Meses de negociació

La Conselleria menysté la negociació col·lectiva de les instruccions d’inici de curs

En la Mesa Sectorial no s’han contestat les qüestions plantejades pels sindicats perquè l’administració tenia una altra reunió

dimecres 07 juliol 2021 13:03 h

En la Mesa Sectorial sobre les instruccions d’inici de curs d’infantil i primària, una normativa que regula el funcionament dels centres educatius durant el curs que ve i que és de gran importància, l’actitud de la Conselleria ha estat lamentable. Hi ha dos aspectes nous que requerien d’una negociació real, com són la baixada de les hores lectives del professorat d’aquest cos i la incorporació del personal d’orientació educativa (OE) als centres d’infantil i primària.

STEPV ha aprofitat la mesa per lamentar l’acord a què van arribar ahir algunes organitzacions sindicals amb el ministre Iceta

STEPV feia dos mesos que venia demanat negociar com es baixaran eixes dues hores lectives als centres, fet que considera ha de comportar un augment de plantilles; igualment, calia abordar les condicions laborals del personal orientador (que és del cos de secundària) en els centres d’educació infantil, que tenen condicions laborals diferents, com per exemple l’horari lectiu. Però aquesta negociació no ha sigut possible, ja que la Presidència de la mesa tenia altra reunió convocada a les 12 hores.
El Sindicat considera que una vegada més Conselleria està vulnerant la negociació col·lectiva i que pren la mesa de negociació com un simple tràmit burocràtic. I demana una rectificació per part de l’Administració, per a les properes negociacions.
El torn obert s’ha ajornat a la propera mesa i l’administració ha deixat per respondre moltes de les qüestions plantejades pels sindicats, fet que també ha emplaçat a la següent mesa. Aquest fet només seria assumible si la propera mesa hi haguera una negociació real, però no si es pretén publicar en breu aquests instruccions, amb la qual cosa no es podran seguir negociant (més quan entre les poques respostes donades, es mantenien les 23 hores lectives per al personal d’OE als centres d’infantil i primària).
És per això que el Sindicat ha forçat un segon torn perquè la Conselleria volia tancar la negociació sense aquest segon torn perquè tenia pressa. STEPV ha estat l’únic sindicat que ha fet ús d’aquest segon torn i ha fet dues demandes:
- Una millor planificació per part de Conselleria, que possibilite una negociació col·lectiva real.
- Una reconsideració sobre les hores lectives que Conselleria vol imposar a les persones d’OE pel fet d’estar als centres de primària, fet que mai s’ha aplicat al personal PT de FP que treballa als CEE o al professorat de secundària que imparteix el primer cicle d’ESO als centres de primària. En aquests casos s’han respectat les hores lectives del cos, amb independència del centre on treballaren, tal i com diu l’ordre del 92.
A més, en la primera roda de la mesa, STEPV ha aprofitat per agrair al professorat i als equips directius l’àrdua tasca feta per mantindre oberts els centres educatius, així com a tota la resta de la comunitat educativa que ho ha fet possible. Igualment, ha fet les següents aportacions, peticions i esmenes al document:
- Manteniment les ràtios i el professorat dotat per Conselleria aquest curs escolar.
- Negociació d’unes plantilles adients, cobrint les hores dels equips directius independentment de l’especialitat per la que treballen (augmentant-les per donar resposta a totes les noves funcions que tenen). Cal cobrir també les hores de les persones delegades de les JPD i de les persones membres dels CSSL, així  la resta d’hores de dedicació a càrrecs i coordinacions, de forma efectiva.
- Evitar l’abús de les habilitacions en cos de mestres, ja que les hores que es lliuren de l’especialitat d’origen ja s’utilitzen per fer desdoblaments, grups flexibles i altres suports.
- Negociació de la baixada a 23 hores lectives i que aquesta baixada es veja reflectida en un augment de professorat als centres educatius, per evitar la pèrdua de recolçaments a l’alumnat més vulnerable.  A més, una concreció sobre a què es poden dedicar eixes dues hores (coordinacions, preparació de materials, en cap cas substitucions que serien hores lectives).
- Explicació de perquè hi ha centres als quals els apareixen al PAM places a jornada completa i places de 23 hores lectives. Cal recordar que 23 hores lectives és una vacant completa i per aixó STEPV ha demanat una correcció per part de Conselleria.
- Reducció horària de les persones majors de 55 anys.
- Cobertura immediata de tots els permisos, llicències, excedències, baixes i jubilacions i la necessitat de millorar el sistema de provisió de llocs. El procediment de difícil cobertura ha passat de ser un procedimet extraordinari a ser el procediment de cobertura ordinari, fet que retarda prou la cobertura de places.
- Avançament de l’adjudicació de setembre pq el professorat puga preparar les classes.
- Solucions al dèficit de menjador que tenen alguns centres.
- Supervisió de les places que s’oferiran amb B2 d’anglés i que haurien de ser les estrictament necessàries per complir el PLC. Instruccions concretes recordant que només les persones especialistes d’angles poden donar la matèria lingüística. Les persones amb B2 només poden vehicular matèries no lingüístiques.
- Possibilitat d’acollir-se a un canvi de jornada escolar o a horaris especials.
- Ampliació del termini de petició telemàtica de les comissions de servei perquè les persones d’OE i AL puguen triar les places als centres amb garanties, ja que amb el canvi de model es desconeixen totalment les places que eixiran.
- Necessitat de tindre ja uns plans de contingència adaptats a la nova situació, on s’arrepleguen les propostes dels comités de seguretat i salut laboral. Calen instruccions concretes per a les entrades, eixides, patis, menjador…
- Dotació d’EPIs, especialment per al personal que no pot mantindre la distància de seguretat, per les característiques de l’alumnat al que atén.
- Manteniment de l’ampliació del servei de neteja, per garantir la higiene a les aules.
- Minimitzar la burocràcia als centres.
- Desenvolupament de les normatives per a l’atenció a l’alumnat amb necessitats de compensació educativa, amb desconeixement d’ambdues llengües i sobre els centres de caràcter singular.
El sindicat també ha aprofitat la mesa per lamentar l’acord a què van arribar ahir algunes organitzacions sindicals d’aquesta Mesa Sectorial amb el ministre Iceta, que ja s’ha publicat al BOE després de ser aprovat ahir pel Consell de Ministres. Les conseqüències que tindrà aquest acord i el Reial Decret Llei recorden moltíssim a l’acord de professorat interí de 2013, però ara amb el govern més progressista de la història. STEPV lamenta profundament aquest acord i anuncia que farà tot el possible per aturar-ho.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR