Meses de negociació

Es negocien les instruccions d’inici de curs dels centres de l’ISEA

No s’introdueix cap canvi significatiu però s’anuncien futurs canvis derivats de l’ordre de de desenvolupament del ROF, entre altres

Seu de l'ISEA a València

dijous 21 juliol 2022 15:07 h

Entre les qüestions no recollides al text negociat citarem la intenció per part de l’ISEA de crear un cos específic docent pels EAS. Fruit de les jornades formatives que van tindre lloc recentment a Morella es va elaborar un document anomenat “la declaració de Morella” que es farà públic en breu i que de moment no s’ha detallat el contingut. En qualsevol cas, eixe hipotètic nou cos docent no únicament haurà de ser negociat sinó que també haurà d’imbricar-se amb el puga ser proposat a la nova Llei d’EAS a nivell estatal, de fet l’ISEACV ha fet arribar eixe document com a proposta al Ministeri.

Pel que fa al ROF es preveu que es publique aquest estiu o a principis del proper curs

Recordem que segons l’addicional novena de la LOMLOE s’hauria de conèixer un primer esborrany de proposta de la futura Llei d’EAS (suposadament al llarg del primer trimestre del curs que ve). Per una banda comportarà una regulació normativa dels ensenyaments artístics superiors previstes en l’article 58 de la LOE i, per una altra, es fa referència a “les titulacions i els requisits del professorat derivats de les condicions d’inserció d’aquests ensenyaments en el marc de l’educació superior”.
Pel que fa al ROF es preveu que es publique aquest estiu o a principis del proper curs. En eixe sentit com a novetat també s’ha informat de la creació de grups de treball per anar concretant l’Ordre de desenvolupament. Un desenvolupament molt esperat que es posarà en marxa al curs que ve i que comptarà amb la participació del professorat, les direccions i els sindicats.
Sobre el esborrany d’instruccions, una vegada més els centres han fet la prospecció i organització d’horaris pel curs següent sense que estiguen establerts oficialment ni els paràmetres ni les normes a partir de les quals s’han de fixar eixes qüestions i sense la preceptiva negociació en mesa sectorial que es torna a convocar a posteriori. El Sindicat ha reiterat la necessitat de negociar les instruccions d’inici de curs de manera prèvia o al menys paral·lelament a eixes prospeccions, al mes de maig o juny com a molt tard.
El Sindicat ja va considerar en el seu moment que les instruccions d’inici de curs implementades per 2021-22 suposaven un clar retrocés sense precedents pel que fa al tractament dels ensenyaments artístics superiors com a tal i específicament per qüestions relatives a la investigació. Enguany s’ha donat continuïtat a eixe empitjorament de les condicions laborals malgrat el neguit del professorat, traslladat en forma de manifest, que reclama tornar a establir els horaris del professorat investigador en 15 hores lectives i 3 h d’investigació i/o delimitar altres qüestions organitzatives que continuen deixant-se en mans dels centres (reduccions horàries per tutelar TFG/TFM, criteris objectius per l’assignació d’horari…) amb aquestes instruccions. El Sindicat insta a les persones que no puguen dedicar hores a la investigació dintre del còmput de les lectives a presentar reclamacions individuals.
El dret a la investigació en aquest ensenyaments superiors no pot estar condicionat per les exigències organitzatives del centre tal i com torna a quedar recollit a les instruccions d’inici de curs. A la mateixa Llei 8/2007 de creació de l’ISEACV quedava plasmada la voluntat d’impulsar i fomentar “programes integrats d’estudis, formació i investigació.” I al Decret 82/2009 es situava l’activitat investigadora com un dret i un deure del personal docent de l’ISEACV i al mateix temps es manifestava que es dotaria “dels mitjans necessaris per a facilitar la labor d’investigació i creació, i fomentarà la captació de recursos externs, públics i privats, destinats a la investigació.” Unes declaracions d’intencions que contrasten amb els plantejaments de l’actual direcció de l’ISEACV, el seu professorat no considera que s’estiga impulsant ni fomentant la investigació, al contrari s’està aconseguint que persones que dedicaven part del seu temps a investigar deixen de fer-ho de manera significativa.
De manera prèvia a l’anàlisi de l’esborrany d’instruccions, STEPV ha traslladat el seu neguit sobre la desinformació relativa a les proves d’aptitud per incorporar a les persones que han entrat al sistema pels procediments de difícil cobertura. El Sindicat porta mesos demanant a la Direcció General de Personal Docent quina era la previsió i ha volgut traslladar eixa queixa per la part que li toca a l’ISEA. Un curs més queda ajornada eixa convocatòria i ja en portem tres consecutius.
Pel que fa a les persones que de cara a les destinacions del curs 2022-2023 no poden acreditar la competència lingüística en valencià, el Sindicat continua a la espera de dades concretes de personal afectat per cossos i especialitat. Aquest estiu s’ha de publicar una nova ordre que contempla una moratòria de 4 anys durant els quals aquestes persones podran continuar treballant únicament en zones de predomini lingüístic castellà. La particularitat dels ensenyaments dels centres de l’ISEACV, molt diferent a la realitat d’altres cossos, pot comportar situacions complicades i és per això que SETPV ha reiterat aquesta demanda de dades tant per les persones afectades com pels centres on treballen. Per una altra banda, els cursos de regularització als quals aquestes persones haurien de ser inscrites d’ofici s’haurien d’haver publicat i donat a conèixer ja a aquestes alçades de curs.
Al voltant de tota aquesta qüestió, el Sindicat ha volgut recordar el incompliment flagrant pel que fa a la formació del seu professorat ja que a les instruccions d’inici de curs del curs 2020-2021 de l’ISEAC quedava recollit que s’oferirien els cursos específics necessaris dins de la jornada laboral i això no s’ha produït mai.
Per una altra banda i aprofitant la presencia de persones en representació de la Direcció General de Personal Docent el Sindicat ha demanat que de manera urgent i imminent s’autoritzen les places pendents d’alguns centres, entre els quals Alcoi, Manises i Oriola.
Al torn obert STEPV ha tornat a insistir en la necessitat d’obrir borses i també en la urgència de revisar i negociar els requisits establerts per ocupar places de les diferents especialitats i cossos a Difícil Cobertura, especialment a Arts Plàstiques i Disseny. Per una altra banda, el Sindicat ha volgut informar de la recent publicació del nou RD d’especialitats d’Art Dramàtic (Real Decret 588/2022, de 19 de juliol, derogant al Real Decret 428/2013) en la línia de que amb eixe nou RD queden delimitades algunes qüestions sobre atribució docent que fins ara s’interpretaven de manera dispar depenent de l’òptica adoptada per manca de concreció normativa.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR