és del 20%.
En la negociació, STEPV ha manifestat rotundament la necessitat d’enriquir la dotació de professorat i ha presentat moltes esmenes per poder millorar la proposta, així com una segona sessió de la negociació per poder tractar les possibles aportacions. Algunes de les propostes destacades han estat:
- Dotació d’un educador/a per unitat en infantil 2-3 anys.
- Inclusió de l’etapa d’Infantil per al càlcul de la dotació de personal de suport a la inclusió.
- Incloure un apartat específic per donar de plantilla extra de catàleg als centres de matriculació preferent.
- Dotació extra de plantilla i no per PAM als centres de caràcter singular, independentment d’on estiguen ubicats.
- Dotació específica per als CEI que garantisca una correcta atenció a alumnat,  així com la baixada d’hores lectives i les hores de coordinació i equips directius.
- Dotació d’especialista de PT i AL per cada sis unitats.
- Concreció en la dotació de personal de les diferents especialitats per cada unitat.
- Augment detallat de professorat per cobrir les hores dedicades als equips directius i les coordinacions.
- Eliminació de llocs a determinar pels centres educatius.
- Concreció en la dotació extraordinària de professorat als centres de caràcter singular.
- Millores per als centres d’Educació Especial (garantia mínima suficient i professorat extraordinari segons característiques de l’alumnat).
- Incloure també els centres motòrics i els centres que matriculen més del 25% d’alumnat amb necessitats de compensació educativa, amb independència de la seua ubicació.
Igualment, el sindicat ha sol·licitat la revisió dels canvis que repercutiran en la dotació actual dels centres, doncs, segons les dades de les quals disposa STEPV, hem detectat que sols un 45% de centres augmentaran la seua plantilla, mentre que un 23% es mantindria igual i un 32% perdria personal. Aquestes dades són molt preocupants i per això STEPV convocarà assemblees per poder debatre sobre la convocatòria de mobilitzacions per reclamar una millora efectiva de les plantilles per a tots els centres educatius. A més, ha sol·licitat que, donada la importància d’aquesta ordre i la possible continuïtat que tinga en el temps, no es tanque la negociació avui i es dedique una segona sessió per acabar de debatir la proposta.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR