Meses de negociació

Problemes “tècnics” per abonar les retribucions per lluitar contra la bretxa salarial en educació

La Conselleria explica en Mesa Tècnica que intervenció econòmica ha denegat l’abonament dels acords retributius per lluitar contra la bretxa salarial

dijous 30 novembre 2023 16:34 h

Aquest matí ha tingut lloc una Mesa Tècnica per abordar la situació de l’aplicació dels acords signats amb l’anterior Conselleria sobre la bretxa salarial.  Aquests acords es van signar en 2019 i 2020 en Mesa Sectorial però encara no s’han aplicat. També es va tractar una proposta en gener de 2022 que tampoc s’ha aplicat.

És inaudit que permeten que més de 5 milions d’euros es queden en els llimbs o que, fins i tot, es puguen perdre

Una mica d’història

En el marc del II Acord Govern-Sindicats per a la millora de l’ocupació pública i de les condicions de treball de la Mesa General de la Funció Pública (de la qual STEPV-Intersindical Valenciana va ser expulsada en 2018) es va acordar derivar una part de la massa salaria del funcionariat a la implantació de plans o de projectes de millora de la productivitat o de l’eficiència, la revisió de complements específics entre llocs amb funcions equiparables, l’homologació de complements de destinació, o l’aportació a fons de pensions.

En 2019 aquesta part de la massa salarial corresponia a un 0,25% i en 2020 a un 0,30%. En les respectives meses sectorials d’educació en què es van tractar a què es destinarien aquests percentatges de la massa salarial es va acordar destinar el 0,25% en 2019 i una part del 0,30% de 2020 a la lluita contra la bretxa salarial. En total 5.186.980,00€ a partir de l’1 de gener de 2020 que s’havien d’aplicar a compensar les excedències i reduccions de jornada per cura de familiar, que majoritàriament afecten a les dones en el sistema educatiu.

Aquest acord de Mesa Sectorial d’Educació es va publicar en el DOGV l’11 de juny de 2021, com podeu comprovar en aquest enllaç.

En 2022, la Mesa General de Funció Pública va acordar el «Programa temporal de lluita contra la bretxa salarial i racionalització i millora de la classificació de llocs», en la qual també es destinarien, per als anys 2022, 2023 i 2024, 6,5 milions d’euros (en educació entre un terç i la meitat). La Conselleria va proposar dedicar-los a equiparar el complement de direcció del cos de mestres a secundària i abonar les tutories dels i les mestres. STEPV no hi va estar d’acord perquè realment no s’estaven destinant a la bretxa salarial, objecte del programa.

Aquests acords mai es van aplicar, malgrat les nombroses peticions del Sindicat perquè s’abonaren.

Desestimació d’intervenció econòmica

Segons la Conselleria, intervenció econòmica ha desestimat en un informe de setembre de 2023 l’abonament d’aquesta compensació perquè no existeix cap complement retributiu on implementar aquestes partides pressupostàries. Per això, la Conselleria ha convocat els sindicats per acordar on destinar aquestes quantitats.

En principi, la Conselleria només es referia al «Programa temporal de lluita contra la bretxa salarial i racionalització i millora de la classificació de llocs», de 2022, destinat als equips directius del cos de mestres i a les tutories que, segons la Conselleria, mai es va traslladar al Consell de la Generalitat per a la seua aprovació.

En advertir STEPV que també faltava l’aplicació dels acords de 2019 i 2020 sobre bretxa salarial, la Conselleria ha respost que no tenen constància que els més de 5 milions d’euros estiguen reservats en Hisenda per a ser abonats. És a dir, no saben exactament si s’han “perdut” i, si és així, si es poden recuperar. STEPV ha insistit encaridament que aquestes quantitats estan acordades i publicades al DOGV i, per tant, sí o sí s’han de recuperar. La Conselleria s’ha compromés a consultar a Hisenda sobre la manera de recuperar aquestes partides acordades.

Poc de marge per lluitar contra la bretxa salarial

Ens trobem en una situació incoherent, ja que si hem cedit part de la nostra nòmina a la lluita contra la bretxa salarial, que en educació es concreta en què les excedències i les reduccions de jornada, amb la consegüent pèrdua de poder adquisitiu, majoritària recau sobre les dones, ara resulta que no es pot compensar a aquest col·lectiu perquè no existeix un complement retributiu destinat a aquesta qüestió. Un fet que requereix la modificació dels complements retributius mitjançant una normativa superior per poder aplicar-ho, un fet que ha reivindicat STEPV, però que actualment no es produirà perquè la Conselleria té fins el 15 de desembre per decidir on s’inverteixen aquestes partides.

Proposta de STEPV

Per tant, i donat el poc temps de marge per decidir on es destinen aquestes partides i tenint en compte que s’han d’assignar a col·lectius feminitzats i infraclassificats, STEPV ha proposat que s’invertisca en el complement específic del cos de mestres, ja que compleixen els dos requisits. En el cos de mestres (cos A2) hi ha aproximadament un 80% de dones i un 20% d’homes i, a més, cobren menys que el professorat de secundària (cos A1). També ha proposat que d’estudie si es pot aplicar en les especialitats més feminitzades i infraclassificades, bàsicament en algunes especialitats de sectors singular d’FP, també del cos A2.

Som conscients que queda fora el professorat de la resta de cossos que també s’ha agafat excedències o reduccions de jornada per cura de familiars, però el marge d’aplicació és mínim. Aplicar un increment linial a tot el professorat de tots els cossos a penes tindrà cap impacte en les retribucions i es difumina encara més la lluita contra la bretxa salarial.

En tot cas, segons la Conselleria, per als anys 2025, 2026 i 2027 caldrà tornar a tractar aquesta qüestió i caldrà estudiar com ampliar al conjunt del professorat de tots els cossos la reducció de la bretxa salarial.

La solució, per a STEPV, passa per no penalitzar amb la reducció de les retribucions al professorat que s’agafe una excedència o una reducció de jornada per cura de familiars.

Altrament, estem condemnats a una simple compensació que no cobreix la totalitat de la reducció salarial, deixant en paper mullat la lluita contra la bretxa salarial en l’àmbit educatiu.

Inacció dels sindicats de la Mesa General de la Funció Pública

Segons s’ha manifestat durant la Mesa Tècnica, els sindicats presents en la Mesa General (CCOO, UGT i CSIF) fa mesos que coneixen aquesta situació i no han fet res perquè se solucionara ni han demanat a la Mesa Sectorial d’Educació que es tractara la qüestió, ni amb l’anterior govern ni ara.

És inaudit que permeten que més de 5 milions d’euros es queden en els llimbs o que, fins i tot, es puguen perdre i no hi haja cap tipus de reacció per part d’aquests sindicats per impedir-ho. En la Mesa d’avui, ha hagut de ser STEPV-Intersindical Valenciana (expulsada de la Mesa General en 2018, com ja hem dit) la que exigisca la recuperació d’aquesta quantitat destinada a un tema tan delicat com la lluita contra la bretxa salarial que afecta massivament les dones.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR