Reforma educativa

La Confederació d’STES es concentrarà al Senat per a protestar per la llei d’FP

Serà el 22 de març a les 16h, davant el senat a Madrid

divendres 18 març 2022 12:47 h

Davant l’aprovació prevista per al 23 de març en el Senat de la nova llei d’FP, la Confederació d’STES es concentrarà el dia 22 a les 16h en el Senat per a manifestar la seua oposició a la llei

Es tendeix a la microformació per donar resposta ràpida a les empreses en detriment de la formació en una cultura professional

STEPV i la Confederació de STEs creiem que la nova Llei de la Formació Professional ha de tenir com a eix vertebrador a la persona en tots els seus àmbits. En el redactat del Projecte de Llei, l’eix director de tot el sistema de la Formació Professional és l’empresa en termes abstractes sense tenir en compte l’alumnat, el professorat i la societat en general.

Aquesta Llei no és la solució per a les empreses ni per a la ciutadania, sinó una oportunitat per als de sempre d’agafar un trosset del pastís de 5.400 milions d’euros que es destinaran a la seua implementació.

La nova Llei de Formació Professional ha d’acabar amb els vells estigmes que l’envolten des dels seus inicis i apostar per una Formació Professional situada en el marc social, econòmic i administratiu que li correspon. Aquest projecte crea noves situacions que encara estigmatitzaran més l’FP. Prima l’ocupabilitat en detriment de la professionalitat i de l’emprenedoria. Es tendeix a la microformació per donar resposta ràpida a les empreses en detriment de la formació en una cultura professional determinada. Allò que el ministeri ven com flexibilitat ocasionarà més temporalitat a l’ocupació: amb la mateixa rapidesa que s’entre en el mercat laboral, se n’eixirà. El principi d’elecció de professió només és vàlid si realment l’alumnat d’FP rep una formació suficient que els permeta una polivalència a l’hora de desenvolupar llocs i perfils diferents dins d’un àmbit concret, dotant-los de capacitat d’adaptar-se als canvis.

Les diferents famílies professionals, els diferents graus i els diferents nivells en què es configurarà la formació professional amb aquesta llei no poden tenir uns patrons d’homogeneïtat com els que es pretenen en el capítol segon (Règim Dual). No són iguals les 26 famílies professionals, ni els més de 150 cicles formatius ni tampoc als 3 graus que hi ha (Bàsic, Mitja i Superior). Tampoc és igual l’FP en entorns rurals i despoblats que la que es puga desenvolupar en entorns industrialitzats, però la llei fixa unes condicions tals que farà impossible el seu compliment, com ja va passar amb la Llei de FP Industrial de 1955 (on es van imposar quatre graus de formació i van acabar desenvolupant-se només dos), la Llei General d’Educació de 1970 (on s’establien tres nivells d’FP, però el tercer mai va arribar a aplicar-se) o la pròpia LOE de 2006 (que va introduir els cursos d’especialització que s’han començat a aplicar fa escassos anys, amb una demora de més de 10 anys en moltes administracions).

Per la seua banda el professorat d’FP queda disseminat en diferents cossos docents i grups professionals incrementant el desajust i les disparitats entre iguals existents fins hui. A costa d’eliminar un greuge que dura més de 30 anys, es crearan noves discriminacions que obriran noves vies judicials. El projecte crea un nou cos docent, el cos de Professors Especialistes en sectors singulars de la Formació Professional que integra 10 especialitats docents. D’altra banda, el text no manté una equitat entre els docents del sistema educatiu i els formadors dels centres o entitats que no pertanyen al sistema, als quals se’ls exigeix diferents titulacions per impartir els mateixos ensenyaments.

Igualment, respecte al termini per a la integració del PTFP en el cos de PES, la nova redacció de la DA 11a de la LOMLOE estableix que hauria de ser amb caràcter retroactiu des de la seua entrada en vigor. Sens dubte, aquest és el resultat de la pressió que els STEs han estat fent mentre altres sindicats callaven, ja que des de l’entrada en vigor de la LOMLOE portem denunciant la demora que hi hauria en aquest pas, en no fixar-se calendari d’aplicació.

Finalment, els STEs hem defensat la inclusió dels professionals provinents de l’Educació Superior (Tècnic/a Superior i Tècnic/a Especialista) en el cos d’Educació Secundària. Incomprensiblement s’han oposat a aquesta opció. Tractar aquests docents de manera diferent que a la resta de professorat després que durant tres dècades realitzen la mateixa feina i exerceixen les mateixes responsabilitats no és la millor manera de dignificar la Formació Professional. Tampoc l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP) pot ser l’excusa per a exercir tal discriminació, ja que el mateix estableix que tant en l’àmbit educatiu com en el sanitari es regeixen per la seua normativa específica.


Per tot això, proposem una redacció nova de la llei que arreplegue adequadament aquest esperit conciliador entre una formació integral de l’alumnat i els interessos de perfils adequats per a les empreses, capaç de transmetre els coneixements necessaris a les treballadores i els treballadors per a conformar un teixit laboral realment adaptable als canvis. Una redacció que mantinga la formació actual en els centres educatius i que l’avanç cap a la dualitat no siga en detriment dels coneixements generals i globals que han de ser adquirits en els cicles formatius. Una llei que done solucions a les persones amb necessitats educatives especials, on la inclusió siga una realitat i no una intenció plasmada en un paper. Una llei amb perspectiva feminista, on les dones tinguen la presència que els correspon fomentant la seua integració en sectors masculinitzats, contribuint a disminuir les bretxes existents. En definitiva una llei orgànica que tinga com a eix vertebrador a la persona.

Descarrega’t ací el cartell de convocatòria:

Etiquetat com a

llei fp concentració

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR