Professorat interí

Balanç de l’any d’aplicació de l’acord d’interins

L’acord ha expulsat, de moment, 1400 docents del sistema.

Concentració de professorat interí en Conselleria el dia de la signatura de l'acord (3/04/2013)

dijous 03 abril 2014 10:27 h

Avui es compleix el primer aniversari de la signatura del nou acord de professorat interí, que substitueix el de 2010, per part dels sindicats CCOO, CSIF, ANPE i UGT i de la Conselleria d’Educació. STEPV no va signar l’acord perquè modificava els criteris de composició de les borses de treball i introduïa la reordenació d’una part del professorat interí en funció de les notes de l’oposició. D’aquesta manera, professorat amb molts anys d’experiència perd el seu lloc en la borsa i, per tant, la possibilitat d’accedir a llocs de treball.

La signatura de l’acord i la seua aplicació no ha fet minvar les forces a STEPV, la CPI i AFID en la lluita per tombar l’acord

Recordem que STEPV va ser l’únic sindicat de la Mesa Sectorial d’Educació que va atendre les peticions del professorat interí en lluita contra la proposta de la Conselleria i va convocar sis jornades de vaga (entre el 20 i el 27 de març de 2013) tal i com es va acordar en les assemblees massives que van tindre lloc a València, Alacant i Castelló. Aquesta vaga va ser convocada juntament amb la Coordinadora de Professorat Interí (CPI) i l’Associació de Funcionaris Interins Docents (AFID).

Malgrat l’èxit de la mobilització, l’acord es va signar finalment en contra de l’opinió de les organitzacions convocants de la vaga i del professorat interí mobilitzat. A partir de la signatura, el Sindicat ha estat treballant en la via jurídica per a tombar l’acord perquè introdueix greuges comparatius entre el professorat interí en funció de situacions passades (haver aprovat o no una part de l’oposició o tota sencera) i una clara discriminació respecte al professorat que en el passat no ha aprovat cap part de l’oposició (o directament no s’ha presentat perquè encara no han convocat places de la seua especialitat). Aquest professorat és directament reordenat si es convoquen oposicions de la seua especialitat i no manté el lloc en la borsa encara que aprove la fase completa d’oposicions, tot el contrari del que se suposa que és l’esperit de l’acord.

Efectes de l’acord
L’acord es va aplicar en les oposicions de juliol de 2013, en les especialitats convocades, la majoria de les del cos de mestres (excepte l’especialitat de primària) i en algunes especialitats de secundària i professorat tècnic d’FP.

El resultat ha estat que 1.400 docents interins d’aquestes especialitats han perdut el seu lloc en la borsa i han passat al final, perquè en el passat no tenien aprovada cap part o prova de la fase d’oposició. Això ha provocat que aquest professorat no ha tingut accés aquest curs a vacants en les adjudicacions de juliol, com fins ara. I bona part d’aquests 1.400 encara no ha accedit a una plaça o a una substitució i està en l’atur després d’anys d’haver prestat serveis a la Conselleria d’Educació. Una autèntica condemna a l’exclusió social en aquests temps de crisi per a un col·lectiu amb anys d’experiència i d’edats difícils de recol·locar en altres sectors laborals.

Hi ha una altra part del col·lectiu d’interins que penja d’un fil. Són aquells que en el passat tenien una part de l’oposició aprovada i que han tingut una moratòria en les oposicions de 2013. Aquest col·lectiu té una oportunitat més en les oposicions de 2015 si volen mantindre el seu lloc en la borsa. Si no també seran reordenats i passaran a engreixar les llistes de l’exclusió social.
Altres efectes de l’acord és el nomenament fins el 31 d’agost només per als docents adjudicats en juliol, quan en l’acord de 2010 aquests nomenaments també afectaven els qui eren adjudicats fins el 31 de desembre. D’aquesta manera molts docents interins han perdut drets. Un d’aquests col·lectius és el professorat de la borsa de l’especialitat Comunicació Valencià-Anglés de Formació de Persones Adultes que en els últims anys són adjudicats en setembre perquè han d’acreditar una doble titulació. Aquest col·lectiu està condemnat a tindre un nomenament fins el 30 de juny malgrat que podien ser adjudicats en juliol però per problemes tècnics amb el programa informàtic són adjudicats en setembre.

Situació actual del conjunt de professorat interí
STEPV ve denunciant que des de 2010 s’han retallat més de 4.000 llocs de treball en les adjudicacions de professorat interí com a conseqüència de les polítiques de retallades del govern valencià: modificacions unilaterals de les plantilles de primària, FP i Secundària, augment de ràtios d’alumnat, augment de càrrega lectiva en els cossos de secundària, amortització de les jubilacions, etc. En aquests quatre anys hem passat de vora 10000 interins en actiu a uns 6000 actualment.

Mentre la Conselleria redueix la plantilla estable i definitiva amb la modificació de les plantilles implementa amb plantilla provisional els centres educatius amb el contracte programa o amb el recent pla Èxit II, que oferta temps parcials al professorat interí fora de l’horari lectiu. L’augment de càrrega lectiva també ha provocat la proliferació de molts temps parcials per a professorat interí.
Per tant, no només s’ha expulsat docents amb molta experiència del sistema per l’aplicació de l’acord, sinó que les retallades estan empitjorant la qualitat de les places que s’oferten i endurint les condicions laborals del professorat interí.

El Pla Èxit II il·lustra molt bé aquesta política de substituir places estables i de qualitat necessàries en el sistema per a lluitar contra el fracàs escolar (per això STEPV ha demanat que les places del contracte programa es consoliden i no siguen provisionals). La setmana passada es van contractar vora 300 docents interins en el marc d’aquest pla, que treballaran fins el 30 de juny a mitja jornada i fora de l’horari lectiu, inclús dissabtes.

La lluita continua
La signatura de l’acord i la seua aplicació no ha fet minvar les forces a STEPV, la CPI i AFID en la lluita per tombar l’acord. A més del front judicial (hi ha dos recursos contenciosos esperant sentència, un de STEPV i un altre de docents interins a títol individual) la lluita de carrer continua. Avui la Coordinadora de Professorat Interí ha convocat actes de denúncia de l’acord en aquest primer aniversari a les 18h a València i Alacant, i s’estan preparant més accions de rebuig per a continuar visibilitzant la situació d’aquest col·lectiu, tan castigat per la política de retallades del govern valencià i de la Conselleria d’Educació.

En eixe sentit, STEPV continua reivindicant la retirada d’aquest acord tan nefast per al professorat interí i la restitució del sistema de configuració de les borses anteriors, que funcionava des de fa més de 30 anys i que no havia generar mai problemes. La Conselleria argumentava el canvi perquè hi havia 1500 opositors amb la fase completa aprovada que no accedien a llocs de treball. La solució és fàcil. Si no s’hagueren retallat 4000 llocs de treball aquests opositors estarien treballant ara mateix.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR