Sistemes de protecció

Es reuneix la Mesa de Negociació del Ministeri d’Educació per la pandèmia del COVID-19

A la reunió telemàtica s’ha tractat la situació generada en l’àmbit educatiu per la pandèmia del COVID-19 i la modificació de el Reial Decret 276/2007 d’ingrés a la funció pública docent per prorrogar les ofertes públiques d’ocupació

Marc Candela, del Secretariat de STEPV, mentre participava en la reunió amb el Ministeri aquest matí

divendres 20 març 2020 15:45 h

Per part del Ministeri d’Educació ha assistit el subsecretari d’Educació, José Carmelo Onteniente, que ha explicat que la situació generada per la pandèmia del COVID-19 “obliga a extremar les precaucions i deixar d’assistir als centres educatius”. Sobre aquest punt, els representants de la Confederació d’STES i de la resta de sindicats han insistit en la necessitat que es decrete el tancament dels centres educatius en aquells territoris que encara no ho han decretat, com Castella LLeó o el País Valencià, ja que s’està posant en risc a les persones que, moltes o poques, s’han de desplaçar per obrir els centres quan poden realitzar el seu treball perfectament des dels seus domicilis. El subsecretari ha contestat que recull la proposta dels sindicats però també ha manifestat que respecten l’autonomia dels territoris, amb els quals cal, òbviament, coordinar-se.

La resposta del Ministeri ha estat decebedora a tots els temes plantejats

Pel que fa a el segon punt de l’ordre del dia (“Estat de situació de l’estabilització de l’ocupació temporal”), en realitat es tractava d’una proposta de modificació de Reial Decret 276/2007 i, en concret, de la disposició transitòria tercera introduïda pel RD 84/2018 que també modifica el RD 276/2007 per donar cabuda a l’acord signat pel ministre Montoro i CCOO, UGT i CSIF a 2017, que permet la convocatòria d’oposicions massives en què ens trobem en aquests moments. La modificació simplement consisteix a afegir les ofertes públiques d’ocupació que s’estan produint en 2020 per poder respectar l’acord de 2017.
Els representants de la Confederació han manifestat en primer lloc que la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), coneguda ahir mateix, canvia les regles de joc, ja que reconeix explícitament que les oposicions tal com estan concebudes actualment no són la sanció esperable per acabar amb el frau de llei en el qual es troben les milers de persones interines en el conjunt de la funció pública i, també, en l’àmbit educatiu. A més, STES ha manifestat la seua decepció davant la proposta de el Ministeri perquè ni tan sols han aprofitat aquesta modificació del RD 276/2007 per a introduir, si més no, que les proves de les oposicions no siguen eliminatòries, a la qual cosa el PSOE es va comprometre amb tots els sindicats el 2017, quan encara era a l’oposició. Sobre aquest tema el Ministeri ni s’ha pronunciat.
A continuació, STES ha explicat que, com ja és sobradament conegut, no comparteix l’actual model de concurs oposició actual i més després de la sentència d’ahir que torna a reconèixer l’abús de la contractació temporal per part de les administracions, fet que és contrari a llei. I ha proposat que és el moment de canviar el marc legal per accedir a la funció pública docent i convertir-lo en la “sanció” que al·lega el TJUE, que per als STES passa per regular l’accés diferenciat (que les places ocupades per docents interins es ofereixin a aquest personal i les places de nova creació, jubilacions, etc., a les persones que legítimament volen optar des de fora de el sistema educatiu. i també que s’aplique l’article 61.6 del TREBEP per consolidar el personal interí mitjançant un procediment selectiu per concurs de mèrits, que únicament requereix d’una llei per part de govern de l’estat que ho empare.
La resposta del Ministeri a aquest tema també ha estat decebedora, ja que han afirmat categòricament que no s’aplicarà l’article 61.6 del TREBEP, tot i que coincideixen que cal canviar el model actual d’ingrés a la funció pública docent, suposem que per aplicar el famós MIR educatiu, encara que en la reunió no s’ha concretat aquest extrem. Igualment, el subsecretari ha afirmat que hi haurà oposicions el 2020 perquè la pandèmia del coronavirus no serà eterna, però no ha concretat dates per a la realització de les proves.
STES no acaba d’entendre la prepotència de l’administració que ha mirat molt de perfil la sentència d’ahir de l’TJUE, que des del nostre punt de vista hauria de plantejar una reflexió profunda sobre la situació de milers de docents interins que necessiten una solució que l’actual model d’oposicions no ofereix i evitar així una judicialització innecessària que segur que es produirà si les actuals oposicions massives deixen gent al carrer, com ja està passant en alguns territoris.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR