Professorat interí

FETE-UGT menteix per defensar la signatura de l’acord de professorat interí

El sindicat signant afirma que el decret que volia imposar la Conselleria si no es firmava l’acord permetia suprimir les borses i que l’acord ho va impedir, cosa absolutament falsa

diumenge 06 abril 2014 19:41 h

Davant la notícia publicada en el diari El País aquest diumenge sobre l’acord de professorat interí de 2013, STEPV ha de fer les següents declaracions per desmentir les afirmacions que fa el sindicat signant FETE-UGT-PV, en resposta al balanç de l’acord realitzat per STEPV el 3 d’abril, aniversari de la seua signatura:

Si els sindicats signants s’hagueren sumat a la vaga del professorat interí, potser s’hagués mantingut l’acord de 2010

1.- S’afirma en l’article que Es “rotundamente falso” que el acuerdo de interinos firmado hace ahora un año, “haya expulsado del sistema educativo a más de 1.400 funcionarios interinos docentes” perquè “Todos, defiende UGT, se han mantenido en las distintas bolsas de trabajo”.
Efectivament, tot el professorat reordenat (els 1.400 docents a què ens referim) es manté en les borses, però han passat al final. Potser UGT confón la nostra afirmació de “ser expulsats del sistema”, amb “ser exclosos de les borses”. El fet de passar al final de les borses, cosa que STEPV afirma també en el seu article, significa que aquest professorat no ha tingut accés a les vacants de juliol com fins ara, sinó que, en cas que li arribe plaça, serà a partir de setembre (i no cobrarà l’estiu, per cert, gràcies al nou acord). La majoria d’aquest professorat encara està esperant ser adjudicat, la qual cosa significa una condemna a l’exclusió social, és a dir, a ser exclós del sistema (i no del sistema educatiu com diu UGT que diem nosaltres).
2.- Afirma l’article que “La mayoría sindical de la Mesa Sectorial de Educación, integrada por el CSIF, CC.OO-PV, ANPE y FETE-UGT, según éste “impidió” con la firma que “la Consejería de Educación destruyera totalmente el sistema actual de bolsas de trabajo, y permitió que se respetasen la mayoría de los derechos y condiciones laborales del profesorado interino”.
El sistema actual de borses està totalment destruït. No té res a veure el sistema actual amb l’anterior. Abans –i durant més de 30 anys- el professorat anava incorporant-se a les borses després de passar per unes oposicions (o accedir per borsa extraordinària) i, si prestava serveis, mantenia el seu lloc indefinidament. Amb l’acord de 2013 es creen diferents tipus de docents interins: els que han prestat serveis abans del 94 o 95 segons el cos, els que tenen la fase completa de l’oposició aprovada, només una part, o res aprovat en el passat. I en funció d’aquesta situació passada es mantindran o no en el seu lloc en la borsa en el futur, depenent del resultat en què quede cadascú en les oposicions.
I quant al manteniment de les condicions laborals, caldrà parlar del cobrament de l’estiu. Fins l’acord de 2013 el professorat interí adjudicat amb vacant a partir de setembre cobrava l’estiu i, segons l’acord de 2010, si era adjudicat fins el 31 de desembre. El nou acord limita aquest dret als que s’adjudiquen en juliol.
3.- UGT no sap en quina situació es troba el professorat interí d’acord amb la següent afirmació: “Es posible que, como consecuencia del nuevo sistema de ordenación de las bolsas de trabajo, prosigue en su argumentación, “sea ese [1.400] el número de maestros y profesores interinos que hayan perdido su posición anterior en la bolsa de trabajo y se les haya reordenado en una posición posterior”.
Si els sindicats signants, que són membres de la comissió de seguiment de l’acord, no saben a un any de la seua aplicació, en quina situació es troba el professorat interí, caldrà plantejar-se a què es dediquen en l’esmentada comissió. STEPV ha sol•licitat fins a la sacietat que es publiquen els llistats unificats de tot el professorat interí (com exigeix l’article 4.7. de l’acord), perquè encara no s’han publicat. STEPV ha hagut de fer un estudi amb la compilació dels diferents llistats fraccionats que s’han publicat en juliol i a partir de setembre per arribar a la conclusió que 1400 docents interins han estat reordenats en les borses. Però STEPV no és membre de la comissió de seguiment de l’acord i la conselleria li nega aquesta informació. Els membres de la comissió de seguiment sí que tenen dret a aquesta informació. Per què no l’han demanada encara? Com es possible que desconeguen aquesta informació? És així com defensen el professorat interí? A què es dediquen en la comissió de seguiment?
4.- UGT “achaca a los recortes que “este profesorado no esté actualmente trabajando y ocupando una plaza docente”.
La política de retallades de professorat ha eliminat vora 5000 llocs de treball. Però el professorat rebaremat ara, podria haver treballat aquest curs si hagués mantingut la seua posició en la borsa. L’acord introdueix un nou efecte: la substitució d’uns docents interins per uns altres. Els qui han estat reordenats passen al final, fet que ha beneficiat a altres interins que han guanyat posicions en les llistes. La solució perquè tot el món treballe no és la rebaremació, sinó la recuperació de les plantilles i dels llocs de treball. Una situació inimaginable en qualsevol altra empresa: la substitució de plantilla amb experiència i formació per altra.
5.- Afirma UGT, per a justificar la signatura de l’acord que “el Consell hubiera “impuesto unilateralmente”, mediante decreto, “las condiciones y requisitos que se deberían cumplir para mantenerse y formar parte de las bolsas de trabajo del profesorado interino y que, al igual que ha ocurrido en otras autonomías, habría permitido, suprimir las bolsas actuales y sustituirlas por otras formadas exclusivamente por los participantes en las oposiciones docentes que las superaran sin obtener plaza”.
Això és rotundament fals. La proposta de decret de Conselleria en cas de no arribar a un acord no diu res d’això. El decret era pitjor que l’acord, això és cert, però de cap manera suprimia les borses actuals en conjunt. La única diferència entre el decret i l’acord, quant a la composició de borses, és que l’acord incorpora el col•lectiu que ha prestat serveis abans de 1994 en el cos de mestres i de 1995 en el cos de secundària (quan finalitzaven les transitòries LOGSE). I ja està.
Per demostrar-ho enllacem ací un document que compara la proposta de decret amb l’acord definitiu, on es veu clarament que l’acord incorpora aquest col•lectiu en l’article 4 (en roig i subratllat).
La resta de novetats fan referència a l’àmbit temporal i a la comissió de seguiment (que només es contempla en acords, no en decrets) i el compromís de no convocar oposicions en 2014. I ja està.
En definitiva, tot i que l’acord salva un col•lectiu de docents a diferència del decret, cosa que STEPV celebra malgrat que hagués preferit fer-ho extensible a tot el col•lectiu, no és cert que s’hagueren suprimit les borses de treball, com afirma UGT. Si aquesta és la seua manera de defensar l’acord és perquè no troba més arguments que recórrer a falsedats que són fàcilment desmontables.
STEPV per contra, no va signar l’acord pels greus perjudicis que ha aportat a molta gent amb anys d’experiència docent que ara es troba en el carrer, pel trencament absolut de la configuració de les borses, i per atendre la demanda del col•lectiu en lluita.
Si els sindicats signants s’hagueren sumat a la convocatòria de vaga i a la lluita de carrer del professorat interí, potser s’haguera mantingut l’acord del 2010. O si no hagueren signat l’acord , és possible que el decret que volia imposar Conselleria estiguera ara mateix suspés cautelarment pel TSJ, si és que s’haguera publicat mai eixe decret.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR