Meses de negociació

Les instruccions d’inici de curs de les EOI empitjoren les condicions laborals del professorat

El Sindicat s’oposa a alguns plantejaments de la DGPLGM i rebutja part del contingut de les instruccions d’inici de curs de les Escoles Oficials d’Idiomes

divendres 16 juliol 2021 08:20 h

Dijous 15 de juliol va tindre lloc la mesa sectorial per negociar les instruccions d’inici de curs de les Escoles Oficials d’Idiomes. Una mesa que STEPV, ja al mes d’abril, va demanar avançar en el temps a la vista dels criteris per la confecció de grups enviats a les escoles on ja es perfilava el que La DGPLGM ha plasmat al document negociat hui.

Mantenir els grups complementaris va en detriment de l’alumnat oficial

El Sindicat ha mostrat el seu rebuig a alguns plantejaments recollits a l’esborrany. Aquestes instruccions que haurien de correspondre a un retorn a les condicions laborals anteriors a les retallades no comporten cap millora pel professorat EOI i les Escoles Oficials d’Idiomes, ans al contrari, empitjoren o consoliden l’empitjorament que ha anat in crescendo des de fa anys.
Entre les modificacions d’última hora rebudes oralment s’incloïa la modificació de la data per comunicar la tipologia de grups formatius complementaris per part dels centres que inicialment era el 19 de juliol i hui s’ha plantejat que siga el 27. El Sindicat ha respost que hauria de ser al setembre i que eixos grups complementaris d’entrada s’haurien de mantindre únicament en cas que els centres i els diferents departaments ho consideren convenient en ares de la seua autonomia organitzativa però que el marc general hauria de ser el de 4 grups curriculars per docent sumant 18 hores lectives. La DGPLGM ha afirmat que s’atendran els canvis puntuals que es puguen produir entre la oferta enviada des dels centres ara al juliol si existeixen modificacions necessàries arribat el mes de setembre.
Quant al calendari proposat, el Sindicat ha plantejat la seua inviabilitat tenint en compte la coincidència amb la convocatòria extraordinària de les PUC, les proves de nivell i el procés de matrícula en marxa, per tant que es revise tant la data prevista d’inici com la de finalització. Sobre les PUC s’ha traslladat que amb el calendari de les instruccions la convocatòria ordinària del curs que ve es disposarà d’un dia menys que a la ordinària d’enguany que ja era inacceptable tal i com el Sindicat va traslladar en el seu moment. STEPV ha demanat que mentre no es porte a terme una ampliació de plantilla o es limite realment la quantitat d’alumnat lliure s’hauria de fer una única convocatòria PUC, tal i com es demana des dels centres, i que en aquest cas la demanda de certificació en valencià hauria de ser absorbida per la JQCV i per la CIEACOVA amb més convocatòries. La DGPLGM s’ha mantingut en la línia de NO acceptar una única convocatòria PUC.
Pel que fa a l’obligatorietat d’oferir cursos complementaris d’iniciació de tots els idiomes STEPV ha dit que per una banda aquesta iniciació correspon als grups curriculars del nivell 1A2 i que en tot cas s’hauria de plantejar en funció de la realitat de cada centre/idioma. La DGPLGM ha comentat que la idea d’eixos cursos és la de captar alumnat per poder reconduir-lo posteriorment als grups curriculars.
A l’apartat relatiu a les coordinacions les reivindicacions traslladades de nou en mesa sobre tots aquests aspectes es resumeixen en recuperar les reduccions que recollia l’ORDRE de 14 de juliol de 2009, anterior a les retallades. Dit d’una altra manera modificar l’Ordre 87/2013 i partir d’un altre marc normatiu. En eixe sentit la DGPLGM ha afirmat que cap al desembre es presentarà un esborrany per modificar eixa Ordre i que 2021-2022 serà el darrer curs amb la estructura actual de 4 grups curriculars i un complementari i que s’exploraran altres fórmules alternatives que emanaran de la futura modificació de l’Ordre de 2013. El sindicat ha reiterat que ja aquest curs s’hauria d’estar tornant a les 18h lectives sense grup formatiu o en el cas de mantindre els formatius disminuir la càrrega de grups curriculars.
L’estructura que planteja la DGPLGM a les instruccions comporta 4 grups curriculars de 4h i un grup complementari de 2h per cada docent. El Sindicat ha tornat a exposar que la insistència de mantenir els grups complementaris va en detriment de l’alumnat oficial i que les 120 h que marca el currículum són mínimes i que són insuficients per impartir tot el currículum corresponent i més encara amb la implementació de la mediació lingüística. STEPV ha tornat a plantejar la proposta de mantindre 4 grups curriculars de 4’30h sense formatiu o alternatives a la proposta de la DGPLGM com ara mantindre les classes de 4’15 i un grup formatiu d’una hora en casos excepcionals segons context o d’altres formules com 3 grups curriculars i 1 grup complementari però de 120 h, 3 grups curriculars i 2 grups complementaris e 60 h… Siga com siga la DGPLGM es manté en els seus plantejaments, tot i que sí s’ha compromès a que cap docent hagi de fer més de 18 h lectives i que les possibles situacions que no responguen a aquesta realitat siguen comunicades per solucionar-les.
Sobre l’organització lectiva pels grups que no pugen garantir la distància de seguretat, STEPV ha plantejat poder recuperar les 4 opcions de les que s’ha disposat aquest curs en funció de la realitat de cada centre i les seues possibilitats ja que des del punt de vista tècnic no totes les escoles disposen de la mateixa situació infreastructural o tecnològica i en alguns casos els plantejaments de les instruccions són inviables. De la mateixa manera també s’ha posat de manifest l’esforç fet per treballar amb la plataforma AULES i que no s’hauria d’excloure com a possibilitat d’organització lectiva.
El Departament de Valencià i les seues problemàtiques específiques han estat traslladades al llarg de la negociació. Des de la DGPLGM s’ha afirmat que estudiarien la proposta de crear la figura de Coordinació PUC de valencià per alleugerir mínimament la sobrecàrrega d’aquest professorat, la qual cosa continua sense donar solucions a la saturació d’aquest col·lectiu. Sobre la plataforma telemàtica emprada per les correccions de producció i coproducció de textos escrits s’han traslladat les deficiències i defectes viscuts a la darrera convocatòria. A l’apartat de les jornades formatives es plantejava que pels col·laboradors externs de valencià per a les proves de certificació l’assistència fora “recomanable” quan en un altre moment del document es deia que la formació “serà necessària per a avaluar les proves de certificació de les EOI com a col·laborador extern” per tant si la formació serà necessària, l’assistència a les jornades hauria de ser obligatòria.
Quant les mediateques s’ha recordat que encara hi ha molta desigualtat entre escoles pel que fa a aquestes instal·lacions però també en qüestions més bàsiques com la connectivitat i que al document no es pot parlar de totes les escoles. Es modificarà el punt on s’indicava que les escoles hauran de disposar imperativament d’un espai físic on ubicar eixa mediateca ja que moltes no el tenen i no per voluntat pròpia.
En definitiva, aquestes instruccions no recullen les millores organitzatives i de reversió de retallades que s’esperaven i fins i tot introdueixen alguns aspectes o modificacions que poden dificultar o complicar encara més el funcionament dels centres i la tasca docent del professorat.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR