Meses de negociació

Mesa Sectorial sobre l’aplicació de la nova llei de Formació Professional

Sobre el concurs de trasllats autonòmic de secundària i altres cossos la Direcció General de Personal informa que estan treballant encara per intentar dur-lo a terme

dijous 16 maig 2024 16:24 h

Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial per a tractar l’orde que regula la implantació de la nova Llei d’FP al País Valencià.

STEPV ha trobat a faltar més reunions per a tractar els canvis tan profunds que la nova llei d’FP incorpora per treballar amb més temps les novetats incorporades en la aquesta ordre. En eixe sentit, el Sindicat considera que no s’han abordat com cal la situació real del teixit productiu valencià i les característiques particulars de cada Família Professional.

D’altra banda, en no refer-se els currículums no sols es mantenen els continguts ja obsolets en totes les Famílies Professionals, sinó que la introducció de nous mòduls implica la reducció d’hores dels ja existents. A més segueix la incògnita de la forma de realització d’horaris en les desiderates, ja que ni s’ha inclòs l’FP Bàsica ni el Semipresencial, ni tampoc l’atribució docent resultant d’aplicació als nous mòduls, situació relacionada amb el fet que s’ha celebrat aquesta Mesa Sectorial el mateix dia i a la mateixa hora en què se celebra la mesa del Ministeri sobre l’RD de mínims i atribució docent, per la qual cosa l’ordre haurà d’introduir els aspectes que en l’esmentat RD queden recollits.

Novetats de la llei

Les novetats d’aquesta nova llei són, d’una banda la modificació de la Formació en Empreses, on passem de tindre 400 hores de FCT a realitzar 500, de les quals 100 hauran de ser realitzades en primer. Això planteja seriosos dubtes pedagògics, ja que en esta etapa els estudiants encara es troben en un procés d’adaptació a l’entorn educatiu i de desenvolupament de les competències bàsiques necessàries per a afrontar les exigències de la formació en empreses.

El Sindicat ha plantejat una possible sobrecàrrega de feina en aplicació de la nova llei ja que l’inici de les pràctiques començarà en la segona avaluació i es compatibilitzarà amb la docència.

D’altra banda, també s’introdueixen nous mòduls, alguns amb una quantitat d’hores significatives, sense especificar l’atribució docent, per la qual cosa no es resol la incògnita de qui impartirà aquests mòduls, ja que aquesta qüestió s’està negociant precisament aquest mateix matí en el Ministeri d’Educació.

El que sí que és obvi és que el Departament d’Anglés i l’alumnat, són els més perjudicats amb esta reforma, en retirar les hores d’aquest mòdul dels segons cursos de tots els cicles. La Conselleria s’ha compromés a buscar solucions a aquesta problemàtica.

Pel que respecta a la resta de Famílies Professionals, la disminució d’hores en els diferents mòduls ha fet saltar l’alarma del sindicat per les possibles retallades de plantilla que es poden produir. La Conselleria ha garantit que cap docent es veurà afectat perquè es mantindran tots els horaris i tota la plantilla docent perquè també s’han de fer moltes tasques de seguiment de l’alumnat mentre estiga formant-se a les empreses.

STEPV ha criticat que el retard en tindre la normativa del desenvolupament de la FP, també per part del Ministeri d’Educació, provocarà una sobrecàrrega de feina dels equips directius i del professorat per a la preparació del curs que ve. Per això el Sindicat ha demanat que se sol·licite una pròrroga al Ministeri per a paralitzar la implantació el curs 24/25 d’aquesta nova Llei.

També ha plantejat la realització de meses tècniques o grups de treball, on s’estudien modificacions per a allargar els cicles, com ja es fa en altres comunitats.

Sobre el concurs de trasllats autonòmic

En arribar el torn de paraules el Sindicat ha plantejat que esperàvem la presència de la direcció general de personal per explicar si el concurs de trasllats autonòmic de secundària, FP, EOI i ensenyaments artístics finalment es resoldria aquest curs o no i ha proposat a la resta de sindicats de reunir-se d’urgència amb la direcció general de personal com finalment ha sigut.

Durant la reunió amb la DG de Personal i altres membres del seu equip, se’ns ha informat que estaven estudiant una última possibilitat per dur a terme el concurs autonòmic però que encara no disposaven de la seguretat jurídica total per dur endavant el concurs. En el moment en què tinguen resposta convocaran la Mesa Sectorial per explicar si finalment s’executa o no el concurs, i s’han compromés a fer-nos arribar un informe amb totes les gestions i vies que han explorat per dur endavant el concurs.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR